Yurttaş hastanelerden iki yıldır sıra alamıyor, özel hastaneler güçlendiriliyor
Yurttaşların bilinçli şekilde özel hastanelere yönelmek zorunda bırakıldığını belirten Genel Sağlık İş Başkanı Uğur, hükümete sağlıkta dönüşüm politikalarından vazgeçmesi çağrısında bulundu.
Hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden yaşanan randevu sorununa yurttaşlar ve uzmanlar tepki gösterdi. Genel Sağlık İş-Başkanı Derya Uğur, salgın döneminin başından beri süren randevu sorunu çözülemediği için CİMER’e tehdit ve şikâyet yağdığını belirtti.
‘BİLİNÇLİ OLARAK YURTTAŞLAR ÖZEL HASTANELERE YÖNLENDİRİLİYOR’
Aile hekimliği sistemine de yeterli özen gösterilmediği için hasta yığılmaları yaşandığını söyleyen Uğur, "Yurttaşlar merkezlerden uzakta şehir hastaneleri yerine daha kolay ulaşabilecekleri, yakın bir tarihe randevu alabilecekleri özel hastaneleri tercih ediyor. 2020’de aktif hizmet veren bin 534 hastaneden 900’ünü Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler oluştururken üniversite hastane sayısı 68, özel hastane sayısı ise 566. AKP‘nin iktidara geldiği 2002’de özel hastane sayısı 271’di. Bilinçli ve sistemli sağlık politikaları sonucunda özel hastaneler güçlendirildi" dedi.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE DE DURUM AYNI
Cumhuriyet'te yer alan habere göre özellikle diş sağlığı sorunları yaşayan yurttaşların Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nden (ADSM) randevu alamadığını vurgulayan Uğur, "ADSM’lerde 15 dakikada bir randevu verilmesi bile sorunları çözmüyor, yeterli olmayan 15 dakikanın aşılması ile sıra bekleyen yurttaşlar için tedavi çileye dönüşüyor. Aylar sonrasına bile randevu alamayan yurttaş, ekonomik koşullarının yetersizliği nedeniyle özel kliniklere de gidemiyor, çaresizliğe terk ediliyor" diye konuştu.
ŞİKAYET YAĞIYOR: SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMINDAN VAZGEÇMEYE
Randevu sorunu nedeniyle CİMER’e her gün şikâyet ve tehditler savrulduğunu aktaran Uğur, şunları kaydetti: "Çözüm için siyasi iktidarı; sağlıkta dönüşüm programından vazgeçmeye, etkili bir sevk zincirini oluşturmaya, yeterli kadrolu, güvenceli personel alımını bir an önce sağlamaya, sağlık çalışanlarına verilen sözleri tutmaya, ulusal, kamucu ve halkçı sağlık politikalarını uygulamaya çağırıyoruz."