TTB’den çağrı: Adnan Selçuk Mızraklı serbest bırakılarak görevine iade edilmeli
Diyarbakır'ın seçilmiş belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın yargılandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek. Meslektaşlarım duruşma öncesi dayanışma çağrısı yaptı.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK - İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılarak yerine kentin valisi kayyım atanan Diyarbakır Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, 21 Ekim’de evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Kayseri Bünyan T2 Ceza İnfaz Kurumu’na gönderilen Mızraklı hakkında "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Mızraklı’nın yargılandığı davanın ilk duruşması yarın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mızraklı’nın duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılması bekleniyor.
MESLEKTAŞLARI DAYANIŞMA İÇİN DİYARBAKIR’DA
Meslektaşları, kendisi de bir doktor olan, bir dönem Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı yapan Adnan Selçuk Mızraklı ile dayanışma için "Hekimler Başkanlarını İstiyor" sloganı ile etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında Diyarbakır Tabipler Odasında düzenlenen basın toplantısına Mızraklı’nın meslektaşları olan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam, TTB Merkez Konseyi başkan Prof Dr. Sinan Adıyaman katıldı.
DEMİR: HUKUKSUZLUK SÜRÜYOR
Kayyım sistemini ve Mızraklı’nın tutuklu olmasını hukuksuzluk olarak nitelendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, antidemokratik uygulamaları kabul etmediklerini söyledi. Milyonlarca kişinin oylarıyla seçilen belediyelere kayyım atanmasını ‘gasp’ olduğunu ifade eden Demir, "Hukuksuzluk devam ediyor. Bunlardan birisi olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarından Doktor Adnan Selçuk Mızraklı’nın yerine kayyım atandı. Ardından hiçbir hukuka sığmayan, hiçbir somut gerekçe olmadan gözaltına alındı ve tutuklandı. Biz Tabipler Birliği olarak bu hukuksuzluğu kabul etmiyoruz" dedi.
ADIYAMAN: MIZRAKLI SERBEST BIRAKILMALI
TTB Merkez Konseyi Başkan Prof Dr. Sinan Adıyaman, belediyelere kayyım atanmasına tepki gösterdi. Kayyım uygulamasını "Hukuksuzluk" olarak nitelendiren Adıyaman, Mızraklı’nın davasını takip etmek, yapılan hukuksuzluğu kabul etmediklerini vurgulamak ve dayanışma için Diyarbakır’a geldiklerini söyledi. Keyfi tutuklamalar, kayyım uygulamaları, seçme-seçilme hakkının gasp edilmesini antidemokratik bulduklarını ifade eden Adıyaman, "Türkiye’nin büyük ve etkili tabip odalarından biri olan Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı görevini 2008 - 2010 yılları arasında üstlenmiş olan Dr. Selçuk Mızraklı halen Diyarbakır Tabip Odası Onur Kurulu üyesidir. Dr. Mızraklı’nın yoksulluğa karşı ve toplumun sağlık hakkı mücadelesindeki katkılarının, demokrasi ve insan hakları alanında yürüttüğü mücadelenin en yakın tanıklarıyız" dedi.
Mızraklı’nın başarılı bir hekim olmanın dışında önemli aktivist olduğunu hatırlatan Adıyaman, "Tüm hekimlik yaşamı, toplumun sağlık ve yaşam hakkı mücadelesi, iyi hekimlik değerlerinin savunusuyla geçmiştir. Aynı zamanda demokrasi, özgürlük ve barış savunusunu iyi hekimlik mücadelesiyle birleştirebilmiştir. Diyarbakır’da halkın sağlık sorunlarına sahip çıktığı, yoksullukla mücadele ettiği için halk tarafından çok iyi bilinmekte, tanınmakta ve sevilmektedir. Belediye ve milletvekili seçimlerinde aldığı oylar bunun somut göstergesidir" diye konuştu. Adıyaman, Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın serbest bırakılarak görevine iade edilmesini istedi.
İSLAM: 1 NİSAN’DA KAYYIM İSTENİYOR. BU TABLO HER ŞEYİ GÖSTERİYOR
Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam, meslektaşı olan Mızraklı ile tanışıklıkların eskiye dayandığını söyledi. Mızraklı ile iyi bir dostlukları olduğunu hatırlatan İslam, "31 Martta belediye başkanı seçilen sayın Mızraklı hakkında kayyım isteme yazısı 1 Nisan’da gidiyor. Bu tablo bize ortada ne olduğunu gayet açıkça gösteriyor. İddianameye bakıyorsunuz, kanıt yok, bunun aynında herhangi bir inandırıcılığı da yok" dedi.
"HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ORTADAN KALKMIŞ"
Türkiye’de yaşanan sorunlara da değinen İslam, iktidarın politikalarını eleştirdi. Türkiye’de ağır insan hakları ve ifade özgürlüğü sorunu olduğunu ifade eden İslam, "Türkiye’de hukukun üstünlüğü ortadan kakmıştır. Türkiye’ye artık bir hukuk devleti diyemiyoruz. Kuvvetler ayrılığı hepinizin gözleri önünde adeta bir tek kişinin yönetiminin emri altındadır. Bu ülkenin en önemli özelliklerinden bir tanesi 150 yıldır öyle veya böyle seçim yapılmasıydı. Ama ne yazık ki bu iktidar sayesinde seçimlerin belirleyiciliği ve güvenirliği ortadan kalkmıştır" dedi.
İPEKYÜZ: ARKADAŞLARIMIZ USULSÜZLÜKLERİ ORTAYA ÇIKARDI
HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, üstünlerin ve otoritenin hukukunun geliştirildiğini söyledi. HDP’nin bütün olağan üstü şartlara, usulsüzlüklere rağmen 31 Mart seçimlerinde 65 belediye kazandığını anlatan İpekyüz, "O dönem aday olan arkadaşlarımızdan 6’sı Kanun Hükmünde Kararname ile alındı. Çok usulsüz bir şekilde mazbata ikinci partiye verildi. Onunla yetinilmedi. Önceki kayyım döneminde belediyelerimiz borçlandırılmış, yandaşlara peşkeş çekilmiş, rast gele atamalar yapılmıştı. Arkadaşlarımız 31 Mart seçimlerinden sonra bu usulsüzlükleri, bu hoyrat harcamayı tümüyle ortaya çıkardı" dedi.
"KAYYIM UYGULAMASI TESADÜFİ DEĞİLDİR"
19 Ağustos’ta Diyarbakır, Van ve Mardin’de büyükşehirlere kayyım atandığını ifade eden İpekyüz, toplam kayyım atanan belediye sayısının 32 olduğunu söyledi. Kayyım sisteminin meşru olmadığını ifade eden İpekyüz, "Seçmenin oyları inkâr edilmiş. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu uygulamalar ilk değildi. Haritaları karşılaştırın. Cumhuriyetin kuruluşu ile beraber, Şark Islahat Planından, Mecburi iskân Kanunundan, Sıkı Yönetim ilan edilen illerden, OHAL ilan edilen iller ile kayyım atanan illerin fotoğraflarına baktığımızda bunun tesadüfi olmadığını görüyoruz" dedi.
Etkinlik kapsamında Diyarbakır’da "Demokrasi Mücadelesinde Hekimler" forumuna katılan hekimler, yarın Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan Mızraklı’nın duruşmasını takip edecek.