Uydu verileri incelendi: Buzullar hızla eriyor
Dünyanın tüm dağ buzullarının üç boyutlu uydu ölçümlerine göre, buzullar daha hızlı eriyor ve 15 yıl öncesine göre yılda yüzde 31 daha fazla kar ve buz kaybediyor.
Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bilim insanları son zamanlarda gizliliği kaldırılmış 20 yıllık uydu verilerini kullanarak, dünyadaki 220 bin dağ buzulunun 2015 yılından bu yana 328 milyar tondan (298 milyar metrik ton) fazla buz ve kar kaybettiğini hesapladılar.
Bu, İsviçre'yi her yıl yaklaşık 7,2 metre suyun altında bırakmaya yeterli bir miktar.
2015'ten 2019'a yıllık erime oranı, 2000'den 2004'e kıyasla yılda 78 milyar ton daha fazla (71 milyar metrik ton).
BUZULLAR HIZLA İNCELİYOR
Kaybedilen su hacminden ayrı olarak buzullardaki küresel incelme oranları da son 20 yılda iki katına çıktı. Dünyadaki buzul kaybının yarısı Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da gerçekleşiyor.
Alaska'daki erime oranlarının gezegendeki en yüksek oranlar arasında olduğu görüldü. Örneğin Columbia buzulunun yılda yaklaşık 35 metre geri çekildiği tespit edildi.
Araştırmaya göre, Artan yağışlarla beslenen İzlanda ve İskandinavya'daki birkaç tanesi dışında Tibet'te eskiden istikrarlı olan buzullar da dahil olmak üzere, neredeyse tüm dünyadaki buzullar eriyor. Ayrıca erime oranları da dünya çapında hızlanıyor.
Araştırmanın başındaki isim olan buzul uzmanı Romain Hugonnet bu gelişmelerin "küresel sıcaklık artışını yansıttığını" belirterek "Kömür, petrol ve gazın yanmasından kaynaklanıyor. Bazı küçük buzullar tamamen yok oluyor." diyor.
İki yıl önce İzlanda'daki bilim insanları, aktivistler ve hükümet yetkilileri konuya dikkat çekmek adına küçük bir buzul için cenaze töreni düzenlemişlerdi