10 Ekim Gar Katliamı İstanbul'da da anıldı: Çocuklarımız neden öldürüldü?

10 Ekim Gar Katliamı İstanbul'da da anıldı: Çocuklarımız neden öldürüldü?
16'sı firari, biri tutuklu 17 sanık yönünden yargılamanın devam ettiğini söyleyen Tuncer, 'Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK - Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Ankara Gar katliamın altıncı yılı dolayısıyla katliamda yaşamını yitirenleri anmak üzere Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya geldi. 

Anmaya yüzlerce kişi katılırken, yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ve yaşamını yitirenlerin isimleri okunarak hep bir ağızdan, "Yaşıyor" denildi. Anmada katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşınarak, sık sık "Katil IŞİD işbirlikçi AKP" sloganları atıldı. 

Anmada dava dosyasında yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekildi. Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına basın metnini KESK Dönem Sözcüsü Özer Tuncer okudu. 7 Haziran 2015 Seçimleri sonrasında ülkeye egemen hale getirilmeye çalışılan şiddet ve korku iklimine karşı barışı, demokrasiyi ve emeğin haklarını savunmak için DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak tüm yurttaşları "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne katılmak üzere Ankara’ya davet ettiklerini hatırlatan Tuncer, barışı haykırmak için binlerce insanın yan yana geldiği coşkulu birlikteliğe bir biri ardına patlayan bombalarla kana bulandığını söyledi. 

'BU KATLİAM ÖNLENEBİLİRDİ'

IŞİD üyesi iki canlı bomba tarafından gerçekleştirilen kanlı saldırı sonucunda 104 kişinin hayatını yitirdiğini,  500’e yakın kişinin yaralandığı ve sakat kaldığını vurgulayan Tuncer, arkadaşlarına olan özlemlerinin her geçen gün katlanarak arttığını söyledi. Katliam sonrası davada yaşanan sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tuncer, "Ceza dosyası kapsamında dosyaya katılanlar olarak bizlerin talepleri ile damla damla kazandırılan deliller ile artık hepimiz biliyoruz ki; bugün 6. yıl anmasını yaptığımız, devasa acılara karşılık gelen bu katliam önlenebilirdi" dedi. 

'İLK DEFA İNSANLIĞA KARŞI SUÇ YARGIYA KONU EDİLEN DOSYA OLDU'

Ankara Gar katliamın siyasi bir cinayet olduğunu savunan Tuncer, "Geçtiğimiz yıllarda, tutuklu sanıklar yönünden 10 Ekim Davası karara bağlandı ve 9 kişi hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Ayrıca, Ana dosyadan tefrik edilen firari sanıkların yargılandığı dosya, Türkiye’de ilk defa İnsanlığa Karşı Suç kavramının yargıya konu edilmiş dosyası oldu. Bu yönüyle 10 Ekim Katliamı, Türkiye siyasi tarihi ve yargı tarihi bakımından da kamuoyunu ilklerle buluşturan bir konumdadır.

Halihazırda ceza dosyası kapsamında 16’sı firari, biri tutuklu 17 sanık yönünden yargılama devam etmekte olup davanın duruşması; 24 Kasım’da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecektir.

Nitekim, 5 yıldır katıldığımız her duruşmada, katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki, geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğine, katılan ve mağdur olanların sanık olarak addedildiğine, 'adalet' isteyenlerin mahkeme salonlarından çıkarılmak istendiğine tanıklık ettik. Mahkeme salonlarında denk gelmediğimiz adalet, kamuoyu vicdanında da tecelli etmiş değil!" diye konuştu. 

Siyasetçilere sorumlularının yerine getirme çağrısında bulunan Tuncer, "Bizim çocuklarımız neden öldürüldü?" diye sordu. İnsanlığa karşı işlenen suçların failleri gizleyenlerin bu suça ortak olduğunu dile getiren Tuncer, "Kardeşlerimizin hayatından, bizlerin açılarından oy devşirenleri asla unutmayacağız" dedi.

Tuncer son olarak katliamın 6'ıncı yılında, katliamda sorumlu olan kişi veya kişileri unutmayacaklarını söyledi.

Öne Çıkanlar