Üniversitede ilahiyat kadrosu için 'girişimci' ilanı vermişler
Sayıştay, üniversitelerde adrese teslim ilanlarla yapılan liyakatsiz atamaları raporlarla gözler önüne serdi.
TBMM adına kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay, Türkiye’deki devlet üniversitelerine yönelik 2020 yılı denetim raporlarını yayınladı. Aralarında Dokuz Eylül, Bursa Uludağ, Pamukkale üniversitelerinin de olduğu çok sayıda kurumda bazı öğretim üyeliği kadrolarına yapılacak atamalar için objektiflik ve denetlenebilirlik ilkelerine riayet edilmediği, ilanların büyük çoğunluğunda belli bir kişiye işaret eden şartların istendiği ve bu sebeple de sadece birer kişinin başvurabildiği tespit edilmiştir dendi.
Gazete Duvar’dan Serkan Alan ve Ogün Akkaya’nın haberine göre Sayıştay raporundaki bazı örnekler şunlar:
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi: Üniversitede bulunan 11 adet Şube Müdürü kadrosunda görev yapan şube müdürlerinin sınavla atanmadığı tespit edildi.
Siirt Üniversitesi: Üniversitenin kadro ilanları "Sıçanlarda böbrek hastalığı üzerine çalışması bulunmak", "Engelli ve özgüven konusunda çalışmaları bulunmak", "Covid- 19 ve özel ders ile ilgili çalışması bulunmak", "Osmanlının gayri müslim politikası üzerine doktora yapmış olmak" ve "Slaj verimi ve kalitesi üzerine çalışması bulunmak" kriterleriyle yayınlanmış.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi: 2020 yılı içinde verdiği 132 öğretim üyesi kadrosunun 125’ine sadece birer kişi başvuru yapabildi. Söz konusu ilanlarda istenen ek kriterlerden birinde ise "İlahiyat Fakültesi, Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, Din Bilimleri Anabilim Dalı doktor öğretim üyeliği kadrosu için; girişimcilik becerisinin kazandırılması ile ilgili doktora yapmış olmak ve pedagojik alanda girişimcilik becerisinin kazandırılması ve girişimcilik eğitimi ile ilgi çalışmalar yapmış olmak" şartı arandı.
Fırat Üniversitesi: "Spektral teoride düz ve ters problemlerin analizi konusunda çalışmaları bulunmak", "Akıllı havacılık yapılarının kontrolü konusunda çalışmaları bulunmak", "Toplumcu gerçekçi şiirde şiddet üzerine çalışmaları bulunmak", "Yapay zeka optimizasyonu ve sosyal ağ analizi hakkında çalışmaları bulunmak" ve "Nesnelerin internet konusunda çalışmaları bulunmak" başlıkları altında öğretim üyesi alımı yapıldığı tespit edildi.
Mersin Tarsus Üniversitesi: Raporda, kriterlerin indirgendiği ilanlar sonrasında toplam 38 kadronun 33 tanesine sadece birer kişinin başvuru yaptığı ve direkt olarak atandığı bilgisine yer verildi.
Ordu Üniversitesi: Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk İslam Sanatı Anabilim Dalı profesörlük kadrosu için, "Türk İslam sanatı alanında doçentliğini almış olmak. Su mimarisi ve maden sanatı üzerine çalışmalar yapmış olmak" şartı arandı.
Eskişehir Teknik Üniversitesi: Belirlenen kriterlere aykırı olarak fakülte sekreterliklerinden şube müdürlüklerine atama yapıldığı tespit edilirken, bir personelin ise sınavsız ve eğitim durumu yetersiz olmasına karşın atamasının gerçekleştiği tespitine verildi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi: Fen Edebiyat Fakültesi Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim dalı/Programı profesörlük kadrosu için, Türk Japon İlişkileri, Türk Kadını, Atatürk Dönemi ve Balkan Antantı Konularında Çalışmaları bulunmak.
-Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı/Programı profesörlük kadrosu için, Etnik Kadın Edebiyatında ve Amerikan Romanında; kadın, kimlik, anlatım ve çok kültürlülük konularında çalışmaları bulunmak.
- Fen Edebiyat Fakültesi Biyokimya Anabilim dalı/Programı profesörlük kadrosu için, biyokimya alanında doçent unvanı almış olmak. Peptid ve protein damgalı polimerler/hidrojeller sentezlenmesi ve karakterizasyonu alanlarında çalışmaları bulunmak.
-Fen Edebiyat Fakültesi Analitik Kimya Anabilim Dalı/Programı profesörlük kadrosu için, Kimya alanında doçent unvanı almış olmak. Centri-Voltammetry, Metal-Metal Oksitler ve Polioksometalatların Elektrokimyasal Davranışı konularında çalışmaları bulunmak.
-İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim ve Organizasyon Anabilim dalı/Programı profesörlük kadrosu için, İş ve Örgüt Psikolojisi alanında doçent unvanı almış olmak. Post modern örgütler, örgüt kültürü, liderlikte güç kullanımı ve güç kaynakları alanında çalışmaları bulunmak.
-Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi Anabilim Dalı/Programı profesörlük kadrosu için, alüminyum matrislikompozitler, alüminyum alaşımlarının kaynağı ve ısıl işlemi, aşınmaya ve korozyona dirençli kaplamalar konularında çalışmaları bulunmak.