Van'da uçak sorunu bitmiyor: Halk bilet bulamamaktan, turizmciler iş yapamamaktan şikayetçi

Van'da uçak sorunu bitmiyor: Halk bilet bulamamaktan, turizmciler iş yapamamaktan şikayetçi
Van'ın kangrene dönüşen uçak sorunu turizm sezonunda artarak devam ediyor. Van'dan İstanbul'a 2 Ağustos'a kadar direkt uçuş yok. Halk bilet bulamamaktan, turizmciler ise iş yapamamaktan şikayetçi.

Zelal Sahidenur SARİ


VAN - Van'da uçak seferleriyle ilgili sorun pandemi döneminden bu yana devam ediyor. Bugün itibariyle Van’dan İstanbul’a 2 Ağustos’a kadar direkt uçuş bulunmuyor. Günler sonrasına bulunan biletler ise oldukça pahalı.

DHMİ VERİLERİ TARTIŞMA YARATTI

Devlet Hava Meydanları İdaresi (DHMİ) internet sitesinde Van Ferit Melen Havalimanı’na 2024 yılının ilk 6 ayında 9 bin 179 uçak indiğini ve 830 bin 476 bin yolcu taşındığını belirtti. Ancak bu veriler tartışmaları beraberinde getirdi.

'VAN HAVALİMANI O RAKAMLARI KESİNLİKLE GÖRMEDİ'

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, DHMİ verilerine göre Van'a günlük ortalama 51 uçağın gelmesi gerektiğini ancak böyle bir durumun söz konusu bile olmadığını söyledi. DHMİ verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Özgökçe, “DHMİ'nin verileri şu şekilde paylaşılıyor. İHA'lar, SİHA'lar, özel uçaklar, özel jetler, askeri personel taşıyan uçaklar, emniyet mensuplarını taşıyan uçaklar bunların hepsi paylaşılan verilerde yer alıyor. Yani Van'a inen uçak sefer sayılarına bunlar da dahil. Bu verilere göre Van'a günde 51 uçağın gelmesi lazım oysa Van Ferit Melen Havalimanı yapıldığı günden bugüne kadar daha o rakamları katiyen görmedi. Depremde bile o rakamlara ulaşılamadı" dedi.

denemeler-2024-07-24t175013-856.jpg
TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe

'KENTİN TURİZMİ VE EKONOMİSİ ZARAR GÖRÜYOR'

Sorunun mevsimsel olmadığına dikkat çeken Özgökçe, pandemiden sonra beş yeni havalimanı yapılmasına rağmen THY ve sivil havacılığın filosuna yeni uçak katmak yerine Van gibi lobisi zayıf şehirlerin uçuşlarını kısıtladığını dile getirdi. Turizm sektörünün bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Özgökçe, "2019'a kadar çok ciddi oranlarda Avrupalı ve Asyalı turist alıyorduk. Şu an alamıyoruz. Çünkü uçaklarımızda halkımıza yetecek kadar yer yok. Ekonomiye de çok ciddi anlamda zararı var. İş insanları, fabrika sahipleri gidip gelemiyor ya da bağlantı kurmak istedikleri metropollerdeki fabrikatörler gelemiyor. Haliyle iş dünyasını da olumsuz etkiliyor. Uçak bulamadığı için mağdur olan birçok iş insanı tanıyorum. Van'ın turizmine de çok ciddi anlamda zarar veriyor. Biz yaklaşık 4 yıldır bu memlekette turizm yapamaz olduk" diye konuştu.

'100 EURODAN AŞAĞI BİLET YOK'

Turizimci Murat Beyaz da uçak bileti bulamayanlardan her gün yüzlerce telefon aldığını, yaşanan sorunun sektörü olumsuz etkilediğini anlattı. Bilet fiyatlarının çok pahalı olduğuna dikkat çeken Beyaz, "Özel havayolu taşımacılığı yapan firmalar turistik bölgelere çalışmayı tercih ediyor. Biz, '110-120 euroya Van’la aynı mesafede olan ülkelerden turist taşıyacağız' diyorlar. Ama milli havayolu denilen ve bizim vergilerimizle ayakta duran, genel müdürünün aylık 1 milyon 800 bin TL civarında maaş aldığı Türk Hava Yollarının bunu yapma hakkı yok. Van’a da çok ucuza bilet satmıyorlar. 100 eurodan aşağı bilet yok. TL olarak satıyor ama TL karşılığı 100 euro gibi bir rakama denk geliyor. Az buz bir rakam değil. Ki ağustos ayında bunun da üzerine çıkacak. Kendi ülkendeki insanları bir yere ulaştırmıyorsun, dünyanın bilmem ne şehrine uçmuş olmanın bir anlamı yok. Bu bizi gururlandıran bir olay değil, mağdur eden bir durum. İçerideki bağlantını dünya ile entegre edemediğin sürece burada bir başarıdan söz etmek mümkün değil" dedi.

denemeler-2024-07-24t175115-969.jpg
Turizimci Murat Beyaz

'VAN TURİZMDE BİR GEÇİŞ GÜZERGAHI OLARAK KALIYOR'

Yaşanan sorun nedeniyle Van'ın turizmde kendisine yer bulamadığını aktaran Beyaz, "Havacılık sektöründe de turizm sektöründe de bu söylenen rakamların bir başarı hikâyesi olduğuna şüpheyle bakmak lazım. Ortada öyle bir başarı yok maalesef. Van'ın aslında turizm merkezi olması gerekiyor. Gelenlerin bu merkezden bir yerlere dağılması gerekiyor lakin tam tersi oluyor. Güneydoğu'dan gelip Kars'a giden bir gece Van'da kalıyor. Ya da tam tersi Erzurum'dan Kars’tan başlayıp Güneydoğu'ya gidecek olan gruplar Van'da bir gece kalıyorlar. Yani aslında bir geçiş güzergahı üzerinde olmasak bu kadar turist de alamayacağız. Burada topyekûn bir anlayış birliğine ihtiyaç var. Van'daki her birey her işletme her STK temsilcisi her kurum her kuruluş Van'ın ihtiyacı olan politikaları benimsemeli ve birlikte hareket etmeli" diye konuştu.

denemeler-2024-07-24t175205-782.jpg
Zafer Avnaş

'10 GÜNDÜR BİLET BULAMIYORUZ'

Van halkı da uçak bileti bulamamaktan şikayetçi. Kardeşinin Van’dan İstanbul’a çalışmak için gideceğini fakat 10 gündür uçak bileti bulamadıklarını anlatan Zafer Avnaş, "İnternette bilet almaya çalışırken tam ödeme kısmına geldiğinde 'şu anda herhangi bir aksaklıktan dolayı satış gerçekleştiremiyoruz' uyarısı alıyoruz. Acenteler aracılığıyla bilet almaya çalışırken bilet olmadığından dolayı yedek bilet için sürekli havalimanındaki ofise yönlendiriliyoruz. Havalimanındaki ofis, 'uçak kalkış saatinden 10 dakika önce burada olun' diyor. Ama o bilet de fahiş fiyatlara satılıyor. Bilet 2 bin TL iken o sırada 8 bin TL’ye satılıyor. Ona rağmen ne sıra geldi ne de gidebildi" dedi.

denemeler-2024-07-24t175313-795.jpg
Bilal Taman

Van’dan İstanbul’a gitmek için bilet bulamayan yolculardan Bilal Taman da "31 Temmuz’da kuzenimin düğünü var. Düğüne gitmeye çalışıyorum ama bilet bulamıyorum. Gidiş-dönüş bilet kesmeye çalışıyorum işimden dolayı. Bu defa dönüş bileti bulamıyorum. Otobüs kullanmak istemiyorum. Hem yol çok uzun hem zamanım kısıtlı. Otobüs bilet fiyatları da çok yüksek. Aynı fiyata 2 saat yerine 24 saat gitmek istemiyorum" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar