Zorunlu din dersine mahkemeden ret
Çocuklarına zorunlu din dersi verilmesine karşı çıkan bir aile konuyu mahkemeye taşıdı ve mahkeme de aileyi haklı buldu
GÜNCEL- Zorunlu din dersi tartışması sürerken, çocukları ilkokul 4'e giden bir aile, bu uygulamanın haksız ve hukuksuz olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Mahkeme ebeveynleri haklı bularak çocuğun din derslerinden muaf tutulmasına hükmetti.
Sol Haber'den Ahmet Çınar'ın haberine göre, Özlem-Tonguç Koç çifti, Kadıköy'deki Nihat Işık İlkokulu'na giden oğullarının din dersinden muaf tutulması için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu ancak olumsuz yanıt aldı.
Ardından aile İstanbul 2. İdare Mahkemesine başvurarak kararın iptal edilmesini istedi. Kararı inceleyen mahkeme aileyi haklı buldu ve çocuğun din derslerinden muaf tutulmasına hükmetti.
Zorunlu din dersi tartışmalarında bir hukuki kazanım haberi de İstanbul'dan geldi. İstanbul 2. İdare Mahkemesi, çocuklarının din dersinden muaf tutulmasını isteyen Koç ailesinin talebini haklı buldu. Koç ailesinin "çocuğumuz din dersinden muaf olsun" talebini reddeden Kadıköy Milli Eğitim Müdürlüğünün ret işleminin hukuka aykırı olduğuna hükmedildi.
İŞTE O KARAR
"Eğitim ve Öğretim Yüksek Kurulu, 9 Temmuz 1990 tarihli ve 1 sayılı kararıyla ilk ve orta öğretim okullarında islam dini öğretimine yönelik olarak okutulan din dersinden bu dine mensup olmayanların muaf tutulmasını amaçlamıştır. Herhangi bir dine mensup olmayan velilerin çocuklarının da bu muafiyet kapsamında değerlendirilmesinin, bu düzenlemelerin amacına uygun olacağı açıktır.
Bu durumda din eğitim ve öğretiminin ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlı olduğu anlaşılmakla birlikte, okulda zorunlu olarak okutulan din dersinin, kendi dinsel ve felsefi inançlarına uygun olmadığını belirten davacının herhangi bir din mensubu ya da ateist olup olmadıklarına bakılmaksızın, temel hak ve hürriyetlerden olan dini inanç özgürlüğünün uygulanması kapsamında davacının zorunlu sayılan din dersinden muaf tutulması gerektiği sonucuna varıldığından, bu talebin reddine ilişkin işlem hukuka uygun değildir.
Nitekim Danıştay 8. Dairesinin 21 Kasım 2014 tarihli ve E: 2013/4877, K: 2014/9019 sayılı kararı da bu yöndedir.
Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin (Kadıköy Milli Eğitim Müdürlüğünün ret işleminin) iptaline oybirliğiyle karar verilmiştir."