Zam geldi ama ilaç gelmedi

Zam geldi ama ilaç gelmedi
Piyasadaki ilaç sıkıntısını gidermek için yapılan zamlar pek işe yaramadı. Fiyatlar yükselse de yurttaş aradığı ilacı eczanede hala bulamıyor. Eskiden kuruşla satılan Gripin'in 14,07 TL’ye çıkan fiyatı ise hayli dikkat çekiyor.

Meral DANYILDIZ


Artı Gerçek - Piyasada 600 civarında ilacın bulunamamasına ‘çözüm’ olarak şubat ayında yapılması gereken kur güncellemesinin iki ay öne çekilmesi de sorunu çözmedi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ilaç fiyat kararnamesinde değişiklik yapılınca ilaç fiyatları yüzde 36,77 arttı. Gelen bu artışla ilaç krizinin çözüleceği iddia edilse de yurttaş eczaneden eli boş çıkmaya devam ediyor. Hem eczacılar hem yurttaş soruna çözüm bekliyor.

'İNSANLAR ZAMMI ÖDEMEYE RAZI AMA İLAÇ YOK'

Zamlardan bu yana yaşanan farkı sorduğumuz Eczacı Özge Dolma, yurttaşın ani fiyat yükselişi karşısında şaşkınlık duyduğunu söyledi. Antibiyotikler başta olmak üzere pek çok ilacın hâlâ bulunamadığına dikkat çeken Dolma, firmaların artıştan memnun olmadığını söyledi: "Evet zam geldi ama ilaç bulunamadığı için insanlar artık o gelen zammı da ödemeye razı. Ayrıca zaten ilacı veremediğimiz için çok da yurttaşa yansıyan bir tarafı olmadı diyebilirim."

'ÇOCUKLAR İÇİN ANTİBİYOTİK BULUNAMIYOR'

Eczacı Selçuk Çermik, çocuklar arasında yaygın görülen salgına dikkat çekti. Antibiyotik için kapıyı çalan ebeveynlerin eli boş çıktığını söyleyen Çermik, "İnsanlar sonuçta ilaç temel bir ihtiyaç olduğu için mecbur almak zorundalar. Bir isyan söz konusu" dedi. Bazı ilaçlarda yüzde 36'nın üzerine varan artışlar olduğunu kaydeden Çermik, "Mesela 87 lira olan herkesin bildiği bir ilaçtan örnek vereyim, Tylolhot… Birden 159 TL'ye çıktı. Sonra 130 TL'ye düşürdüler. Mesela kadın doğum ilacı Yasmin 97 liradan 190 liraya çıktı. Yüzde 36'lık bir makastan da fazla" ifadelerini kullandı.

BİR 'GRİPİN' HİKÂYESİ

Yapılan artıştan en çok etkilenenlerden biri ise Gripin oldu. Halsizlik, kırgınlık gibi durumlarda ilk başvurulan ilaçlardan biri olan Gripin'in yıllara göre artışı dikkat çekti. 2017'de 0,39 TL, 2018'de 0,73 TL, 2019'da 0,85 TL, 2020'de ise 1,05 TL'ye satılan Gripin; 2021'de 1,25 TL'ye çıkmıştı. Bu rakam 2022'de 3,5 TL oldu. Ancak ilacın fiyatında gelinen son nokta dudak uçuklattı. 13 Aralık 2022'de 3,5 TL, 14 Aralık 2022'de 10 TL olan Gripin 15 Aralık'tan itibaren 14,07 TL'ye satılmaya başladı.

'ARTIK ALMA ŞANSIMIZ HİÇ YOK'

Hâl böyle olunca en çok etkilenen hastalar oldu. İstanbul Bakırköy'de bulunan Dr. Sadi Konuk Hastanesi'nde konuştuğumuz yurttaşlar, kullandıkları ilaçlardaki artışı örnek verdi: "Lustral'i alıyorduk 17 TL'ye, geçen ay 65 liraydı. Şu anda 110 TL. Sigortasızların vay haline. Artık alma şansımız hiç yok. İnsanlar ölüme bile razı. Alamayınca ne yapsınlar?"

Yani bulunabilen ilaçlarda da sonuç değişmedi. İlacı bulabilen bu sefer de fiyatından ötürü kapıdan dönmek zorunda kaldı. Başka bir yurttaş "Sağlık Bakanı'nın buna bir el atması gerekiyor. Kanser hastaları var. Onların ilaçlarını almaları mümkün değil" derken, yine bir diğer hasta da "Aldığımız asgari ücrete zam gelmeden birçok şeye zam geldi. Çocuğum hastalandı, doktora götürdüm. Eczanede 178 lira para istediler. Üç ilaç vardı, ikisini aldım birini alamadım ne yalan söyleyeyim. Artık biri bir ilacı sorduğunda cebindeki parayı hesaplıyorsa bu ülkenin ayıbı" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı' Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Söz konusu kararla beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Euro değeri aralık ayında yüzde 36,77 artırılmıştı. Artışla fiyat korumalı ürünlerde barem değeri 37,10 TL, diğer ürünlerde 19,39 TL olmuştu. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından, “İlaç bulunamaması probleminin çözümü için ilk adım Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile atıldı. Şubat ayında yapılması gereken fiyat güncellemesi erkene çekildi. Diğer adımlar da yolda. Çözeceğiz, kimse endişe etmesin” diye yazmıştı.

Öne Çıkanlar