Yüz yüze eğitim başladı: Altyapı hazır değil
Eğitimciler yeterli koşulların henüz sağlanamadığını ifade ediyor.
Anasınıfı ve 1’inci sınıfların ardından 2, 3, 4, 8 ve 12’nci sınıflar için de yüz yüze eğitimde ikinci aşama bugün başladı. Ancak eğitimciler Coronavirus’den korunmak için yeterli hazırlığın yapılmadığı konusunda hemfikir.
Yüz yüze eğitim için gerekli hazırlıkların yapılmadığına vurgu yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, ikinci aşamayla birlikte çok daha büyük bir çoğunluğun yüz yüze eğitime başlamasıyla karşı karşıya olunduğunu hatırlattı. Aydoğan, yapılan saha çalışmalarında okulların seyreltilmiş ve aşamalı dahi olsa yüz yüze eğitim için hazır olmadığını gördüklerini söyledi.
‘SÜREÇ SERMAYE VE SİYASİ İKTİDARIN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA YÜRÜTÜLÜYOR’
BirGün gazetesine konuşan Aydoğan, "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, her okulda Covid-19 mücadele kurullarının kurulduğunu ifade etmişti. Ancak biz böyle bir şeyin olmadığını görüyoruz. Gerekli önlemler alınmadan başlayan bir yüz yüze eğitimle karşı karşıyayız. MEB ve Sağlık Bakanlığı görevlerinin gereğini yapmayarak sürecin sorumluluğunu velilere bırakıyor. Söz konusu öğrencilerin eğitim hakkı olduğunda kamu kaynaklarını kullanmama konusunda bir ısrar görüyoruz. Sürecin yönetimi sermaye ve siyasi iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda yürütülmeye devam ediyor" dedi.
Fiziki olarak sağlık koşullarını sağlayacak yeterli donananıma getirilemediğine dikkat çeken eğitim uzmanı Salim Ünsal ise aslında okulların tam olarak açılmadığını aktardı.
‘OKULUN TAM ANLAMIYLA AÇILDIĞINI SÖYLEYEMEYİZ’
Ünsal, "Okullar açılıyor. Ancak iki gün okula gidecekler. Bu açıdan bakıldığında okulun tam anlamıyla açıldığını söyleyemeyiz. Her şey normalleşmişken eğitimde normalleşemiyoruz. Çünkü gerekli tedbirleri almadık."
İlk olarak okullardaki kalabalık öğrenci gruplarının dağıtılması gerektiğini söyleyen Ünsal, sosyal mesafeyi sağlayacak altyapının da oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. "Şeffaflık olmalı" diyen Ünsal, "Vakalar veliler ve öğrencilerle paylaşılmalı. Bizim bu döneme has yeni bir müfredat oluşturarak eğitimi yürütmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
YARIM SAAT DERS, 10 DAKİKA TENEFFÜS
MEB tarafından ders saatleri 30 dakika molalar ise 10 dakika olarak belirlendi. MEB, çocuğunu okula göndermeyecek olan velilerden yazılı onay alınacağını belirtirken şu açıklamayı yaptı: "İlkokul 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıf ile ortaokul 8’inci sınıflarda haftada 2 gün toplam 12 ders saati, imam hatip ortaokullarında ise haftada 2 gün toplam 14 ders saati uygulanacak. Lise hazırlık sınıfları ve 12’nci sınıflarda ise haftada 2 gün toplam 16 ders saati yapılacak."