Viranşehir Devlet Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına mobbing ve sürgün: 'Hukuki işlem başlatacağız'

Viranşehir Devlet Hastanesi'nde yetkinin üç ay önce Sağlık-Sen'den SES'e geçmesinin ardından sağlık çalışanlarına mobbing başladığı belirtildi. SES Viranşehir Temsilcisi Demir, üç çalışanın sürgün edildiğini, altı çalışanın ise tehdit edildiğini anlattı.

Viranşehir Devlet Hastanesi'nde sağlık çalışanlarına mobbing ve sürgün: 'Hukuki işlem başlatacağız'

Ali GÜZEL

URFA - Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), üç ay önce Viranşehir Devlet Hastanesi'nde yetkili sendika oldu. Yetkinin, Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen'den SES'e geçmesinin ardından çalışanlara yönelik baskı ve mobbing gündeme geldi. SES Viranşehir Temsilcisi doktor Ferhat Demir, hukuki işlem başlatacaklarını söyledi.

Artı Gerçek'e konuşan Viranşehir Temsilcisi doktor Ferhat Demir, "Sekiz yıl aradan sonra biz hastanede yetki aldık. Yetkili sendika değiştikten sonra çalışanlara mobbing başladı. Başka yerlere sürgün edilenler ile tehditlere maruz kalanlar var. Arkadaşlarımız görev tanımlarında yer almamasına rağmen başka yerlerde çalıştırılmak isteniyor" dedi.

'ÇALIŞANLARIN KIYAFETİNE KADAR KARIŞIYORLAR'

Baskı uygulayanların Memur-Sen'e üye kişiler olduğunu söyleyen Demir, "Kılık kıyafetlere kadar karışıyorlar. Bu baskıyı uygulayan kişiler, görevi devraldığımız sendikaya mensup kişiler. Bize sendika odası bile tahsis etmiyorlar. Sekiz yıl boyunca yetkili olan sendika halen odayı işgal ediyor. Bunlar utanç verici durumlar" dedi.

200 KİLOMETRE UZAĞA SÜRGÜN

Demir, Hastanede yaklaşık iki ay başhekim olmadığını, yeni başhekiminin 15 gün önce göre başladığını, bu süreçte hastaneyi hekim olmayan müdür ve müdür yardımcılarının yönettiğini ve baskıların arttığını dile getirdi.

SES Viranşehir Temsilcisi doktor Ferhat Demir

Demir, "Baskı artık tehdit boyutuna vardı. Görev başında usulsüz bir işlem ya da geç gelme gibi durumlarda tutanak tutulur ve tutanak sonucunda çalışanlardan savunma alınır. Savunma alındıktan sonra da ceza verilir. Ceza da mevzuatın verdiği bir hükme dayanarak verilir. Örneğin siz işe geç gelirsiniz, önce sizi uyarmak zorundadır idari amiriniz.

İkinci kez aynı durum olduğunda yazılı uyarı verilir. Sonrakinde kınama cezası verilir. Fakat bunu yapmak yerine birkaç arkadaşımızı Viranşehir'den Urfa'ya görevlendirmişler. Yani geçiçi görevlendirmeyle sürgün etmişler soruşturmaları bitene kadar. Urfa'ya gönderilen arkadaşlardan ikisi Mardin-Kızıltepe'te yaşıyor. Evlerinden neredeyse 200 kilometre uzağa gönderildiler" diye konuştu.

'ANESTEZİ TEKNİKERİNİ ACİL SERVİSTE ÇALIŞTIRMAK İSTEDİLER'

Sağlık çalışanlarının görev tanımları dışındaki alanlarda görevlendirilmek istendiğine dikkat çeken Demir, şöyle devam etti:

"Anestezi teknikerlerini acil serviste çalıştırmak istiyorlar. Tabii yasal olarak bu mümkün değil. Arkadaşları, 'personel yok, çalışacaksınız' diye zorlamışlar. Arkadaşlar da, 'bizim işimiz ameliyathanede çalışmak, acil servis spesifik bir yer' demiş. Bunun üzerine arkadaşları sürgün etmekle tehdit etmişler. Urfa'nın talebi olmamasına rağmen hastaneden 'Bizde altı fazla personel var, bunları alın istediğiniz yerde değerlendirin' diye yazı yazmışlar. İşin tezatlığı burada ortaya çıkıyor. Acil servise personel bulamıyorlar, talep olmadığı halde bu arkadaşları cezalandırmak için 'bunları alın' diyorlar. Bu, bir nevi çalışanlara karşı tehdittir. Doğum izni ya da kolu kırılan arkadaşlar rapor aldıklarında 'yıllık izninizi kullanım' demişler." (ARTI GERÇEK)