Yüzde 60 felçli tutukluya halay soruşturması
Ancak koltuk değnekleriyle ayakta durabilen tutuklu hakkında 'cezaevinde halay çektiği' gerekçesiyle soruşturma açıldı.
HABER MERKEZİ - Mardin doğumlu 40 yaşındaki Abdulkerim Yaküt, yüzde 60 bedensel engelli. Yaküt, 12 yaşında gördüğü yanlış tedavi ve vurulan iğneden dolayı ayaklarından felçli hale geldi. O tarihten beri ancak koltuk değnekleriyle ayakta kalabilen Yaküt, geçtiğimiz yıl Antalya'da yapılan bir operasyon kapsamında gözaltına alınarak tutuklandı. 'Engelli ve felçli' haline rağmen 'kaçma şüphesi' ile 14 ay önce tutuklanan Yaküt'ün halen iddianamesi hazırlanmış değil. Ancak ortada iddianame olmamasına rağmen Yaküt'ün engellikten kaynaklı maaşı, 'suçluymuş' gibi kesildi. Sadece bu maaşla geçinen Yaküt'ün eşi ve en büyüğü 12 yaşında olan 4 çocuğu da, geçinemez hale geldi. Bununla birlikte Yaküt hakkında bir de 27 Kasım'da cezaevinde 'halay çektiği' gerekçesiyle soruşturma açıldı.
'KEŞKE HALAY ÇEKEBİLSEYDİM'
Yaküt, Mezopotamya Ajansı'na gönderdiği mektupla kendisi ve cezaevi ile ilgili bilgileri paylaştı. Aynı zamanda böbrek hastası da olan Yaküt, şunları dile getirdi:
"Halen iddianamem çıkmış değil ne ile suçlandığımı bilmiyorum. 14 aydır, 'kaçma' şüphem olduğu için serbest bırakılmıyorum. Bunlara rağmen ayakta sayım vermediğimiz için hakkımızda soruşturma açıldı. Bir de geçen hafta 27 Kasım günü halay çektiğimiz gerekçesiyle hakkımızda soruşturma açıldı. Keşke halay çekebilseydim ama bu fiziken mümkün değil. Çünkü her iki ayağımdan da felçliyim, yüzde 60 bedensel engelli raporum var.
ENGELLİ MAAŞINI KESTİLER
Daha önce engelli maaşı ile ailece geçimimizi sağlıyorduk. Bir kaç ay önce engelli maaşımı da kestiler. Ortada herhangi bir suç, mahkeme, iddianame yokken birileri karar vermiş."
AYNI CEZAEVİNDE İLETİŞİM KURMAK YASAK
Ayrıca her türlü hakkın cezaevinde engellendiğini ve hiç bir şekilde tutsakların kitap edinmelerine izin verilmediğini ifade eden Yaküt, "6-7 ay önce art arda baskınlar yapıldı koğuşlarımıza. Defter ve radyolarımıza el konuldu. Herhangi bir tutanak da tutmadılar" dedi. El konulan Kürtçe kitap çalışmalarının da tercüme yapılamadığı gerekçesiyle geri verilmediğini aktaran Yaküt, cezaevinde bulunan 100 siyasi tutsağın da bloklar arasında bölüştürüldüğünü ve aynı cezaevinde bulunan tutsakların birbirine mektupla dahi iletişim kurmasına izin verilmediğini bildirdi.
AİLESİ EKMEĞE MUHTAÇ EDİLDİ
Yaküt'ün kardeşi Ramaza Yaküt de, ağabeyinin 14 ay önce dayısının evine yapılan baskın sonucu gözaltına alınıp tutuklandığını ve halen ortada ne bir iddianame ne de bir mahkeme olduğunu söyledi. Kardeşinin felçli olmasına rağmen 'kaçma şüphesi' ile tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Yaküt, 'Bir kaç ay önce engelli maaşını da kestiler. Ailesine şimdi biz bakıyoruz' diye konuştu.