Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan: 'Yargı konusunda Türkiye alarm veriyor'
ADANA - Adana Barosu, Adana Adliyesi içerisinde bulunan Avukatlar Salonu'nda 2023-2024 adli yılının açılış nedeniyle etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan da katıldı.
'YARGI HÜRRİYETLERİN KISITLANMASININ ARACI HALİNE GELDİ'
Yargı bağımsızlığının tamamen yok olduğunu vurgulayan Sağkan, “Bırakın hukuk devleti olmayı, kanun devleti olmaktan dahi uzaklaştığımız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmadığı, maalesef ki yargının temel insan haklarını koruma görevinden uzaklaşıp aksine hak ve hürriyetlerinin kısıtlanmasının aracı haline getirildiği bir süreci yaşıyoruz. İşte böyle dönemlerde en çok da bağımsız savunmaya ve güçlü avukatlara ihtiyaç oluyor" dedi.
'CAN ATALAY MİLLETİN İRADESİNE RAĞMEN CEZAEVİNDE TUTULUYOR'
Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliye edilmemesini eleştiren Sağkan, "Türkiye'de hemen her gün farklı hak ihlallerini görüyoruz. Ağır yargılanma ihlallerini görüyorsunuz. Seçme ve seçilme hakkı ihlalini şu anda çok net olarak yaşıyoruz. Bir milletvekili, bir hukukçu milletin iradesine rağmen cezaevinde tutuluyor. Akbelen'de ormanlarımıza kıyıyoruz. Yargı durdurmuyor bunları. Cumhuriyetin yüz yıllık tarihinde, güçlü savunma makamına ve güçlü avukata yurttaşlarımızın en çok ihtiyaç duyduğu dönemi yaşıyoruz” diye konuştu.
AVUKAT ATAL: 'TÜRKİYE'DE YARGI BİTTİ'
Sağkan konuşma yaptığı sırada avukat İsmail Atal, "Adli yıl açılışında yaptığımız konuşmayı destekliyoruz. Ettiğimiz yemin gereği arkanızdayız. Eğer bugün sokağa çıkmamız gerekiyorsa da çıkalım. Yoksa Türkiye'de yargı bitti, adalet bitti. Biz sadece bir figüran konumuna geldik” dedi.
'HUKUK DEVLETİNDE SONA GELDİK'
Avukat Atal’a teşekkür eden Sağkan, “Hukuk devletinde sona geldik. Daha kötüsü yok. Türkiye hiçbir zaman tam anlamıyla hukuk devleti olamadı doğru. Ama herhalde bu kadar kötü olduğu bir tarihi de yaşamadı. İşte böyle bir düzende bizlere çok tarihi görev ve sorumluluk düşüyor. Türkiye Barolar Birliği'nde, barolarımızda bu görevini ve bu sorumluluğunu yerine getirmeye hazırdır. Hiçbir meslektaşımız bundan en ufak şekilde kuşkusuz olmasın” diye konuştu.
'DÖRT YIL İÇİNDE AVUKAT SAYIMIZ 300 BİNİ AŞACAK'
Meslek sorunlarından bahseden Sağkan, "Türkiye'de 180 bin avukat, 27 bin stajyer avukat, 92 hukuk fakültesinde yaklaşık 120 bin öğrenci var. Bu ne demek? Dört yıl içerisinde sayımız 300 binin üzerinde olacak. Böyle bir artış dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Bahsettiğin konu sadece niceliksel artış değil. Niteliksel düşüş aynı zamanda" dedi.
'CUMARTESİ ANNELERİ AYM KARARINA RAĞMEN ENGELLENİYOR'
Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz ise sözlerine 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitirenleri ve avukatları anarak başladı. Hukuk devleti ilkesinin gerilemeye devam ettiğini dile getiren Gökayaz, yanlış politikalar nedeniyle ülkede adaletin etkisini ve kuvvetini kaybettiğini söyledi. Hak arama özgürlüğüne darbe vurulduğuna dikkat çeken Gökayaz, "Anayasa Mahkemesi Cumartesi Anneleri'nin her hafta Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları basın açıklamasına kolluk güçleri tarafından yönelen engellemeler için 'hak ihlali' kararı vermiş olmasına rağmen İstanbul Valiliği tarafından yüksek mahkeme kararı yok sayılmakta ve aynı engellemeler tüm şiddetiyle devam etmektedir. Yüksek mahkeme kararının yok sayıldığı, uygulanmadığı bir ülkede hiç kimsenin hukuki güvenliği yoktur" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)