19 Aralık katliamında yaşamını yitirenler anıldı

19 Aralık katliamında yaşamını yitirenler anıldı
'19-22 Aralık şehitleri ölümsüzdür.'

"Hayata Dönüş" adı altında 19 Aralık 2000’de cezaevlerine yönelik gerçekleştirilen operasyonda yaşamını yitirenler İstanbul’da anıldı. 

Türkiye cezaevlerinde "F Tipi" hücre ve tecrit uygulamalarına karşı 20 Ekim 2000’de başlatılan açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine yönelik 19 Aralık tarihinde, 20 cezaevine birden yapılan operasyonda 2'si asker 30'u tutuklu 32 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

"Hayata Dönüş" adı verilen bu katliamın yıldönümünde katliamın tanıkları ve mağdurları tarafından Taksim’de bulunan Önder Babat Kültür Merkezi’nde anma etkinliği düzenlendi.  

Etkinliğe, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri ve kimi STK temsilcilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. 

Salona "Yaşasın Direniş", "19-22 Aralık şehitleri ölümsüzdür" pankartlarının asıldığı görülen anma etkinliği saygı duruşu ile başladı. Yapılan sinevizyon gösteriminin ardından katliamın tanıklarından Tuner Tekin, o dönem yaşananları anlattı. 

TANIKLAR ANLATTI 

Müdahalenin olduğu gün Ümraniye Cezaevi’nde olduğunu belirten Tekin, müdahaleden önce cezaevinde elektriklerin kesildiğini, elektriklerin kesilmesinden sonra ise şiddetli bir şekilde saldırıların başladığını ifade etti. 

Dönemin bir başka tanığı olan Mürüvvet Küçük ise, bulunduğu Uşak Cezaevi’nde saldırıların kadın koğuşuna yoğunlaştığını ifade etti. Saldırılar sırasında taciz ve hakaretlere maruz kaldıklarını paylaşan Küçük, cezaevinde kadın olunca saldırıların daha da arttığını dile getirdi. 

Konuşmaların ardından etkinlik soru-cevap bölümü ise son buldu. (Mezopotamya Ajansı)
 

Öne Çıkanlar