Trakya Birlik, geçen yıl 15 TL olan ayçiçeği alın fiyatını bu yıl sadece 5 lira artırarak 20 TL yaptı. Üreticiler, ziraat odaları ve uzmanlar, kuraklık nedeniyle büyük verim kaybı yaşandığına dikkat çekerek alım fiyatının maliyeti karşılamadığını söyledi.
Trakya'da kuraklık ve aşırı sıcaklar ayçiçeği tarlalarını kavurdu. Rekoltede ciddi düşüş beklenirken üreticiler borçlarının sonraki döneme kadar faizsiz ertelenmesini, ziraat odaları da kuraklık desteğinin ton başına uygulanmasını talep ediyor.
Yıldırım Kaya, bugün bir ayçiçeği tarlasında yaptığı açıklamada, ayçiçeği alım fiyatına tepki gösterdi.
Trakya Birliği yaptığı yazılı açıklamada yağ oranına göre ayçiçek taban fiyatını 12 TL olarak belirlediğini duyurdu.
'KKM, ekonominin kalbine yerleştirilmiş bombadır diyorlar. Bomba değil atom bombası' diyen Kılıçdaroğlu, 'Bankalar yüzde 400 kâr elde etti. Neymiş beyefendi faize karşıymış' dedi.
Trakya bölgesi, Bursa ve İstanbul'da görülen 'çayır tırtılı', 16 Temmuz'da Eskişehir'de de ortaya çıktı. 1500 dönüm ayçiçeği tarlasının zarar gördüğü belirlendi.
Özellikle Tekirdağ'da ayçiçeği tarlalarını istila eden çayır tırtılı, Balıkesir'in Manyas ilçesinde de görüldü. 11 bin 500 dekar ayçiçeği ekili alanda çayır tırtılına rastlandı.
İstanbul'da 4 ilçede çayır tırtılı görüldü. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca 'Ayçiçeği ekilmiş 204 bin dekarlık alanımızın 25 bin dekarlık kısmında bu tırtılı gördük' dedi.
Trakya’da ayçiçeği tarlalarında yaşanan ‘çayır tırtılı’ istilası, binlerce dekar alandaki ürünü tehlikeye attı.
Bakanlık, Tekirdağ ve çevresindeki ayçiçek tarlalarının tırtıl istilasına uğramasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, 'önemli bir rekolte kaybı beklenmemektedir' denildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 68 bin 600 dekar alanda üretim yapan bin 592 çiftçiye 2 bin 541 torba yağlık ayçiçeği tohumu dağıtımını Silivri’den başlattı.
Ulusoy, eski Maliye Bakanı Unakıtan'ın 2007'deki sözlerini hatırlatarak, 'Şimdi anladık mı basit bir ayçiçeği kuyruğunun nedeninin ne olduğunu? Şekeri de unutmayın lütfen' dedi.
Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz nedeniyle başta buğday olmak üzere tarımsal ürünlerde fiyat artışı bekleniyor. TMO ise önlem olarak ayçiçek yağı ithal etti.
Ayçiçeği üreticileri, ortağı oldukları kooperatife başvurarak aradaki farkın kendilerine ödenmesini talep etti.
Ayçiçeği üreticisi: Burada iyi niyet göremiyorum ben açıkçası. Ama bu ithalattan beslenen bir kesim var. Bu destekler onlara sağlanıyor.
5 litrelik ayçiçek yağının fiyatları kimi marka ve marketlerde 80 lirayı geçti.
Ayçiçeği yağı fiyatındaki artış sürüyor. Ayçiçeği yağının market fiyatı sadece bir ay içerisinde yüzde 5 arttı.
Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil: İthal etmeye mecburuz; çünkü yok. Yüzde 35-40 üretebiliyoruz ülke olarak. Geri kalanını ithal ediyoruz.
Ham ayçiçeği yağında uygulanan gümrük vergisi önce yüzde 30'a daha sonra yüzde 18'e düşürüldü. 15 gün arayla iki kez ayçiçeği ithalatında vergi indirimine gidildi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeni hasat dönemi öncesi sanayicinin sıfır gümrükle ayçiçeği ithal etmesinin önü açıldı. İthalattan yine çiftçi zarar görecek.
Türkiye ayçiçeğinde de ithalatçı ülke konumuna geldi. AKP hükümetleri döneminde ayçiçeğinde dışa bağımlılık yüzde 66’ya ulaştı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.