28 Şubat davasında karar açıklandı

28 Şubat davasında karar açıklandı
28 Şubat davasının 105'inci celsesinde Genelkurmay eski Başkanı Karadayı ile Çevik Bir'e müebbet hapis cezası verildi. AKP'li Ravza Kavakçı karar için 'Rabbimize hamddediyoruz' dedi.

HABER MERKEZİ - 28 Şubat sürecine ilişkin aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in de aralarında bulunduğu 103 sanığın darbe suçundan yargılandığı davanın 105'inci celsesinde karar açıklandı.

5 yıl süren mahkemede 68 sanık hakkında yapılan yargılama sonucu suçu işlediği sabit olmaması nedeniyle beraatine karar verildi. Ölüm nedeniyle 4 kişinin ise davası düştü.

Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında müebbet hapis cezası verildi. Ancak müebbet hapis cezasına çarptırılan sanıklar için, yaşları ve sağlık durumları nedeniyle tutuklama kararı verilmedi. Müebbet hapis cezası alan sanıklar için adli kontrol şartı ve yurt dışı çıkış yasağı getirildi.

Mahkeme, aralarında dönemim Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin simge ismi Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan da bulunduğu 21 sanığa müebbet hapis cezası verdi. 68 sanığın beraatine karar veren mahkeme, ölüm nedeniyle 4 sanığın, zamanaşımı nedeniyle 10 sanığın hakkındaki davanın düşmesine karar verdi.

SON SÖZLERİ SORULDU

Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, son söz olarak daha önce yaptığı savunmalarının tekrarladığını söyledi. Sanıklardan Vural Avar da son söz olarak,  "Fetulahçı iki savcı tarafından hazırlanan iddianameyi sürdürmenizi reddediyorum. Beraatımı istiyorum" dedi. Sanık Yıldırım Türker de "İddia edilen olmayan bir suç nedeniyle açılan davada asıl mağdur olarak bulunuyoruz. Ne ben ne de benim emrimdeki kişiler, hiç birimiz Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında yazılı bir suçun içinde bulunmadık" dedi.

MÜEBBET ALAN İSİMLER

Müebbet alan sanıklar şunlar: Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Sarı, Çetin Dizdar, Çevik Bir, Erdoğan Öznal, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılıç, Halil Kemal Gürüz, Hayri Bülent Alpkaya, Hikmet Köksal, İdris Koralp, İlhan Kılıç, İsmail Hakkı Karadayı, Kenan Deniz, Mühittin Erdal Şenel, Vural Avar, Yıldırım Türkeri.

RAVZA KAVAKÇI: MUTLUYUZ

Kız kardeşi Merve Kavakçı'nın başörtülü olarak milletvekili seçilerek simge isim haline geldiği 28 Şubat dönemi sanıkları için alınan kararı yorumlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı "Demokrasimiz adına çok mutluyuz. Bundan sonra kimse böyle bir şeye kalkışamayacak, akıllarından bile geçiremeyecekler. Rabbimize hamddediyoruz bu karar için" dedi. 

REŞAT PETEK: PARMAK HESABI YAPMIYORUZ

AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek ise "bağımsız" yargının bir karar verdiğini savunarak şunları söyledi: "28 Şubat darbesine, darbe denilmesini bile hazmedemeyenlere, tahammül edemeyenlere bugün bağımsız ve tarafsız Türk yargısı mahkumiyet kararı verdi. Biz kimseye şahsi kin duyarak burada değiliz. Adaletin tecellisini ve gerçekten suçu işlemiş olanların ceza çekmesini ama ilgisi olmayanların da elbette ki mağdur edilmemesini hep savunduk, adil yargılamayı savunduk. Burada Cumhuriyet Başsavcılığının istemiş olduğu mahkumiyet aynı oranda çıkmamışsa da iddia makamının takdiriyle temyiz aşamasında yüksek mahkemede bu da değerlendirilecektir bunun da altını çizmemiz lazım zira 60 sanık hakkında mahkumiyet istenmişti, bugün 21 sanık hakkında mahkumiyet kararı verildi. Ama sonuç olarak biz parmak sayarak bir yere varmak istemiyoruz.

Kim Türkiye'de milletin iradesiyle seçilmiş, siyasi iktidara zorla, silahla, cebirle, şiddetle el koymaya, iktidarı devirmeye kalkıyorsa artık Türk yargısı buna fırsat vermiyor, mahkumiyet kararı veriyor ve adaletin tecelli ettiğini birlikte görüyoruz. Burada bütün mazlumların, mağdurların, evlatlarıyla birlikte okumak zorunda kalanların, üniversite kapılarında başörtüleri zorla çıkarılan kızlarımızın ve hakikaten 'Adalet sadece ilahi adalete kaldı mı?' diyerek geleceğe bu gözle bakanların bugün burada Türk adaletinde de gerçekten darbecilerin ceza aldığını görmeleri, sanıyorum gönüllerini bir nebze olsun ferahlatacaktır." (DHA)

 

Öne Çıkanlar