Vartinis davasında gelişme yok: Duruşma 27 Eylül’e ertelendi
Öğüt ailesinden 9 kişinin yakılarak can verdiği Vartinis davası görüldü. Hakkında yakalama kararı olan sanık hala yakalanmadığı için davada gelişme olmadı. Duruşma 27 Eylül’e ertelendi.
Artı Gerçek - Muş’un Korkut ilçesine bağlı Vartinis (Altınova) beldesinde 3 Ekim 1993’te askerler tarafından Öğüt ailesinin evini ateşe verilmiş, aileden 9 kişi yanarak can vermişti. Nasır ve Eşref Öğüt çiftinin çocukları ile birlikte yanarak can verdiği katliamla ilgili dava Yargıtay’ın bozma kararı sonrası yeniden başladı. Davanın tek sanığı olan dönemin Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu’da firari olduğu için dava ilerleyemiyor. Sürekli erteleme kararı verilen Vartinis Davası, zaman aşımı riskiyle karşı karşıya.
DURUŞMA 27 EYLÜL’E ERTELENDİ
Firari sanık Bülent Karaoğlu’nun yakalanmaması durumunda Ekim ayında zaman aşımına girecek olan davanın duruşması Kırıkkale 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık hala yakalanmadığı için bu duruşmada da gelişme yaşanmadı. Mahkeme duruşmayı 27 Eylül’e erteledi.
'ADALETSİZLİK 30. YILINDA'
Öğüt ailesinin avukatı olan Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, davada ilerleme olmamasına tepki gösterdi. Tepkisini sosyal medya hesabı üzerinden dile getiren Karaçelik, şu ifadeleri kullandı: “Vartinis katliamı davasında adaletsizlik 30. yılında. Gözlerimizin içine baka baka uçup giden sanığa kayıtsız kalmıştı yargısal makamlar. Sözüm ona sanık aranıyor.”
Vartinis katliamı davasında adaletsizlik 30. yılında. Gözlerimizin içine baka baka uçup giden sanığa kayıtsız kalmıştı yargısal makamlar.
— Kadir Karaçelik (@kdrkrclk) September 6, 2023
Sözüm ona sanık aranıyor.
Duruşma 27 Eylül 2023 tarihine ertelendi. #vartinis
DAVANIN GEÇMİŞİ
3 Ekim 1993’te, Muş'un Korkut ilçesi Altınova (Vartinis) beldesini saran askerler, Öğüt ailesinin evini ateşe vermiş, içerde olan Nasır ve Eşref çifti 9 çocuğu ile birlikte yanarak can verdi. Katliamın ardından Muş Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlatarak bir iddianame hazırladı. Ancak iddianamede olayın gerçek failleri yerine başkaları suçlandı. Üstün kötü hazırlanan iddianamede o tarihte yaygın olarak benzer durumlarda görüleceği gibi olayı “PKK’lier yaptı” şeklinde genel bir iddia kullanıldı. O tarihte gözaltına alınan köylülere de işkence ile benzer içerikte ifadeler verdiriltti. Suçlanan köylüler ileriki aşamalarda yargılanıp beraat etse de, dosyanın gönderildiği Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) öylece bekletildi. Savcılık ayrıca DGM’ye yolladığı iddianamede davada görevsizlik kararı verilmesi istedi. Diyarbakır DGM’de, davada görevsizlik kararı vererek, dosyayı kapattı.
DOSYA 10 YIL TOZLU RAFLARDA BEKLETİLDİ
Katliamla ilgili dava bütün ailesini bu katliamda kaybeden Aysel Öğüt’ün, 2003 yılında Muş Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak katliamın o dönemin askeri yetkileri tarafından yapıldığını bildirmesi üzerine tekrar başladı. Böylelikle dosya 10 yıldır bekletilen tozlu raflardan indirilmiş oldu.
Ancak buna rağmen yargılama başlamadı. Çünkü suçlanan kişiler askeri rütbelilerdi, bu askeri savcılığın alanına giriyordu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı, Elazığ 8. Kolordu Askeri Savcılığı'na yazı yazarak, olayda ismi geçen kişilerin askeri görevde bulundukları gerekçesiyle soruşturma açılmasını istedi. Savcılık ise buna hemen olumlu cevap vermedi. Yıllarca dosya askeri savcılık ve Özel Yetkili Savcılık arasında gidip geldi. Savcılığın talebine rağmen askeri savcılık soruşturmayı bir türlü tamamlamadı.
DAVA AÇILIR AÇILMAZ KIRIKKALE’YE NAKLEDİLDİ
Buradan da sonuç çıkmaması üzerine Öğüt ailesi ve avukatları 2011 yılında tekrar Muş Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptı. Başvurunun kabul edilmesi üzerine savcılık tarafından hazırlanan iddianame Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianame kabul edilmesi ile birlikte dönemin Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu’nun da aralarında bulunduğu dönemin 4 askeri yetkilisi hakkında dava açıldı. 2013 yılına ancak açılan dava ise ilk duruşma görülmeksizin “Güvenlik” gerekçesi ile Kırıkkale’ye nakledildi. Devam eden yargılamada diğer üç rütbeli beraat ederken, dönemin Hasköy İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Yüzbaşı Bülent Karaoğlu davanın tek sanığı olarak kaldı. Hakkında yakalama kararı olan Karaoğlu hala tutuklanmış değil. Sanık yakalanmadığı için 2013 yılından bu yana görüşen duruşmalarda herhangi bir gelişme yaşanmadı. Sanık yakalanmadığı durumda dava 3 Ekim’de 30 yılını doldurmuş olacak.