Edirne'de kuraklık nehirleri vurdu
Aşırı sıcaklar ve yağışların yetersiz olması nedeniyle Tunca Nehri’nin debisi 5 metreküp/saniyeye düştü. Meriç Nehri’nde ise demiryolu hattının köprü ayakları gün yüzüne çıktı. Kuraklık nedeniyle çeltik üreticileri sulama sorunu yaşıyor.
EDİRNE - Son 70 yılın en sıcak kışını geçiren Edirne kuraklıkla boğuşuyor. Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 41'ini karşılayan kentte üreticiler sulama sıkıntısı yaşıyor. Çeltik tarlalarının sulanmasında önemli rol oynayan Tunca Nehri’nin debisi, yeterli yağışları alamaması nedeniyle 5 metreküp/saniyeye düştü. Debisi 35 metreküp/saniyeye düşen Meriç Nehri'nin Kazanova mevkiinde ise dekovil (küçük demiryolu hattı) köprüsünün ayakları gün yüzüne çıktı. Sulama pompalarını çalıştıramaz duruma gelen üreticiler, çeltiğin kurumasından endişe duyarken, ilgili meslek odaları da önlem almak için girişimlere başladı.
'NEHİRLERDE SU YOK, SULAMA POMPALARI ÇALIŞMIYOR'
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kış döneminden bugüne nehrin debisinin sürekli düşük olduğuna dikkat çekti. Arabacı, "Kış yağışlarımız ürünün gelişimi açısından yeterli geldi ama su stoklarımız açısından çok yeterli olmadı. Yağışlar toprağı doyuma ulaştırıp nehir ve baraj debilerini yükseltecek seviyede olmadı. O yüzden de ürünlerimizi ektiğimiz sulama dönemlerinde nehirlerde özellikle de Tunca Nehri'nde sıkıntı yaşandı. Şu an Bulgaristan sınırından Edirne'ye olan kısımlarda bazı pompalar çalışamıyor. Maalesef ki su yok. Birkaç gün önce il müdürümüzle gezdik. Şu an her gün nehir boylarını geziyoruz, hangi bölgelerde, nerede sıkıntı var diye. Üreticilerimizle görüşüyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz” dedi.
DEKOVİL KÖPRÜSÜ
Osmanlı döneminde Balkan Savaşları öncesi Edirne'nin savunulması amacıyla kentin çevresine 30'ün üzerinde tabya yapıldı. Tabyalar arasında ikmali sağlamak için ufak vagonların işlediği 'dekovil' adı verilen küçük bir demiryolu hattı oluşturuldu