Türkiye Barolar Birliği'nden Halepçe mesajı: İnsanlık tarihinin utanç sayfası

Halepçe Katliamı'nın yıldönümünde mesaj yayınlayan TBB, "Bütün insan hakkı ihlallerine karşı hukukun üstünlüğünü, insan onuruna yaraşır şekilde yaşama hakkını savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Türkiye Barolar Birliği'nden Halepçe mesajı: İnsanlık tarihinin utanç sayfası

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Irak Kürdistanı'nın Halepçe kasabasında 16 Mart 1988 tarihinde onbinlerce Kürdün kimyasal silahla katledilmesinin yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı.

Baronun internet sitesinde ve sosyal medya hesabından paylaşılan mesajda şöyle denildi:

"Çoğu kadın ve çocuk binlerce insanın ölümüne, on binlercesinin yaralanmasına ve hastalanmasına yol açarak insanlık tarihine bir utanç sayfası olarak geçen Halepçe Katliamının 34. yılında, saldırıda yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. Bütün insan hakkı ihlallerine karşı hukukun üstünlüğünü, insan onuruna yaraşır şekilde yaşama hakkını savunmaya devam edeceğiz."

NE OLMUŞTU?

Irak ordusu hem top hem de uçaklarla yaklaşık 40 bin kişinin yaşadığı kasabayı ağır bombardımana tuttu. Kasabadaki savaşçılar ve erkeklerin büyük bölümü çevredeki dağlara çeklince geride sadece kadın, çocuk ve yaşlılar kaldı.

Bombardımanı, insanlık hafızasından silinmeyecek kimyasal saldırı izledi. Saddam Hüseyin’in, daha sonra ‘Kimyasal Ali’ olarak bilenecek kuzeni Ali Hasan el Mecid’in emri ile savaş uçakları kasaba üzerine kimyasal gaz püskürttü. Kimyasal saldırı sonrasında hemen hepsi kadın ve çocuk olmak üzere 5 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Olay yerine ilk gelen Sınır tanımayan Doktorlar ekibi, saldırıda hardal gazı kullanıldığını teyid etti. Doktor ekibi ayrıca saldırıda kullanılan zehirler arasında siyanür olduğunu da bildirdi.

Halepçe Katliamı’nın ardından yarım milyon Kürt Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı. 5 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Halepçe Katliamı'na dair fotoğraflar insanlık hafızasından silinmedi

SADDAM HÜSEYİN ‘SOYKIRIM’DAN SUÇLU BULUNDU

Saldırının sorumluları uzun süre yargılanamadı. Yargılanma için ABD’nin Irak’a işgali sonrasında Saddam Hüseyin’in düşmesi gerekti.

Yakalandıktan sonra Saddam Hüseyin hakkında açılan davalardan biri de Halepçe Katliamı’nın da gerçekleştirildiği Enfal Harekatı’na dairdi. 180 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan Saddam Hüseyin, bu dava sonuçlanmadan, başka bir davada aldığı hüküm doğrultusunda asılarak 2006’da idam edildi. Ölümünün ardından ise Kürtlere karşı ‘soykırım’ uygulamaktan suçlu bulundu.

Kimyasal Ali lakaplı Ali Hasan el Mecid de, kimyasal saldırının emrini vermekten suçlu bulundu ve 2010’da idam edildi.

Kürdistan Irak Türkiye Barolar Birliği Halepçe