Yunanistan'la sığınmacı asker krizi
15 Temmuz'dan sonra kaçan bir askere sığınma hakkı verilmesine Türkiye'den tepki.
HABER MERKEZİ - Yunanistan'ın 15 Temmuz'dan sonra ülkeye kaçan bir askere sığınma hakkı vermesine Türkiye tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Darbecileri koruyan bir ülke olduğunu ortaya koydu" ifadesini kullandı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerden 1'ine siyasi sığınma hakkı verildi. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı'dan açıklam geldi. Açıklamada, kararın ikili ilişkilere etkisinin olacağı belirtildi ve 'Yunanistan darbecileri koruyan bir ülke olduğunu ortaya koydu' denildi.
'İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİ ETKİLEYECEK'
Açıklama şöyle: "15 Temmuz darbe girişimine katılan sekiz darbeciden birine sığınma hakkı veren Yunanistan, bu kararı ile darbecileri koruyan ve onlara kucak açan bir ülke olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
Türkiye’de demokratik düzeni hedef alan, güvenlik güçlerimizden ve sivillerden yüzlerce vatandaşımızı şehit eden suçluların ülkemizde adalet önünde hesap vermesini yeniden engelleyen Yunanistan, terör ve suçla mücadele konusunda bir müttefik ülkeden beklediğimiz destek ve işbirliğini göstermemiştir.
Siyasi saiklerle alındığını düşündüğümüz bu kararın Yunanistan’la ikili ilişkilerimiz ve bölgesel konulardaki ortak çalışmalarımız üzerinde kuşkusuz etkileri olacaktır."
YUNANİSTAN HÜKÜMETİ KARARA İTİRAZ ETTİ
Türkiye'nin tutum alması üzerine Yunanuistan'dan açıklama geldi. Hükümetin, askerlerden birinin sığınma talebini kabul eden Bağımsız İltica Komisyonu’nun kararını iptal ettirmek için Atina İdari İstinaf Mahkemesi'ne başvurduğu bildirildi.
Yunanistan Başbakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, "8 Türk asker ile ilgili defalarca ve açıkça ifade edilen sabit tezimiz çerçevesinde, Yunan hükümeti tarafından, İkinci Derece Mülteci Komisyonu’nun sığınma verilmesiyle ilgili dünkü kararının iptali için dilekçe sunulmuştur" ifadelerine yer verildi.
İADE TALEBİ REDDEDİLMİŞTİ
15 Temmuz darbe girişimi sonrası askeri bir helikopter ile Yunanistan’a kaçan 8 askerin Türkiye'ye iadesiyle ilgili kısa bir süre önce Atina'daki mahkemede görülen üç ayrı duruşmanın ardından, üç asker için Türkiye'nin iade talebi kabul edilmiş, beş askere yönelik iade talepleri ise reddedilmişti.
Temyiz Mahkemeleri başsavcısı Antonis Liogas, iade talebi reddedilen darbecilerle ilgili Yüksek Mahkeme'ye itirazda bulunurken, mahkemenin Türkiye'ye iadeleri yönünde karar verdiği üç darbeci asker de temyiz başvurusunda bulunmuştu.