TÜBİTAK Başkanı açıkladı: Türkiye'nin tüm diri faylar haritası çıkarılıyor

TÜBİTAK Başkanı açıkladı: Türkiye'nin tüm diri faylar haritası çıkarılıyor
Her deprem sonrası yeniden gündeme gelen "Türkiye'nin aktif fayları nerede?" sorusuna kapsamlı yanıt verecek proje başlatılıyor. TÜBİTAK Başkanı Mandal, "Tüm orta ve yüksek büyüklükteki deprem oluşturabilecek diri fay hatları ortaya çıkarılacak" dedi.

Artı Gerçek - Maraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından her sarsıntı sonrası yeniden tartışma konusu olan Türkiye'nin fay hatlarına dair bugüne kadarki en kapsamlı bilimsel çalışmanın başlatılacağı açıklandı.

Her ilde irili ufaklı depremler meydana gelirken, yurttaşlar internetteki arama motorlarında sık sık "Fay hatları nerede?", "Türkiye'nin diri fayları nerelerden geçiyor?", "Hangi faylar büyük deprem üretir?" gibi sorularla aramalar yapılıyor. Hatta bir dönem "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusu trendlerde en çok aranan soru olmuştu.

MTA'DAN TÜRKİYE'NİN FAY HARİTASI

Faylar konusundaki son kapsamlı çalışma Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayınlandı. MTA, yeni fay haritasını bu ay içerisinde paylaştı.

MTA'nın aktif aylar haritası üzerine değerlendirme yapan, deprem uzmanı Şükrü Ersoy, "5.5 büyüklüğünden büyük deprem oluşturabilir fay parçasının 150 olduğunu sanıyorduk. Bu 2012'lerde bakıldı ki 500'e yaklaştı. Şu an günümüzde anlıyoruz ki 500 değil çok daha fazla" demişti.

TÜBİTAK'IN DİRİ FAYLARI PROJESİ

DHA'nın haberine göre, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, 'Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Projesi'nin tarihte bir ilk olduğunu söyledi.

Mandal'ın verdiği bilgiye göre, proje TÜBİTAK koordinesinde, AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyelere Birliği iş birliğinde yürütülecek. Projede 14 yürütücü üniversite, 22 katılımcı üniversiteden 190 araştırmacı görev yapacak.

Mandal, Türkiye’deki her deprem sonrasında diri aktif fay hatlarının gündeme geldiğini, 'bir sonraki kırılma nerede olacak' diye bu hatlar üzerine bir takım yorumlar yapıldığı söyledi.

HANGİ ŞEHİR VE BÖLGELERDE NE KADAR DEPREM RİSKİ VAR?

Bu çalışma ile tüm hatların taranacağını aktaran Mandal, şu bilgileri verdi:

* Türkiye’nin tüm aktif diri fay hatlarında depremler kaç yılda bir tekrar ediyor, hangi büyüklükte tekrar etme riski var ve depremin riski nasıl olacak? Ona göre şehirlerin, bölgelerin, sanayilerin haritalarının bile gözden geçirilmesi gerekecek.

* Yapılan çalışma aslında Türkiye için bir tarih. Belki de dünyada örnek olabilecek şekildeki bir çalışma.

* araştırmacılarımız 2 yıl boyunca Türkiye’nin karış karış 5,5 ve üzerindeki fay hatlarının hem güncellenmesi, hem de eksikleri varsa tamamlanması noktasında çalışacak.

'DİRİ FAY HATLARI ÇIKARILACAK'

* Türkiye’deki 128 fay segmenti üzerinde çalışma yapılacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde benim bilgim dahilinde böyle bir çapta, bu genişlikte bir çalışma ilk kez yapılıyor olacak.

* Türkiye karış karış bu anlamda taranacak, tüm orta ve yüksek büyüklükteki deprem oluşturabilecek diri fay hatları çıkarılacak.

HENDEKLER KAZILACARAK ARAŞTIRMA YAPILACAK

* İlk çalışmalar önceki gün başladı. Eş zamanlı olarak Türkiye’nin her tarafında bu çalışmalar gerçekleşiyor. O bölgelerde hendekler kazılacak. O hendekler vasıtasıyla kaç yılda bu depremler devam ediyor araştırılacak.

* Dolayısıyla bu da bir sonraki depremin ne zaman olabileceğini, depremin büyüklüğünün ne kadar olacağı ve geometrisinin nasıl olacak gibi her şey bilimsel verilerle ortaya konulacak. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar