10 Ekim Katliamı davası, firari sanıklar davasıyla birleştirildi

10 Ekim Katliamı davası, firari sanıklar davasıyla birleştirildi
Yargıtay'ın kısmen bozduğu 10 Ekim Ankara Gar Katliamı davası duruşması görüldü. İki IŞİD sanığı, avukatlar konuştuğu esnada 'Ben bunları dinlemek istemiyorum' diyerek duruşmadan ayrıldı. Mahkeme, davanın diğer dava ile birleştirilmesine karar verdi.

Seda TAŞKIN


10 Ekim Ankara Gar Katliamı ana davasının Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından ilk duruşma, bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti verdiği ara kararda, davanın 10 Ekim Gar Katiliamı davası ile birleştirilmesine karar verdi. 10 Ekim ana davasında verilen kararları büyük oranda onayan Yargıtay, bazı teknik aksaklıklar tespit edip tutuklu Erman Ekici yönünden bozma kararı vermişti.

Duruşmaya sanık ve müdafi avukatları ve çok sayda izleyici katıldı.

Duruşma kimlik tespitiyle başladı. Mahkeme heyeti, Yargıtay’ın kısmen bozma kararını okumasının ardından katılan vekillere söz verdi.

İKİ SANIK 'BEN BUNLARI DİNLEMEK İSTEMİYORUM' DİYEREK SEGBİS'TEN AYRILDI

İlk sözü Avukat Senem Doğanoğlu aldı. Doğanoğlu konuştuğu esnada sanık Yakup Şahin, “Ben bunları dinlemek istemiyorum. Ömür boyu ceza almışım, neyin mahkemesini yapıyorsunuz” dedi. Şahin duruşmaya katılmamak istediğini belirterek, SEGBİS’ten ayrıldı. Şahin’in duruşmayı terk etmesinden ardından sanık Metin Akaltın da aynı taleple SEGBİS’ten ayrıldı.

Doğanoğlu, olay yeri inceleme ekibinin ve bomba imha uzmanlarının mahkemede dinlenmesini talep etti. Ayrıca patlama anının dijital olarak canlandırmasını da talep etti.

AVUKAT IŞIK: YARGITAY KARARI BİZE TÜRKİYE’DEKİ IŞİD ÖRGÜTLENMESİNİN NORMAL OLDUĞUNU SÖYLEMİŞ

Daha sonra Avukat İlke Işık söz aldı. Işık, 26 sayfalık Yargıtay kararının yarısının isimlerden oluştuğunu belirterek, Yargıtay kararına karşı Anayasa Mahkemesi başvuruda bulunduklarını söyledi. Türkiye’nin en büyük katliamının hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaya çalışıldığını belirten Işık, “Yargıtay, kimin yaralı olup kimin olmadığı üzerine kafa yormuş. Mitinge katılan katılmayan tartışması yürütmüşler ama yargılamanın esasına dair bir şey söylememişler. Yargıtay kararı bize Türkiye’deki IŞİD örgütlenmesinin normal olduğunu söylemiş” dedi.

ANKARA BARO BAŞKANI: İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİ

Daha sonra Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu söz aldı. Köroğlu, “Bu dosyada bir plan dahilinde yapılan ve insanlığa karşı işlenen suç söz konusudur. O yüzden bozma kararının insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Savcılık, Yargıtay kararına uyulmasını,dosyanın firariler yönünden devam eden dosya ile birleştirilmesini ve sanıkların tutukluluğunun devamını istedi.

Daha sonra Yargıtay’ın bozma kararına karşı sanıklardan söz aldı.

SANIK GÜNEŞ: ALLAH'IN İZNİYLE BURADAN ÇIKACAĞIZ

İlk sözü alan sanık Talha Güneş “Ha 100 olmuş ha 104 olmuş bir şey değişmiyor. Sanki HDP sözcülerini dinledim. Dertleri dava değil, 7 yıldır devletten hesap sormaya çalışıyorlar. Sonuç bizim için değişmeyecek. Biz Allah'ın izniyle buradan çıkacağız” dedi.

SANIK: BU DAVA SİYASİ DAVA HALİNE GELDİ

Sanık Halil İbrahim Alçay ise, Yargıtay kararının kendisi açısından bir şey fark etmediğini belirterek, “Bu dava siyasi dava haline geldi” diyerek mahkeme başkanının kimin hangi pozisyonda olduğunu bilmediğini söyledi.

Daha sonra konuşan sanık Resul Demir, “Ben neler söyledim ama kayda alınmıyor. Ben bir can aldıysam bir can veririm. 9 klasör sonradan ortaya çıkmış, mahkeme delilleri görmemiş. Allah'tan korkun diyeceğim ama Allah korkusu sizde ne kadar? Aklım çıkıyor” dedi.

SANIK EKİCİ: BİZ NEDEN İNSANLIĞA KARŞI SUÇ'TAN YARGILANIYORUZ

Sanık Erman Ekici de, daha önce Türkiye'de yaşanan bombalı saldırılara işaret ederek, "Diyarbakır'da da bombalar patladı. O sanıklar neden insanlığa karşı suçtan yargılanmıyor da biz yargılanıyoruz. Yargıtay zaten insanlığa karşı suç olmadığını söyledi" dedi.

Mahkeme duruşmanın ardından ara kararını açıkladı.

ARA KARAR AÇIKLANDI

Arar kararda mahkeme; firari sanıklar yönünden devam eden Ankara 10 Ekim Gar katliamı davası ile birleştirilmesine, bomba imha ve olay yeri ekiplerinin dinlenmesi taleplerinin birleştirilen diğer dosyada değerlendirilmesine, Erman Ekici hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırılma” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunulmasına, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

10 Ekim Ankara Gar katliamı ana davasında verilen kararlar Temmuz ayında Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından kısmen bozulmuştu. Yargıtay, sanık Erman Ekici’nin hakkında "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçlamasıyla kurulan mahkûmiyet kararını bozmuş, Ekici hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” suçundan da yargılanması gerektiğini belirtmişti.

Yargıtay, sanıklar Yakub Şahin, Hakan Şahin, Hacı Ali Durmaz, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Talha Güneş, Abdülmubtalip Demir ve Metin Akaltın hakkında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme” ve “kasten öldürme “suçlarından kurulan mahkûmiyet kararının onanmasına hükmetmişti.

Öte yandan Yargıtay sanıklar Yakub Şahin, Hüseyin Tunç, Abdülmubtalip Demir, Metin Akaltın ve Burak Ormanoğlu hakkında “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi” suçlamasından kurulan mahkûmiyet kararını, sanıklar Metin Akaltın ve Burak Ormanoğlu hakkında “6136 sayılı Kanun’a muhalefet” suçundan kurulan mahkûmiyet kararının ve sanıklar Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfidan, Mehmedin Baraç, Yakup Karaoğlu, Nihat Ürkmez, Abdulhamit Boz ve Yakup Yıldırım hakkında “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan kurulan mahkûmiyet kararını onamıştı.

Avukatlar Yargıtay'ın sanıkların “insanlığa karşı işlenen suçlardan” yargılanması talebini yerine getirmesini istiyor.

Öne Çıkanlar