Akhtamar Adası Surp Haç Kilisesi'nde 12. ayin düzenlendi

Van'daki Akhtamar Adası Surp Haç Kilisesi'nde 12. ayin düzenlendi. Ayini Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan yönetti. Yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda kişi ayine katılmak için adaya teknelerle ulaştı.

Artı Gerçek - Van'da bulunan Akhtamar Adası Surp Haç Kilisesi'nde 12'inci ayin gerçekleştirildi. Ayine yurtiçinden ve yurtdışından gelen çok sayıda insan katıldı. Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyanın başkanlık yaptığı ayini Peder Dryat Uzunyan yönetti.

denemeler-96.jpg

ADAYA ULAŞIM TEKNELERLE SAĞLANDI

Ayinin yapıldığı adada hazırlıklar günler öncesinden tamamlandı. Sabah 8:00 itibariyle Van'a 45 kilometre uzaklıktaki Gevaş ilçesinde bulunan iskeleden kalkan teknelerle insanlar adaya ulaştı. Aynı zamanda Van Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği deniz otobüsü seferleriyle Edremit ilçesinden adaya ulaşım sağlandı. Türkiye'de ki Ermeniler dışında Avrupa ve Amerika'dan gelen çok sayıda kişi katıldı.

denemeler-97.jpg

Kilise içinde yapılan ayini izleyenler arasında ilk defa burayı görenler duygu dolu anlar yaşadı.

denemeler-95.jpg
Türkiye Ermenilerinden adanın ismini taşıyan Tamar

'BABAM BANA TAMAR ABLAMA ANİ İSMİNİ KOYMUŞ'

Akhtamar Adası'nda yapılan ayine katılanlar arasında Türkiye Ermenilerinden adanın ismini taşıyan Tamar, bu hafta bu yıl içinde beşinci kutsal bayramlarını kutladıklarını ve bu bayram burada olmalarından dolayi mutluluk duyduklarını ifade etti.

Tamar, "Ben İstanbul doğumluyum. Burada yaşıyorum. Bugün burada olmak çok güzel. Ben bu adanın ismimi taşıyorum. Biz iki kız kardeşiz. Babam bana Tamar ablamada Kars'daki Ani harabelerinden dolayi Ani ismini koymuş. Ermeni toplumu açısında Surp Haç Kilisesi oldukça önemli" dedi.

whatsapp-image-2024-09-08-at-12-30-47.jpeg
Sayime

'BURADA OLDUĞUMUZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ'

Katılımcılar arasında İran'dan gelen Ermenilerde vardı.Tahran kentinden gelen Ermenilerden Sayime Van'a tatil amaçlı gelenlerden.

Ayin olduğunu öğrenince de bugün adayı ziyarete gelerek ayine katılmış. Sayime, "Bu ayine gelmek bana kısmet olduğu için çok mutluyum. Burada olmak çok güzel. Bu insanlarla böyle bir atmosferde bir arada olmak çok kıymetli. Burası müslüman bir ülke. Ama bu ayin için müslümanların hazırlık yapması ve ayinin yapılması için çalışması çok önemli. Bizde burada olduğumuz için çok mutluyuz" dedi.

denemeler-2024-09-08t134538-891.jpg

'BURANIN KORUNMASI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ'

Ahtamar ayininin ardından Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Surp Haç Kilisesi önünde açıklama yaptı. Maşalyan yaptığı açıklama kilisenin neden sürekli ibadete açık olmadığına da değindi.

Maşalyan, "Bugünde geleneksel Hac ziyaretimizi gerçekleştirdik. Dünyanın dört bir yanından Hac ziyaretçilerimizle geleneksel ibadetimizi yaptık. Adaya her geldiğimizde buranın imarının ve çevre düzenlemesinin yenilendiğini görüyoruz. Buranın korunması bizim için çok önemli. Buranın daima ibadete açık olmaması meselesi iki yönlü bir mesele. Yapıların korunması ve buranın bir müze niteliği taşıması gibi durumlar söz konusu. Elbette burada ibadet yapılmasına ilişkin bazı talepler alıyoruz. Ama buranın sürekli ibadete açık olmaması bu yapının sıklıkla kullanılmaması meselesi tamamen yapının uzun ömürlü olmasına katkı sunmasıyla ilgili. Tabii ziyaretçilerin taleplerini de karşılamak için burada her geldiklerinde dua edebilecekleri bir imkan sağlanabilir. Bununla ilgili bazı düzenlemeler yapmaya çalışacağız" dedi.

Maşalyan'ın açıklamasının ardindan biten ayin programı katılımcıların teknelerle adadan ayrılmasıyla bitti

denemeler-2024-09-08t134852-225.jpg

İLK AYİN 2010'DA DÜZENLENDİ

Akhtamar Kilisesi; Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali isimleriyle de biliniyor. Kilise, Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7'inci yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak için Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edildi.

Kilise Ermeni mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. 2005'te restore edilen ve 2007'de uluslararası bir törenle 'anıt müze' olarak açılan Akhtamar Kilises'inde ilk ayin 2010 yılında yapıldı. 2015'te güvenlik gerekçesiyle iptal edilen ayin, pandemi sürecinde sınırlı sayıda insanın katılımıyla düzenlendi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar