30 yıldır cezaevinde olan Aydemir 'Kürt sorunu vardır' dedi; infazı yakıldı

30 yıldır cezaevinde olan Aydemir 'Kürt sorunu vardır' dedi; infazı yakıldı
30 yıldır cezaevinde tutulan Fadıl Aydemir, “iyi halli” olmadığı gerekçesi ile tahliye edilmedi. Gerekçe ise Aydemir’in “Kürt sorunu vardır” demesi.

 Remzi BUDANCİR 


 +GERÇEK- Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri artarak devam ediyor. Bir tarafta hasta mahpusların durumu giderek ağırlaşırken, diğer tarafta uzun yıllardır cezaevlerinde kalan mahpusların infazları yakılarak tahliye edilmiyor.  En son haber Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi’nden geldi.

İNFAZLAR YAKILIYOR, MAHPUSLAR TAHLİYE EDİLMİYOR

30 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan Fadıl Aydemir, Şubat ayında tahliye olması gerekirken tahliye edilmedi.  Tutukluluk süresi dolmasına rağmen Aydemir'in serbest bırakılmamasının nedeni cezaevlerinde oluşturulan Gözlem ve İdare Kurulunun verdiği karar. Cezaevi savcısı, cezaevi idaresi tarafından oluşan Cezaevi Gözlem ve İdare Kurulu’nun "iyi halli" değil kararı Aydemir’in tahliyesini 6 ay erteletti.

KÜRT SORUNU VAR DEDİ, İNFAZI YAKILDI

Gözlem ve İdare Kurulu tutuklular ile ilgili kararı genellikle mahpusların siyasi görüşü ile alakalı oluyor. İnfazı yakılan ve tutukluluk süresi dolmasına rağmen tahliye edilmeyen Fadıl Aydemir’in tahliye edilmeme gerekçesi Cezaevi Gözlem ve İdare Kurulu’nun Kürt meselesine ilişkin sorduğu sorulara verdiği cevaplar olduğu ortaya çıktı. Tahliye süresi dolayın Aydemir’e kurul "Kürt müsün?" , "Kürt sorunu var mıdır" şeklinde soru yöneltince Aydemir, "Evet Kürdüm ve Kürt sorunu vardır. Burada olmam Kürt sorunun kanıtıdır ve Kürdüm" cevabını veriyor. Aydemir'in bu cevabı tahliye süresinin uzatılmasına neden oluyor.

CEZAEVLERİNİ RAHATLAMAK İÇİN ÇIKARILAN YASA İHLALLERE NEDEN OLDU

Bu uygulama sadece Aydemir ile sınırlı değil. Çok sayıda mahpus infaz süreleri dolmalarına rağmen tahliye edilmiyor. Yakınları tahliye edilmeyen ailelerin başlattıkları Adalet Nöbeti eylemleri devam ediyor. İnfaz yakılmasına neden olan bu uygulama Pandemi döneminde cezaevlerini rahatlatmak için çıkarılacağı belirtilen yasadan kaynaklanıyor. Söz konusu yasa hükmü kesinleşen mahpuslar ile ilgili iyi hal değerlendirmelerinin yapılmasına ilişkin hükümleri kapsayan ‘Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmeliğin’  resmi gazetede yayınlaması ile uygulanmaya başlandı. 

Yeni düzenlemeyle cezaevlerinde cumhuriyet savcının başkanlığında oluşturulan İyi Hal Kurulu, cezası biten mahpusun koşullu salıverilme hakkından yararlanıp yararlanmayacağına karar veriyor. Ancak bu kurul özellikle siyasi mahpuslarla ilgili verdiği olumsuz kararlar, uzun yıllardır cezaevinde olan çok sayıda mahpusun koşullu salıverilme hakkını elinden alıyor.

KURUL NASIL RAPORLAR HAZIRLIYOR

Bu kurulun mahpuslarla ilgili değerlendirme raporları ise oldukça ilginç.  Mahpusların kullandığı elektrikten tutun, okuduğu kitaba, aile görüşüne kadar birçok husus değerlendirme konusu oluyor. Mahpusun elektrik faturasının yüksek olması bile olumsuz kanaate neden olabiliyor. Kütüphaneden kitap almaması, pişmanlık dayatmaları da infaz yakılmasına gerekçe ediliyor.

BU UYGULAMA AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ KARARLARINA AYKIRI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2003/23 sayılı 24 Ekim 2003 tarihli tavsiye kararında, şartlı tahliyelerde öncelikle infaz mekanizmasının tek taraflı ve sadece cezaevi idaresi, yada daha geniş anlamda idarenin denetim ve inisiyatifinde olamayacağı belirtiyor. Tavsiye kararında şartlı tahliyeyi tartışacak kurulun bir başına cezaevi idaresinde olmaması gerektiğini tavsiye ediliyor. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin bu kararına rağmen Türkiye'de koşullu salıverme inisiyatifi ceza infazının yapıldığı cezaevi idaresi, yönetimi eline verilmiş durumda.  

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar