Yeşilyurt'ta rezerv alan tepkisi: ‘İki yıldır mahallemize bir çivi çakılmadı’

Yeşilyurt'ta depremzedeler, rezerv alanı ilan edildikten sonra yapılacak yerinde dönüşümde, kendi binalarının bulunduğu yere yeniden evlerinin yapılmasını istiyor. Depremzedeler, iki yıldır mağdur olduklarını dile getirdi.

Yusuf Durdu

Artı Gerçek- Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde vatandaşlar arasında rezerv rezerv alan belirsizliği nedeniyle gerginlik yaşanıyor. Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkımın büyük olduğu ilçede Hamidiye Mahallesi sakinleri, depremin üzerinden iki yıl geçtiğini ve hala mağdur olduklarını belirterek evlerinin yerinde yapılmasını istedi.

Yeşilyurt Hamidiye Mahallesi Muhtarı Abdullah Taşdemir, 2023 depreminin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen mahallede bir çalışma olmadığını ifade ederek, “Mahallemize ne bir çivi çakıldı ne de rezerv alan ya da yerinde dönüşümle ilgili bilgi verildi. Vatandaşlarımızın mağduriyeti gün geçtikçe artıyor. Konteynerde yaşamak artık zorlaştığı için evlerimizin yerinde yapılmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın şikâyetleri gün geçtikçe büyüyor. Bahçede, konteynerde, akrabalarının yanında kalanlar var. Birçok mağduriyet yaşanıyor. Artık kendi yerimizde evlerimizin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Evi yapılmadığı için kiracı durumuna düştüğünü dile getiren mahalle sakini Yavuz Aydoğan ise “Yazık, günah değil mi? Doğma büyüme bu mahallenin çocuğuyum. Ben buranın rezerv alan olmasını istiyorum” dedi.

YÜZDE 90 REZERV ALAN İSTENDİ

Mahalle sakini Mehmet Eyol da Hamidiye Mahallesine iki senedir bir çivi çakılmadığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Yeşilyurt Belediyesi toplantı üstüne toplantı yaptı. Rezerv alan dilekçelerimizi aldılar. Yüzde 90 rezerv alan istendiği ortaya çıktı. Belediye daha ne istiyor? Dilekçelerimizi verdik. Gelmeyenlerden bize ne? İl dışına çıkıp gitmişler, buranın eziyetini biz çekiyoruz.”

'EVİMİ YERİNDE YAPACAKLARINA SÖZ VERSİNLER'

Mahallelerinde kalmak istediklerini dile getiren Nurgül Taşdemir ise “Yeşilyurt, Yeşilyurt insanıyla Yeşilyurt’tur. Burada zaten hepimizin anıları gitti. Neden ben burayı bırakıp İkizce’ye gideyim? Bana evimi yerinde yapacaklarına söz versinler, arsamı komşularımla paylaşırım ama neden iki tanesine ev verip, biz gidelim? Yerinde dönüşüm ya da rezerv alan değil bir karar verilmesini istiyoruz. Beş arsayı birleştirip, iki kişiye ev verip, geriye kalan üç kişiyi TOKİ’ye mahkûm ediyorsa biz ne diye gidelim? Biz kendi memleketimizde kalmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt’un yerlisi olduklarını ve kendi yerlerinde kalmak istediklerini söyleyen Cemile Şenbay ise şunları söyledi:
“Biz buranın yerlisiyiz. Bizim arsamız, yerimiz varken biz nasıl bırakıp TOKİ’ye gidelim? İyi düşünülüp, devletin sesimizi duymasını istiyoruz. Artık yeter. Psikolojimiz kalmadı, 10 gündür devletin kapısındayım” dedi.

malatya Depremzedeler yeşilyurt