TÜGVA’nın İstanbul Ortaokul Yaz Programı’na tepki: ‘Eğitime cemaatleri karıştırma projesi’

TÜGVA’nın İstanbul Ortaokul Yaz Programı’na tepki: ‘Eğitime cemaatleri karıştırma projesi’
Okullara imam atanmasına dair tartışma sürerken, MEB ile TÜGVA'nın imzaladığı ‘İstanbul Ortaokullarda Yaz Programı’nda Kuran eğitimi vurgusu tepki çekti. Eğitim-Sen'den Ayfer Koçak, projeyi “eğitime cemaatleri karıştırma” olarak değerlendirdi.

Ezgi YILDIZ


Artı Gerçek - 'Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum' (ÇEDES) adlı uygulama çerçevesinde yaz tatilindeki çocuklar için ‘manevi değerler ve sportif faaliyetler’ adıyla, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) arasında imzalanan ve birçok ildeki okullara imam gönderilmesinin önünü açan protokole tepki sürüyor. Son olarak, "TÜGVA İstanbul Ortaokul Yaz Programı" iş protokolündeki "Kuran kursu" önceliği dikkat çekti.

Sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler başlığı altında ortaokul öğrencilerine yönelik düzenlenen ve beş yıl geçerliliği olan 'Sosyal, Kültürel, Sportif Faaliyetler İle Bilim Ve Sanat Faaliyetlerinin Yapılmasına İlişkin İş Birliği Protokolü'nde, “Cüz/Kur’an-ı Kerim ve sportif faaliyetler başta olmak üzere” ibaresi yer alıyor. Bu ibare ve ve projenin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da yönetim kurulunda olduğu TÜGVA tarafından belirlenen kişilere verilmesi tepkilere sebep oldu.

'BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNE VERİLMELİYDİ'

Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, "Yaz aylarında öğrencilerin eğlenceli ve sportif faaliyetlerde bulunması hedefleniyorsa, bu eğitimlerin TÜGVA yerine Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca belirlenen beden eğitimi öğretmenleri tarafından verilmesi daha fazla güvenilirlik sağlanması açısından önemli" dedi. Koçak, ÇEDES uygulamasının esasında yeni bir uygulama olmadığını belirtirken, mevcut protokolü "Eğitime cemaatleri karıştırma" olarak yorumladı.

'BAKANLIĞIN CEMAATLERE İHTİYACI YOK'

"Ataması yapılmayan binlerce beden eğitimi öğretmeni var. Bu öğretmenlerin sorumluluğunda bir yaz okulu açılabilir" diyen koçak, sözlerine şöyle devam etti: "Milli Eğitim Bakanlığı bu tarz projeleri kurumsal gücüyle daha nitelikli kadroları sağlayarak yapabilecek durumdadır. Bakanlığın bu tarz cemaatlere, derneklere ihtiyacı yok. Bu iş birliğinin TÜGVA ile yapılmasının eğitimde bir karşılığı yoktur, siyasette bir karşılığı vardır."

Eğitim-Sen, cumartesi günü Türkiye genelinde konuya ilişkin bir açıklama yapmaya da hazırlanıyor.

TÜGVA’DAN OKULLARA 'UYARI'

Koçak, İzmir ve Eskişehir’deki okullarda imam ve vaizlerin görevlendirilmesinin yarattığı tartışmaların ardından TÜGVA'nın İzmir’deki bazı okullara uyarı mesajı gönderdiğini de ekledi. Söz konusu mesajda, yaz okullarına imam ve vaiz gönderilmesi, çocukların camilere götürülmesi ile ilgili haberlerin "projeye zarar verme" amaçlı "kasıtlı ve gerçeği yansıtmayan algı faaliyetleri" olduğu savunuldu.

'YANLIŞ ANLAŞAMAYA SEBEP OLMAYIN'

Okul müdürlerine hitaben gönderilen mesajda, "Özellikle sizlerden talebimiz Usul ve Esaslarda yer almayan, kurumsal çalışma dışında yüzlerce öğretmenimizin ve sizlerin emeklerine zarar verecek yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek yayınlardan, uygulamalardan uzak durarak dikkatli ve hassasiyet içerisinde bir çalışma yürütmemiz gerekmektedir" uyarısı dikkat çekti.

Mesajda, "MEB, GSB ve DİB tarafından imzalanan ortak Protokol uyarınca Değerler Kulübü öğrencilerinin GSB ve DİB Gençlik Merkezleri, Okuma Salonları, Hasta ziyareti, Çevre faaliyetleri, Tarihi mekan ziyaretleri, Sportif müsabakalar, Geleneksel oyunlar, Huzurevi ziyareti, Komşularına ve çevresine karşı duyarlılık çalışmaları gibi faaliyetlerde ve okul dışındaki değerler kulübü faaliyetlerinde Proje Paydaşları olan, Gençlik ve Spor Müdürlüğü gençlik görevlileri ile alanında uzman İl Müftülüğü görevlilerinin sadece değerler kulübü çalışmalarına destek vermelerine yönelik bir eşleştirme yapılmıştır" denildi.

Öne Çıkanlar