YÖK uzaktan eğitimle ilgili kararını açıkladı
YÖK, 'azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması' şartıyla öğrenciler seyreltilerek uygulamalı derslerin yüz yüze yapılabileceğini açıkladı.
2020-2021 eğitim döneminde üniversitelerin büyük bir bölümünde dersler online olarak Ekim ayı içerisinde başlamıştı. Öğrenciler, bahar döneminde nasıl bir karar alınacağını bekliyordu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise YÖK tarafından Sağlık Bakanlığı'na bahar dönemindeki eğitim öğretime ilişkin görüşü sorulduğunu belirtmişti.
Bakanlıktan konuya ilişkin yanıtın geldiği açıklandı. Buna YÖK'ten yapılan bilgilendirmeyle Uygulamalı eğitimlerin 'azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması' şartıyla öğrenciler seyreltilerek, gruplara ayrılarak yüzyüze yapılabileceği, teorik eğitimlerin ise Sağlık Bakanlığı'nın görüşleri ile programlarda kazandırılması gereken asgari yeterlikler dikkate alınarak mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması kararlarının alındığı açıklandı.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamanın ilgili kısmı şöyle:
"Sağlık Bakanlığı’nın görüş talebimize dün akşam cevaben yollamış olduğu yazıda 'Son 3 haftadır ülkemizde vaka sayısının yeniden artışa geçmesi daha dikkatli davranılmasını gerektirmektedir. Yükseköğretim kurumlarında yüz yüze eğitimin mevcut şartları dışında önemli bir hareketliliğe sebep olabileceği de unutulmamalıdır' şeklinde bilgi verilerek, 'Yükseköğretim kurumlarında uygulamalı eğitimlerde azami dikkat ile ve sıkı tedbirler eşliğinde yüz yüze eğitimin yapılabileceği, ancak teorik eğitimlerin mümkün olduğunca uzaktan eğitim yöntemleri kullanılarak devam ettirilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir' denilmektedir.
Bu bağlamda yapılan değerlendirmeler sonucunda Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 17.02.2021 tarihli toplantısında;
1. Uygulamalı eğitimlerin "azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması" şartıyla öğrenciler seyreltilerek, gruplara ayrılarak yüzyüze yapılabileceği,
2. Teorik eğitimlerin ise Sağlık Bakanlığının görüşleri ile programlarda kazandırılması gereken asgari yeterlikler dikkate alınarak mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması,
3. Sağlık Bakanlığınca dönem ortasında konuya ilişkin tekrar bir değerlendirme yapılacağının göz önünde bulundurulması,
4. Salgın endişesi veya barınma dolayısıyla eğitimlere devam etmek istemeyen öğrencilerin kayıt dondurma haklarından yararlandırılması,
5. Küresel salgın döneminde öğrenci motivasyonu üzerinde de yoğunlaşmanın önemli olması hasebiyle rehberlik hizmetlerine ağırlık verilmesi hususları bütün devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarımıza bugün bir resmi yazı ile bildirilmiştir." (HABER MERKEZİ)