TTB raporu: 24 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

TTB’nin raporuna göre, 44 ilde toplam 3 bin 474 sağlık çalışanı COVID-19 tanısı aldı. 1 Nisan’dan bu yana 14’ü hekim 24 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.

TTB raporu: 24 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

ARTI GERÇEK - Türk Tabipleri Birliği (TTB), Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanlarıyla ilgili bir rapor açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın tedavi gören sağlık çalışlarının bilgisini açıklamaması nedeniyle sınırlı olanaklarla verileri topladıklarını belirten TTB, raporda belirtilen rakamların "en az sayılar" olduğuna dikkat çekti.

24 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

Rapora göre, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan 2020 tarihinden bu yana 24 sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 24 sağlık çalışanından 14’ü hekim.

Rapor, 44 ilde kamu ve özel tüm sağlık kurumlarını kapsıyor.

3474 SAĞLIK ÇALIŞANI TANI ALDI

Rapora göre, toplam 3 bin 474 sağlık çalışanı COVID-19 tanısı aldı. Bunların yüzde 38’i hekim. Hekim dışı sağlık çalışanlarının meslekleri ebe, hemşire, sağlık teknisyeni, sağlık memuru, eczacı, diş hekimi, temizlik çalışanı, tıbbi sekreter, şoför ve mühendis.

Tanı almış hekim sayısının en yüksek olduğu iller İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Adana. İstanbul’da 960’ı hekim olmak üzere toplam 2005 sağlık çalışanı hastalığa yakalandı. Bu illeri sırasıyla 12 sağlık çalışanı ile Diyarbakır, 11 ile Kırklareli, 11 ile Antalya, 10 ile Bursa, 9 çalışan ile Samsun izliyor.

Raporda, hasta sağlık çalışanı sayısının en fazla olduğu beş ilin, kişisel koruyucu malzemeye erişim sorunlarının en fazla yaşandığı iller olduğuna dikkat çekildi. Yaşanan sorunlar tıbbi ve N95 maske erişim, çalışan sayısının yetersiz olması, triaj mekânı sağlanmaması, salgınla ilgili eğitim verilmemesi olarak açıklandı.

‘SORUMLU SAĞLIK BAKANLIĞI’

"Yaşananların esas sorumlusu, sağlık çalışanlarının zor çalışma koşullarını görmezden gelen, çalışma koşullarını ve çalışma düzenini salgınla mücadeleye uygun hale getirmeyen, gerekli önlemleri zamanında ve etkin olarak almayan, gerekli denetimleri yapmayan, kişisel koruyucu donanımları zamanında sağlamayan hükümet ve Sağlık Bakanlığı’dır" diyen TTB, sağlık çalışanlarının hastalanma durumuyla ilgili bilgilerin Sağlık Bakanlığı tarafından meslek örgütlerine ve sendikalara bildirilmediğini ifade etti.

TTB, "Bu tutum, sağlık çalışanlarının yaşam ve sağlık haklarını yok sayan, önemsemeyen, siyasi bir tutumdur. Bunun en son örneği Zonguldak Valisi’nin açıklamalarında net olarak görülmüştür. Hekimler ve diğer sağlık çalışanları kendilerini yok sayan, suçlayan bu tavra yabancı değildir" dedi.

AKP iktidarının sağlık alanındaki tüm olumsuzlukları hekimlere ve sağlık çalışanlarına yüklediğini belirten TTB, "Bu politikanın, şiddeti meşrulaştırması sonucunda, onlarca arkadaşımızın ölümüne neden olduğu unutulmamalıdır. Bizleri yok sayan, görmezden gelen bu anlayış devam etmekte ve bizlerin ölümüne, hastalanmasına neden olmaktadır" dedi.

ttb sağlık çalışanı türk tabipler birliği