'Türkiye'nin geleceği' tartışılıyor: Hesaplaşmadan adalet gelmez
Yedi parti ve oluşum ortak mücadele çalışmaları kapsamında ‘Geleceğin Türkiye’si için Hafıza, Hakikat ve Hesaplaşma’ konferansı düzenledi.
Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından "Geleceğin Türkiye’si için Hafıza, Hakikat, Hesaplaşma" konulu konferans düzenlendi. Üç oturumdan oluşan konferansın "Hafıza" başlığıyla düzenlenen ilk oturumu AKP iktidarı döneminde mağdur edilenlerin konuşmasıyla devam etti.
GEZİ DİRENİŞİ: HESAPLAŞMADAN BUNLARIN ADALETİ GETİRECEĞİ YOK
Gezi Direnişi’nde yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, "O kadar çok acı yaşıyoruz ki saymakla bitmiyor" diyerek konuşmasına başladı. Aileler olarak adalet istediklerini belirten Korkmaz, "Adaletin geleceği günü sabırsızlıkla bekliyorum" dedi. Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz da, kardeşini ölüme götüren süreci anlattı. Gezi’deki ölümlerin Türkiye’nin hukuk tarihine kara bir leke olarak kazındığını söyleyen Korkmaz, "Adalet istiyorum. Hesaplaşmak da gerekiyor. Hesaplaşmadan bunların adaleti getireceği yok. Mücadelemiz Ali İsmail, Ethem, Abdullah, Berkin, Medeni adına devam edecek. Bu salondaki herkesin birer Ali İsmail olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.
10 EKİM KATLİAMI: BİRLİKTE MÜCADELE VERİP, BİRLİKTE KAZANACAĞIZ
10 Ekim Ankara Gar Katliamı yaralılarından Elif Özdemir de, adaletin mücadele ve direnişle geleceğini belirterek, "Göstermelik mahkemeler, talimatlı hakimler ve savcılarla bu adalet gelmeyecek. Birlikte mücadele verip, birlikte kazanacağız" diye konuştu.
BARIŞ AKADEMİSYENLERİNİN MESAJI: YAPACAK ÇOK ŞEYİMİZ VAR
Barış İçin Akademisyenler’den Işın Ünal, o dönem Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun da bildirgeyi "ifade özgürlüğü" kapsamına girmediğine dair açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Ünal, "Davutoğlu şuan 6’lı masada oturuyor. Şu anda ne düşünüyor bilmiyorum" dedi. Barış Bildirgesi imzacısı akademisyenlerin ana akım medyada, internet sitelerinde fotoğraflarıyla hedef haline getirildiğini de anımsatan Ünal, "Demokratik gelecek için konuşuyoruz. Üniversiteler açısından durum çok vahim. Üniversite yönetimleri ve akademisyenleri olarak yapacak çok şeyimizin olduğunu söylemek istiyorum" diye belirtti.
CEMEVİ BASKINLARI: SESSİZ KALMAMAMIZ ZULME KARŞI TEK SES OLUP DİRENMEMİZ GEREKİYOR
Okmeydanı Cemevi Başkanı Zeynel Şahin de konferansa gönderdiği mektupla Okmeydanı Cemevi’nde Uğur Kurt’un öldürülmesi olayını hatırlattı. Şahin mektubunda şunlara değindi: "Tarih 22 Mayıs 2014. Bir köylüsünü son yolculuğuna uğurlamaya gelmişti Uğur Kurt. Kendisinin son yolculuğunun olacağından, vahşice katledileceğinden habersiz bir şekilde. Ve hatta kendisini en güvende hissettiği yerlerden birindeydi, ibadethanesi olan Okmeydanı Cemevi’nde. Ne bilsin ki Uğur, bu gözü dönmüş zalimlerin, zorbaların bir ibadethaneyi, içerisinde insanlar varken hedef alarak bir canı öldüreceğini. Masum bir canı, bir cemevinin, ibadethanenin bahçesinde öldürmenin bedelinin 12 bin 100 lira oldu. Bir ailenin hayatını karartan çocuklarını yetim bırakan katile verilecek ceza bu mudur? Bunun için sessiz kalmamamız zulme karşı tek ses olup direnmemiz gerekiyor."
CUMARTESİ ANNELERİ: CEZASIZLIK, FAİLLER İÇİN ÖDÜL OLUYOR
Cumartesi Anneleri adına Özgür Gündem gazetesinde iken katledilen gazeteci Ferhat Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe konuştu. Tepe, "Ağabeyimin davası zamanaşımına uğradı. Annem 1995 yılından beri eylemde yer alıyor. Bizler cezasızlığın ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Cezasızlık, failler için ödül oluyor. Daha fazla cezanın işlenmesine teşvik ediyor. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımının ortadan kaldırılması gerekir. Faillerin yargılanmasını isterken yargılananlar haline geldik. Hak savunucuların yanımızda olmasını istiyoruz" diye konuştu.
ÇORLU TREN KAZASI: HESAP SORACAĞIZ
Çorlu Tren Kazası’nda oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, 8 Temmuz 2018’de katliam yaşandığında arama ve kurtarmanın yapılmadığını hatırlattı. Olayın üstünün örtülmesi için çaba harcandığını dile getiren Öz, "Cenazeler trenin altındayken Bilirkişi Raporu hazırlamaya gelmiş. Her birimize ayrı ayrı hastanede olduklarını söyleyerek, bizi gönderiyorlardı. Oğlumun ikiye katlanmış bedeninde açık olan gözleri bana ‘Anne hesap soracaksın’ diyordu. Benim o gözlere sözüm var. Oğlumun gözünün açık gitmesine neden olanlardan ne pahasına olursa olsun, hesap soracağız" ifadelerini kullandı.
Konuşmasında işçilerin yaşadıklarına dikkat çeken Farplas direnişçilerinden Nejla Dolaşık, "Bizim tarafımız belli. Bu düzeni değiştirmek de bizim elimizde" dedi
HASTA TUTSAKLAR BU ÜLKENİN KANAYAN YARASIDIR
Cezaevindeki hasta tutsaklar adına söz alan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Alişan Şahin, ülkede zulme uğrayan halkların hafızasının silinmesi için mücadele verildiğini dile getirdi. Bunun başarılı olmadığını ifade eden Şahin, "Burada yaptığımız aslında hafızalarımıza yeni hafızalar eklemektir. Gelecek için hukuki hesaplaşmayı nasıl örgütleriz diye bir şeyler ortaya konulması gerekir. Bu konferansın sonuç bildirgesinde de somut adımların atılacağı altyapı oluşturur. Bu ülkede Kürt iseniz, solcu, sosyalist iseniz devletin kapısına adım attığınız anda kötü muamele başlıyor. Demokrasi güçlerinin, ana muhalefetin sessiz kalmasının da bunlara cesaret verdiğini düşünüyorum. Bunlar katlana katlana bugüne geldi. Hasta tutsaklar bu ülkenin kanayan yarasıdır" ifadelerinde bulundu.
‘HUKUKSUZLUKLARA KARŞI DİRENECEĞİZ’
Hasta tutuklu Aysel Tuğluk’unda durumuna dikkat çeken Şahin, şunları söyledi: "SEKA Devlet Hastanesi tarafından ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verildi. Sonrasında TİHV’in raporu var. Ancak ATK, içerisinde nöroloji hekimi olmayan kurul ‘cezaevinde yaşayabilir’ rapor yazdı. Aysel’in durumu nörolojik bir vakadır. ATK’nin başında yaptığı hukuksuzluğu ortaya koyuyor. Bu sefer göstermelik bir nörolog kurula getirildi. Başvuru reddedildi. Hukuksuzluk karakolda gözaltında başlıyor. Savcılıkta, kovuşturma ve Yargıtay’da devam ediyor. ÖHD olarak, hukuksuzluklara karşı direneceğiz."
ROBOSKİ KATLİAMI: SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE KATLİAMDAN GEÇİRİLEN BİR HALKIN HAFIZASI
Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri adına konuşan Roboski ailelerinden Ferhat Encü, "Coğrafyası 4 parçaya bölünmüş, hayat mücadelesi, dil, kültür, özgürlük mücadelesi verirken, sistematik bir şekilde katliamdan geçirilen bir halkın hafızasını Roboski şahsında dile getireceğim" diyerek söze başladı. Roboski’de yaşananları ve hukuki süreçleri aktaran Encü, "Sorumluların açığa çıkarılmasını istiyoruz. Bu ülkede demokrasi, adalet özgürlükler inşa edildiğinde bu koca hiçlik bir şeye dönüşecek. Bu sistem değişmediği sürece hiçlik de devam edecektir" diye aktardı. Demokrasi ve özgürlükleri savunan güçlerin sistematik bir yok etme politikasıyla karşı karşıya olduğunun altını çizen Encü, "Bu ülkede cezasızlık politikası yönetim haline getirilmeye çalışılıyor. Unutmadık, unutturmayacağız. Elbette hesap soracağız" diye ekledi.
SOMA KATLİAMI
301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’na ilişkin konuşan Kamil Kartal, iktidarın tepkiyi bastırmak için çeşitli vaatler gündeme getirdiğini hatırlattı. Kartal, "Soma’da 301 anne, baba evlatsız kaldı. 432 çocuk yetim kaldı. Katliamdan sonra 11 çocuk doğdu. Tüm bu yaşananların karşısında birleşik bir mücadele süreci inşa edilmeli" ifadesini kullandı.
SURUÇ KATLİAMI
Kobanê ile dayanışmak için sınırı geçmek isteyen ve 20 Temmuz 2015 tarihinde katledilen gençlerin aileler adına konuşan, katliamda eşi Ferdane ve oğlu Nartan’ı kaybeden Metin Kılıç, "Bu davalar biz bitti demeden bitmeyecek. Sorumlular hesap vermediği sürece gerçek adalet sağlanmayacak" dedi.
ŞENYAŞAR AİLESİ: GÖSTERMELİK ADALET İSTEMİYORUZ
2018’DE Urfa’nın Suruç ilçesinde katliamdan geçirilen Şenyaşar ailesi adına Ferit Şenyaşar konuştu. Annesinin sağlık koşulları nedeniyle konferansa gelemediğini söyleyen Şenyaşar, yaşanan katliamı anlattı. Devlet gücüyle halkın baskı altına alınmaya çalışıldığını ve bunun için kendilerinin kurban seçildiğini dile getiren Şenyaşar, şöyle devam etti: "4 yıla yakındır. Üç insanımız katledilmiş bir kardeşimiz de rehin olarak cezaevinde tutuluyor. Hastane katliamı yüzlerce kamu çalışanı önünde yapıldı. Kolluk kuvvetinin önünde meydana geliyor ve hastane davasında 4 yıldır gizlilik kararı var. Adliye önünde nöbet eylemi başlattık. Nöbetimize milyonlarca insan sahip çıktı. İktidara bağlı olmayan sivil toplum kuruluşları yanımızdadır. Kamuoyunun baskısından dolayı milletvekilinin kardeşi cezaevindedir. Mücadelemizi sürdürüyoruz. Göstermelik adalet istemiyoruz. Gerçek adalet sağlanana kadar mücadelemiz sürecek."
Konuşmaların ardından konferansa 45 dakika ara verildi. Konferansın ikinci bölümü "Hakikat" kısmıyla devam edecek.(MA)