Türkiye de yumurtalarını inceleyecek
Avrupa'da zehirli yumurtanın 18 ülkeye yayılmasının ardından Türkiye de harekete geçti.
GÜNCEL - Tavuk bitine karşı kullanılan zehirli 'fipronil' maddesinin bazı Avrupa ülkelerindeki yumurtalarda tespit edilmesinin ardından tavuk çiftliklerin faaliyetleri durduruldu, satışa sunulan yumurtalar da toplanarak imha edildi.
AB’de başlayan yumurta krizinin ardından Türkiye'de harekete geçti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye’deki yumurtalarda da söz konusu maddenin var olup olmadığının tespit edilmesi için analiz yapılmasına karar verdi.
Söz konusu talimat çerçevesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu yerlerden numuneler alınarak gerekli analizler gerçekleştirilecek. Türkiye, 2005 yılından itibaren AB’nin direktifiyle uyumlaştırılmış yönetmelik esaslarına göre Ulusal Kalıntı İzleme Planı (UKİP) yürütüyor.
UKİP kapsamında; veteriner ilaç kalıntısı, pestisit, bulaşan ve kullanımı yasaklı maddelerin analizleri yapılıyor. Planlanan numune sayısı, üretim verileri esas alınarak AB direktifine göre belirleniyor ve AB tarafından onaylandıktan sonra uygulamaya başlanıyor.
ZEHİRLİ MADDE SADECE TAVUKLARDA KULLANILMIYOR
Fipronil; karıncalar, böcekler ve bitki zararlılarını kontrol amacıyla kullanılıyor. Bu maddeden, mısır ve ayçiçeği üretiminde de tel kurtlarıyla mücadelede yararlanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, fipronil maddesini "orta derecede tehlikeli" olarak tanımlıyor.
TÜRKİYE'DE KULLANIMI YASAK
Türkiye’de ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) ve mevzuatı gereği fipronilin gıda değeri olan hayvanlarda kullanımına izin verilmiyor. Türkiye’de bu madde; kedi, köpek gibi gıda değeri olmayan hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılmak üzere, sprey veya deriye damlatma formlarında ruhsatlandırılıyor. Bitki koruma ürünü olarak ise 500 g/l fipronil aktif maddesini ihtiva edenler tohum ilaçlaması olarak mısır ve ayçiçeğinde ruhsatlı olarak kullanılabiliyor. Her türlü hayvan barınaklarında uygulanan böcek ilaçları biyosidal ürün olarak Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılıyor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu amaçla ruhsatlandırılmış bir ürünü ise bulunmuyor.