Twitter ve Facebook teslim olacak mı?
Yasanın getirdiği Ankara’ya temsilci atama ve ellerindeki veri tabanını Türkiye’ye taşıma dayatmasına uyacak gibi de görünmüyorlar.
Can DÜNDAR
ARTI GERÇEK- Twitter ve Facebook’un bazı yetkilileriyle son Sosyal Medya Yasası’nı görüştüm. Biliyorsunuz kendilerini doğrudan ilgilendiren bu yasanın ne hazırlanış aşamasında muhatap alındılar, ne de sonrasında tepki verdiler. Bu sessizlik ve Netflix’in hemen teslim olması, iktidarı cesaretlendirirken, Türkiye’deki kullanıcıları hayal kırıklığına uğrattı.
Görüşmelerden edindiğim izlenimi sizlerle paylaşayım:
Öncelikle görünenin aksine, gelişmeleri yakından izledikleri ve Ankara ile doğrudan veya dolaylı temas içinde oldukları anlaşılıyor. Hükümetle açıktan bir polemiğe girip durumu daha da kötüleştirmek istemiyorlar. Buna karşın, yasanın getirdiği Ankara’ya temsilci atama ve ellerindeki veri tabanını Türkiye’ye taşıma dayatmasına uyacak gibi de görünmüyorlar. İktidara, kullanıcı verilerine ulaşma şansı verecek bir veri tabanı transferinin, 10 milyar dolar gibi büyük bir maliyeti var. Tabii güven kaybı da ayrı bir maliyet. O yüzden bunu yapmayacaklar. Atayacakları temsilcinin ise bir günah keçisi olarak kum torbası işlevi göreceğinin farkındalar. Ona da çok hevesli görünmüyorlar.
Hazırlıksız yakalandıkları bu baskın düzenleme konusunda biraz bekleyip gidişatı görmek istiyorlar. Öfkeyle getirilen sosyal medya yasağının, yabancı yatırımcıyı kaçıracağını, Türkiye’nin dijital ekonomisine ciddi darbe vuracağını, o yüzden iktidarın, uygulamada, söylemdeki kadar yıkıcı olmayacağını düşünüyorlar. Hükümetin bunu hemen fark ettiğine dair bazı yumuşama sinyalleri var: Yasanın uygulanmasının Ekim’e bırakılması bunlardan biri…
Verilerin Türkiye’ye taşınmamasına bir yaptırım konmamış olması, bir başkası… Hesap kapatmaya, daha doğrusu trafiği neredeyse tamamen yavaşlatmaya varana dek, aşamalı olarak artan cezalar konmuş durumda… Bunlar da, uygulama aşamasındaki pazarlık alanları olarak görülüyor.
Muhtemelen yasanın yol açacağı ekonomik tahribatın boyutuna bağlı olarak ya Anayasa Mahkemesi’nin bir bozma kararıyla imaj kurtarılacak ya da uygulamada ciddi esneklikler getirilecek.
Tabii bir de kara senaryo var:
Saray’ın, realiteyi, ekonomiyi boşverip öfkesine yenilmesi ve "Twitter, mıvitter hepsinin kökünü kazıması"…
Bu, Twitter için büyük kayıp olmaz. Facebook’a biraz zarara malolur. Ama sonuçta, olan Türkiye’ye olur.