'Yenişehir'in Marmara’nın çöplüğü olmasını istemiyoruz'
Yenişehir Çevre Platformu maden sahası ve atık barajı ruhsatlarının iptalini istedi.
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde yapılması planlanan Meyra Madencilik kurşun çinko bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajına tepki gösteren Yenişehirliler şirkete verilen ruhsatların iptal edilmesini istedi.
Yenişehir Çevre Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen Yenişehirliler maden tesisi ve atık barajının olası tehlikelerine dikkat çekti. Tarihi alanlarların ve tarımın korunması gerektiğine söyleyen platform bölgenin deprem bölgesi olduğunu vurguladı. Firmanın ÇED gerekli değildir raporu almak için 2013 yılındaki ruhsat başvurusunu 24.89 hektarlık alan için başvuru yaparak sonrasıyla bu alanı genişlettiklerini ifade ettiler.Platform yapmayacağız dedikleri zenginleştirme tesisi ve atık barajını projeye ilave ettiklerini söyledi.
OLASI KAZADA BALÇIK OVAYA YAYILACAK
Kütahya, Balıkesir ve Çanakkale’den getirilecek cevherinde Yenişehir’e getireleceğini söyleyen Yenişehirliler, "zenginleştirilecek ve çıkan zehirli atık bizim topraklarımıza gömülecektir. Hatta Kirazlıyayla’da rezervin bitmesi durumunda tüm cevherin dışarıdan sağlanacağı kendi ÇED raporlarında belirtilmiştir. Firmanın çıkaracağı günlük, her 55 ton cevher için 894 ton toprağımızın kimyasallarla kirletilmesini ve yaşam alanımıza gömülmesini istemiyoruz. Yenişehir ovasının Marmara’nın çöplüğü olmasını istemiyoruz."
Bölgemiz 1. Derece deprem kuşağında. Faaliyet alanı da Kuzey Anadolu Fay hattının güney kolunda yer alan İznik Mekece Fay hattına 3,85 km uzaklıkta. Bir kazanın yaşanması durumunda 3.800.000 m3 zehirli balçık Yenişehir ovasına yayılacak. "
Atık barajından gerçekleşecek buharlaşma bize asit yağmurları olarak geri dönecektir.İklim değişikliğinin tartışılması gereken noktada kişi başına 1400 m3 suyun düştüğü bu durumda bizlerin maden firmalarına verecek bir damla suyu yok."
Firma Su ihtiyacını İznik Gölünden ve yer altı suyundan sağlayacağını belirtmektedir. İznik gölü stratejik su kaynağı olarak geçmektedir. Ve şu anda vahşi kullanım ve iklim değişikliği sebebiyle İznik Gölü su seviyesi tehlikeli sınıra yaklaşmaktadır.Projelerinde suyun nasıl sisteme geri aktarılacağı ve nasıl arıtılacağı ile ilgili bir çalışmanın yapılmadığı görülmektedir."
KAMU YARARI ÜRETMEKTEN GEÇER
Bizler Yenişehir halkı olarak topraklarımızda kimyasal çöplük istemiyoruz. Biz Yenişehir ovasında ürettiğimiz ürünlerle Bursa'nın, Türkiye'nin beslenmesine katkı sağlıyoruz. Hatta dünyanın pek çok yerine giden ürünlerimiz var. Bizim topraklarımızda maden değil biber çıkmalı, aydın yetişmeli. Bizler yaşam alanımızı, suyumuzu, havamızı, toprağımızı koruyoruz. Kadını, erkeği, çocuğuyla temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Toprağımızı işlemek, üretmek istiyoruz. Kamu yararının ve ekonomiye katkının üretmekten geçtiğini biliyoruz."