'IŞİD'in mali sorumlusunun yakalandığı haberleri çıktı, Türkiye'den açıklama yok'

'IŞİD'in mali sorumlusunun yakalandığı haberleri çıktı, Türkiye'den açıklama yok'
10 Ekim Katliamı davası avukatlarından Erkan Ünüvar, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin yardımcılarından Sami Cesim’in yakalanmasının ardından Türkiye’nin açıklama yapmadığını belirtti.

10 Ekim Katliamı davası avukatlarından Erkan Ünüvar, "IŞİD’in mali sorumlusu olduğu söylenilen kişinin yakalandığına dair haberler oldu. Biz bunu Iraklı bir kişi, Iraklı yetkilinin açıklamasıyla öğrendik. Türkiye’den hala açıklama yok. Bu bile şeffaf olmadıklarının göstergesi" dedi.

Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin yardımcılarından Sami Cesim'in yakalandığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Kazımi, açıklamasında; "Güvenlik güçlerimizin seçim güvenliğini sağlamaya odaklandığı sırada, ulusal istihbarat servisindeki meslektaşları da Sami Cesim'i yakalamak için karmaşık bir dış operasyon yürütmekteydi" dedi.

Yabancı ajanslar Cesim’in Türkiye’de düzenlenen ve MİT’in de dahil olduğu operasyonla yakalandığı ileri sürdü.

IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı’nda 103 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bomba saldırısına ilişkin görülen davada mağdur ailelerin avukatı Erkan Ünüvar, Cesim’in yakalanmasına ilişkin haberleri ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Ünüvar, IŞİD’in üst düzey yetkililerinin yakalandığını ancak bu isimlerin akıbeti hakkında devlet yetkililerinin detaylı açıklama yapmadığını belirtip, "Devlet yetkilileri sadece yakalandığını bildiriyorlar. Onun dışında başka bilgi alamıyoruz. Tutuklandı ne oldu? Başka bir yere iade mi ediliyorlar? IŞİD’in Türkiye’de eylemleri hakkında ne söylediler, örgüt yapısı hakkında ne söylediler? Maalesef bunlara dair hiç bilgi edinemiyoruz" dedi.

Ünüvar, devletin "IŞİD konusunda şeffaf olmadığını" vurgulayarak, "Devlet, IŞİD konusunda şeffaf değil. IŞİD’in mali sorumlusu olduğu söylenilen kişinin yakalandığına dair haberler oldu. Biz bunu Iraklı bir kişi, Iraklı yetkilinin açıklamasıyla öğrendik. Türkiye’den hala açıklama yok. Bu bile şeffaf olmadıklarının göstergesi" diye konuştu.

'SERBEST Mİ KALDILAR?'

Ünüvar, yakalanan IŞİD’lilerin sorgulandığını dile getirerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"2015-2016 yıllarında yaşanan katliamlara dair ne söylüyorlar? Örneğin Bağdadi’nin kız kardeşi yakalandı Türkiye’de. Bunlar bir şey açıkladılar mı? Bilmiyoruz. Örgütün 5 numaralı ismi olduğu söylenilen ve Bağdadi’nin yerinin tespitini sağladığı iddia edilen İsmail El Etawi diye birisi var. Türkiye’de yakalandı. Yakalandığı da 1 yıl sonra açıklandı. Bunların ne söylediğini bilmiyoruz. Suriye ya da Irak’a mı gönderildiler? Ya da serbest mi kaldılar? Bunlara dair devlet yetkilileri açıklama yapmıyor. Bunların açıklanması lazım ki IŞİD’in Türkiye’deki eylemlerine ve yapılanmasına ilişkin bazı bilgiler elde edelim. Bir an önce bunların açıklanmasını bekliyoruz."

10 Ekim davası avukat komisyonu olarak Türkiye’de yakalanan 50’den fazla IŞİD’li hakkında da bilgi alamadıklarını aktaran Ünüvar, "Bunların akıbeti, örgütün işleyişine dair neler anlattılar hiçbirini bilmiyoruz" dedi. (ANKA)

Öne Çıkanlar