Yılmaz çiftine köpekle işkence yapan polis için mahkemeden 'zorla getirilme' kararı
Hiçbir olayla bağlantıları olmamasına rağmen kapıları kırılarak evleri basılan ve köpekli saldırıya maruz kalan Yılmaz Çifti'nin davasında, sanık polis duruşmaya zorla getirilecek.
Remzi BUDANCİR
+GERÇEK- Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi'nde 30 Mayıs 2020 tarihinde bir polis memuru sokak ortasında öldürüldü. Faillerin yakalanması için başlatılan operasyonda, polisler onlarca adrese baskın düzenledi. Bu adreslerden biri de Yılmaz çiftinin eviydi.
Şeyhmus Yılmaz ile eşi Menice Yılmaz olayla bağlantılarının dahi olmadığını, baskın sırasında polislerin yanlarında getirdikleri köpekleri üzerine salarak işkenceye maruz kaldıklarını açıkladı. Hastane raporunda da vücutlarının çeşitli bölgelerinde birçok köpek ısırığı olduğu tespit edildi.
Diyarbakır Valiliği yaptığı açıklamada Şeyhmus Yılmaz tarafından operasyon köpeğine tekme atıldığını, köpeğin refkles gösterdiğini iddia etti.
Yılmaz çifti, avukatları Selameddin Varol aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın, Yılmaz çiftinin yaşadığı olayın "İşkence ve diğer zalimane insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele kapsamında değerlendirilmesi gerektiği" yönündeki raporu da soruşturma dosyasına girdi.
Şüpheli polis memuru Serdar G. valiliğin yaptığı açıklama ile birebir örtüşen şekilde ifade verse de hakkında iddianame hazırlandı. Cumhuriyet Savcısı, şüphelinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket ettiğini savundu. Kontrolündeki köpeğin müştekilerin yaralanmasına sebebiyet verdiği yönünde yeterli delilin elde edildiğini belirtti.
Polis memuru Serdar G. hakkında "Kamu görevlisinin sahip olduğu nüfusu kötü kullanma suretiyle kasten yaralama" suçundan dava açıldı.
Diyarbakır 4 Asliye Ceza Mahkemesi'nde polis memuru Serdar G'nin yargılanmasına başlandı. Sanık polis, Şeyhmus ve Menice Yılmaz çiftine köpekli işkence yapmakla suçlanıyor.
Hiçbir olayla bağlantıları olmamasına rağmen polisler tarafıdan kapıları kırılan, evleri basılarak köpekli saldırıya uğrayan Yılmaz Çifti duruşmaya katılarak olay günü yaşadıklarını anlattı.
"Kamu görevlisinin sahip olduğu nüfusu kötü kullanma suretiyle kasten yaralama" suçundan yargılanan sanık ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme başkanı, hâlâ görevi başında olan sanığın duruşmaya zorla getirilmesini istedi.
Operasyon yapıldığı sırada görevli olan polislerin de tanık olarak dinlenmesine karar vererek duruşmayı 28 Eylül tarihine erteledi.
Diyarbakır Valiliği olaya ilişkin yaptığı açıklamada Şeyhmus Yılmaz tarafından operasyon köpeğine tekme atıldığını, köpeğin refkles gösterdiğini iddia etse de İçişleri Bakanlığı hakkında açılan manevi tazminat davasında Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi Yılmaz Çifti'ne 60 bin TL ödenmesine karar vermişti.