Yüzde 93 engelli tutuklu gazeteci Duran 5 aydır rapor bekliyor

Duran'a refakat etmek için yanında bekleyen kardeşinin de cezaevi hayatı yaşamak zorunda kaldığı belirtildi.

Yüzde 93 engelli tutuklu gazeteci Duran 5 aydır rapor bekliyor

Yüzde 93 engelli tutuklu gazeteci Metin Duran’ın tahliye edilmesi için başvurulan ATK ve AYM, 5 aydır sessizliklerini koruyor. Kendisine refakat etmesi için yanında bekleyen kardeşi de cezaevi hayatı yaşamak zorunda kalırken, ailesi ise ATK’den raporu bir an önce hazırlamasını istiyor.
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde bulunan ve Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Radyo Rengin çalışanı, yüzde 93 engelli, yürüyemeyen, konuşamayan ve hafızasını tamamen yitiren gazeteci Metin Duran, 30 Mart’tan bu yana cezaevinde tutuluyor.

"5 AYDIR RAPOR BEKLİYOR"
Duran, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakkında "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla verilen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası onandıktan sonra hasta yatağından alınarak Sincan 2 No’lu Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. Cezaevinde 2 gün tutulan Duran’ın cezaevinde kalamayacağına kanaat getirildi. Bunun üzerine Sincan Cezaevi Kampusu içinde bulunan hastaneye yatırılan Duran, 5 aya yakın bir süredir Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından "Cezaevinde kalamaz" raporunun verilmesini bekliyor.

"KARDEŞİ ONA BAKIYOR"
ATK’nin raporu hazırlamaması nedeniyle tahliye olamayan Duran’a refakat eden kardeşi de 5 aydır cezaevi kampusu içinde bekliyor. Hastanede koğuş odasında Duran’a refakat eden kardeşi de hapis cezası çekmek zorunda bırakılıyor.

AYM’DEN DE SES YOK
Duran’ın avukatlarının sağlık durumu gerekçesiyle yaptıkları infaz erteleme başvurularına, ATK raporunun beklenmesi yönünde verilen kararlar nedeniyle olumlu cevap verilmiyor. Avukatlar, Duran’ın infazının ertelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu. Ancak aradan geçen bir aya rağmen AYM’den de henüz bir cevap gelmedi.

"BAŞVURULMADIK YER KALMADI"
Ailesi Duran’ın bir an önce serbest bırakılması talebiyle başvurmadık yer bırakmadı. Yapılan bütün başvurularda karşılarına ATK raporunun beklenmesi yönünde engel çıkan aile, raporun önümüzdeki günler içinde çıkmasını umut ediyor. Aile, Duran ile birlikte kardeşinin de herhangi bir cezası olmamasına rağmen hapis yatmak zorunda bırakıldığını belirtti. Aile, Duran’ın aldığı cezanın ne olduğunu, bulunduğu yerin neresi olduğundan habersiz yattığını söyledi. Duran ile ilgili doktorların her defasında cezaevinde kalamayacağının gözle görüldüğünü ifade ettiklerini dile getiren aile, tek isteklerinin Duran ve kardeşinin bir an önce eve dönmeleri olduğunu söyledi.

"METİN DURAN KİMDİR?"
KHK ile kapatılan Radyo Rengin çalışanı olan Metin Duran, ayrıca kentte yerel gazetelere haber yapıyordu. Nusaybin’de sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği 10 Ekim 2015’te, kalp rahatsızlığı nedeniyle Mardin Devlet Hastanesi’ne giden Duran, Acil Servis’te görevli doktorun "Nerelisin" sorusuna "Nusaybinliyim" cevabı verdi. Bunun üzerine doktordan "Rahatsızlığın psikolojik" cevabını alan Duran, tedavi edilmeyerek evine gönderildi. Duran, aynı gece kalp krizi geçirerek, kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı. Ancak felç geçirdi. Günlerce yoğun bakımda ölüm kalım savaşı veren Duran, hayata tutunurken, felçli kalarak yürüyemez hale geldi.

Duran, aynı zamanda hafızasını da yitirdiği rahatsızlık sonrası, yürüyemez ve konuşamaz hale geldi. İhtiyaçlarını tek başına karşılayamayan Duran, Nusaybin’deki ailesinin evine yasak devam ettiği için gidemeyince, Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kendisine sahip çıkarak, geçici bir eve yerleştirdi. Duran, yasağın kalkmasının ardından ailesiyle birlikte dönmek istediği evleri yıkılınca, yakınlarının evine yerleşti. Bu sırada cezası onanan Duran, Sincan 2 No’lu Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. (MA)

rapor tutuklu tahliye aym engelli hasta gazateci Metin