'Zamlardan sonra ekmek almadan geri döneni de gördüm, bu süreçte ekmek yemek lüks oldu'

İstanbul'da artan zamlara halk tepki gösterirken, bir fırıncı ise 'Ekmek lüks oldu' diyerek adeta ülkenin halini özetledi.

'Zamlardan sonra ekmek almadan geri döneni de gördüm, bu süreçte ekmek yemek lüks oldu'

İstanbul'da bulunan fırıncıların ekmeğe zam yapılması için İstanbul Valiliği ve İstanbul Ticaret Odası'na yaptığı başvuru üzerine 220 gram ekmeğe 50 kuruş zam yapıldı. 2 liraya satılan ekmeğin yeni fiyatı zamla birlikte 2,5 liraya çıktı.

Son zamla birlikte İstanbul’da ekmeğe son 7 ayda yaklaşık yüzde 42 zam yapılmış oldu. Fırıncılar bu durumu ekonomik krizden kaynaklı ürünlere gelen zamma bağlarken, yurttaşlar duruma tepki gösterdi.

'ZAMMIN TEMELİNDE UN FİYATLARI VAR'

Ataşehir ilçesine bağlı Örnek Mahallesi’nde bulunan Çarşı Fırın’ın işletmecilerinden Mizgin Saçan, sadece ekmeğe değil her ürüne zam geldiğine dikkati çekti. Bu zamların kendilerini çok etkilediğini ifade eden Saçan, bu ürünlerin başında ise unun geldiğini söyledi. Saçan, "3 ay öncesine kadar 1 torba un 185 liraydı ama şuan 280 liraya çıktı. Yakında 300 TL olacak. Aslında ekmeğe gelen zammın temelinde un fiyatının yüksek olması yatıyor. Undaki bu artışın önü kesilmediği sürece ekmeğe gelen zammın da önü kesilmez" dedi.

'Zamlardan sonra ekmek almadan geri döneni de gördüm, bu süreçte ekmek yemek lüks oldu' - Resim : 1

'BİR AVUKAT, BİR MEMUR EKMEK ALMADAN DÖNDÜ'

Gelen zamları insanlara anlatmakta zorlandıklarını ifade eden Saçan, müşterilerinin zamları satıcıdan kaynaklı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Saçan, "Zammı dile getirdiğin zaman müşteri ‘gene mi’ diye karşılıyor. Buraya ekmek almaya gelip ekmek almadan geri döneni de gördüm. Bunu yapanlardan biri avukattı, biri memurdu. Bir ekmek insanların gözünde çok büyüdü. Bu süreçte ekmek yemek lüks oldu" diye konuştu.

Zamların ülkeyi yönetenlerin rahatı için yapıldığını kaydeden Saçan, şunları söyledi: "Ekonomik olarak başlayan krizin temel sebebi Saraylarının lambalarının yanmasındandır. O Saray'ın birkaç lambaları kısılsa, una, ekmeğe zam gelmez."

‘AÇIZ AÇ, NEREYE GİDİYOR, NASIL OLACAK BU İŞ?'

Çarşı Fırın'dan ekmek alan Erdinç Yazıcı, zamlara isyan etti. Zamlar karşısında bıktığını ifade eden Yazıcı, "Yeter artık, yeter. Zam, zam, zam... Bıktık artık. Açız, aç. Nereye gidiyor, nasıl olacak bu iş? Artık buna bir çare bulsunlar. Zam zam artık kafayı yiyeceğiz. 1,75 TL olan bir ekmek 2 TL oldu, şimdi de 2,50 TL oldu. Bu nereye gidiyor? Her şeye zam böyle sistem olmaz. Artık bu iktidarın gitmesi gerekiyor. Bu sistemde yaşam olmaz" şeklinde tepkisini dile getirdi.

'BUNCA ZAMAN ONU FAKİR KESİM DESTEKLEDİ'

Kadıköy sakinlerinden Ali Akyürek, ülkenin uçuruma sürüklendiğini söyledi. Akyürek, "Şimdi baştaki ‘Reise’ sorsan ekmek fiyatını bilmez. Bunca zamana kadar onu destekleyen kesim de fakir kesimdi. Ama artık bu kesimin iyi düşünmesi, bir ekmeğin 2,50 TL olduğunu görmesi lazım. Ekonomi ortada, insanlar ekmek bulamıyor, bulsa alamıyor. Bu kişiler halkın yanına insin. Kim ne yapıyor? Kimin evinde ne pişiyor? Baksın. Ama bunların umurunda değil. ‘Ülke yansa dahi koltuğumuz sağlam olsun’ diyorlar. Bunların tek derdi o başka bir şey yok. Ülkede barış, huzur, adalet, hukuk yok" şeklinde konuştu. Akyürek, ülkenin demokratik bir şekilde yönetilse bile ekonomik krizin de ortadan kalkmayacağını vurguladı.

'BİR GENÇ OLARAK ARTIK GİTMESİNİ İSTİYORUM'

Üniversite öğrencisi Hasan Hüseyin Kılıç ise ekonomik krize işaret ederek, "Biz önceden 2 liraya 2 ekmek alıyorduk. Ama şimdi bir ekmek 2,5 TL. Mesela asgari ücret 2 bin 800 TL. Bir vatandaş 3 ekmek alsa ayda 225 TL tutuyor. Bunun marketi, elektriği, suyu, kirası var. Para yetmez yani. İktidar ülkeyi yönetemiyor. Yönetse zaten ülkenin hali böyle olmaz. Mesela bir erken seçim olsa olacak ortadadır. Bir genç olarak artık gitmesini istiyorum" şeklinde konuştu.

Ülkenin durumu nedeniyle gelecek kaygısı yaşadığını belirten Kılıç, ekonomik sorunlardan kurtulmak için yakın zamanda farklı bir ülkeye gitmeyi istediğini aktardı. (MA)

İstanbul ekmek FIRINCILAR ekmek zammı