ABD Başkanı Joe Biden, 1915'e soykırım dedi

ABD Başkanı Joe Biden, 1915'e soykırım dedi
Biden, 'Ermenilerin hikayesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz' dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, "Ermeni Soykırımı'nı Anma Günü"nün 106'ncı yıl dönümüne ilişkin açıklamasında, 40 yıl sonra "soykırım" ifadesini kullanan ilk başkan oldu.

Biden'ın 1915 Ermeni katliamının yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada iki defa "soykırım" ifadesi yer aldı.

Biden, açıklamasında "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz. Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Ermenilerin hikayesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz" diyen Biden, açıklamasında daha önceki başkanların kullandığı "Büyük Felaket" ifadesine de yer verdi.

Biden'ın 24 Nisan açıklamasının tamamı şöyle: "Her yıl 24 Nisan'da Osmanlı döneminde yapılan Ermeni Soykırımı'nda ölenleri anıyor ve böyle korkunç bir şeyin bir daha meydana gelmesini önlemek için bağlılığımızı yineliyoruz. 24 Nisan 1915'te Ermeni entelektüel ve toplum liderlerinin Konstantinapol'de Osmanlı yetkilileri tarafından tutuklanmasının ardından 1.5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ve yok edilme hedefi doğrultusunda ölümüne yürüdü. Meds Yeghern'in (Büyük Felaket) kurbanlarını yaşanan korkunç olayların tarihin yapraklarında kaybolmaması için onore ediyoruz. Ayrıca nefretin her türlüsünün aşındırıcı etkisine karşı hep gözümüzü açık tutmamız gerektiğini hatırlıyoruz.

'AMERİKAN HALKI SOYKIRIMDA ÖLENLERİ ONORE EDİYOR'

Hayatta kalanların birçoğu dünyanın çeşitli yerlerinde yeni evler ve yeni hayatlar bulmak zorunda kaldı. Bu yerlerin arasında ABD de vardı. Kuvvet ve direnç ile Ermeni halkı ayakta kaldı ve toplumlarını tekrar inşa etti. Geride kalan yıllarda Ermeni göçmenler ABD'yi sayısız yönde zenginleştirdi, ancak atalarını bizim kıyılarımıza getiren trajediyi unutmadı. Hikayelerini onore ediyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi kabul ediyoruz. Bunu kimseyi suçlamak için değil ancak tarihin tekerrür etmediğinden emin olmak için yapıyoruz.

Bugün kaybettiklerimizi anarken gözlerimizi aynı zamanda geleceğe, çocuklarımız için inşa etmek istediğimiz dünyaya doğru dikelim. Bağnazlık ve hoşgörüsüzlük gibi kötülüklerle kirlenmemiş, insan haklarına saygı gösterildiği, tüm insanların hayatını haysiyet ve güvenlik içinde yürütebildiği bir dünyaya. Bütün insanlar için iyileşme ve uzlaşmanın peşinde olalım. Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri onore ediyor."

PAŞİNYAN MEMNUNİYETİNİ DİLE GETİRDİ

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Biden'ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

Bloomberg, ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıma niyetinde olduğunu ifade ettiğini aktarmıştı.

Biden, geçen yıl başkan adayıyken yaptığı 1915 'Ermeni Soykırımı' ile ilgili açıklamasında, yaşananları 'soykırım' olarak tanımlamış ve başkan seçilmesi halinde bu yöndeki bir Kongre tasarısına destek vereceğini ifade etmişti.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter, Washington'un yarın konuya ilişkin kararını açıklayacağını belirtmişti.

2019 yılının aralık ayında ABD Senatosu'nda 'Ermeni Soykırımı'nı tanıyan karar tasarısını oy birliğiyle kabul edilmişti.

REAGEN SOYKIRIM DEMİŞTİ

Eski Başkan Ronald Reagan, 22 Nisan 1981'de "Holokost Anma Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, Yahudi Soykırımı'nın kurbanlarını anmıştı.

Açıklamada Reagan, "Öncesinde gerçekleşen Ermeni soykırımı ve sonrasında gelen Kamboçyalı soykırımı gibi Holokost'tan alınan dersler asla unutulmamalıdır" demişti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar