TTB Başkanı: Koronavirüste birinci dalgaya hazır değildik ki ikinci dalgaya hazır olalım
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, DSÖ'nün Covid-19 salgınında ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci dalgaların olabileceği uyarısını değerlendirdi.
Türkiye 11 Mayıs itibariyle başlanılan önlemlerin gevşetilmesi uygulamalarına kritik uyarılarla itiraz eden Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, AVM'lerin açılmasıyla oluşan uzun kuyrukları ve sokağa çıkma yasağının bittiği Pazartesi günü oluşan kalabalığın yol açacağı riskleri Sputnik'ten Elif Sudagezer'e değerlendirdi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadelede atılan adımların bilimsel verilere uygun atılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Adıyaman, AVM'lerin yeniden açılması gibi adımların piyasa baskısından uzak epidemiyolojik verilere dayanması gerektiği uyarısında bulunuyor.
'İLK GÜNDEN FİZİKSEL MESAFE İHLAL EDİLDİ'
Maskelerin burun dışarıda bırakacak şekilde yarım takılmasını ve AVM'lerde fiziksel mesfe korunmadan oluşturulan uzun kuyrukları, gevşeme adımının atılması için henüz erken olduğuna işaret ettiğini ifade eden Prof. Dr. Adıyaman, "Bu ruhsal olarak sağlıklı bir davranış değil. Ne için değil? Uzmanlar uyarıyor. Sağlık Bakanlığı'nın Bilim Danışma Kurulu'nun üyeleri de uyarıyor. Bir takım şeyler için erken diyorlar. Bir viral hastalık var, yayılabilir. Sonbaharın başında ikinci bir dalga gelebilir. Bunlar söyleniyor, ama buna rağmen gidiyorlar. Hem kendi hayatını tehlikeye atıyor hem de çevresindeki insanların hayatını tehlikeye atıyor. Daha ilk günden fiziksel mesafenin nasıl ihlal edildiğini gördük. Üstelik maskeyi sanki bir aksesuarmış gibi çenesine indirenler de cabası. Dolayısıyla umuyorum yetkililer bu manzaraları görüp, bu adımın atılması için henüz erken olduğunu fark ederler" dedi.
'YENİ DALGALAR İÇİN TÜRKİYE HENÜZ HAZIR DEĞİL'
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüste 2022 sonuna kadar pek çok dalga olabileceği uyarısında bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Adıyaman, yaşanacak yeni dalgalar için Türkiye'nin hazır olmadığını ifade etti:
"Dünya Sağlık Örgütü üçüncü, dördüncü, beşinci dalgaların da olabileceğini, bazı ciddi bilim insanları bu salgının yükselmelerle, inişlerle, sönümlerle, alevlenmelerle 2022’ye kadar devam edeceğini söylüyor. Biz birinci dalgaya hazır değildik ki ikinci dalgaya hazır olalım. İkinci dalgaya hazır olmak için epidemiyolojik verilere göre davranmak gerekiyor. Şu anda hükümetin öyle bir davranış paterni yok. Hatta şu anda Türkiye’de tarama testleri dediğimiz antikor testlerinin sonuçları çok kötü olduğu için, doğruluk payı, duyarlılığı yüzde 20, 30’larda olduğu için yapılmıyordu. Şimdi galiba Almanya’da bir firma yüzde 100’e yakın doğruluğu, duyarlılığı olan test yapmış. Bunların bir an önce getirilip Türkiye’de taramaların yapılması ve Türkiye’deki virüs yükünün, ağırlığının saptanması gerekiyor. Toplumun ne kadarı bu virüsü aldı, bunun bilinmesi gerekiyor. Çünkü nüfusun yüzde 50, 60’ı bu virüsü almadan toplumsal bağışıklıktan bahsetmek söz konusu olamaz. Bunun için de viral tarama testlerinin mutlaka yapılması gerekiyor ve ezbere değil, hangi risk faktörlerine yapılacak, toplumun hangi kesimine yapılacak, bunların bilimsel olarak tespiti gerekiyor ve buna göre davranılması gerekiyor.
'İKİNCİ DALGAYA HAZIR OLMAK İÇİN VERİLERİN PAYLAŞILMASI GEREKİYOR'
Dolayısıyla ikinci dalgaya hazır olmak için bu verilerin toplumla paylaşılması, bağımsız bilimsel araştırmaların yapılıp ona göre bir öngörüde bulunulup hazırlıkların yapılması gerekiyor. Ama bu alışveriş merkezlerinin açılması değil ilk olarak. Birinci sırada değil. Futbol maçlarının oynanması da birinci sırada değil. Futbol maçlarının oynanması bir tek kumar ve bahis oynatanlara yarar."