40 yıldır hapishanede tutulan Mumia Abu Jamal'in hayatı tehlikede

40 yıldır hapishanede tutulan Mumia Abu Jamal'in hayatı tehlikede
İnsan hakları savunucusu Mumia Abu Jamal ile haftalık konuşmayı yapamadıklarını açıklayan avukatları, müvekkillerinin Covid-19'a yakalandığını duyurdu.

ABD’de yaklaşık 40 yıldan bu yana hapiste tutulan gazeteci, insan hakları savunucusu ve Kara Panter Partisi eski sözcüsü Mumia Abu Jamal'ın Covid-19'a yakalandığı ve cezaevi revişrine kaldırıldığı belirtiliyor.

Avukatları, Mumia Abu Jamal'ın haftalık konuşmasını yapamadığını ve çeşitli ciddi hastalıkları nedeniyle ölüm riski altında olduğunu duyurdu. Evrensel'de yer alan açıklamada, Mumia Abu Jamal'in yargı ve cezaevi süreci anlatıldı ve uzun yıllara yayılan mücadeleler sonucu Mumia Abu Jamal'in idam cezasından kurtarılmasının sağlandığu ifade edildi. 

Şimdi, Mumia Abu Jamal'in özgürlüğüne kavuşması ve salgın hastalıktan kurtarılması için de mücadele etmek gerektiği belirtilen açıklama şöyle: "Onu susturmayı amaçlayan bu ırkçı kapitalist adaletsizlik sisteminin Mumia’ya yönelik amansız düşmanlığıyla yüzleşmeye devam ediyoruz.

Mumia, Covid yüzünden ölüm riski altında! Mumia, Covid-19 pozitif çıktı. Philadelphia Ceza İnfaz Kurumu ve SCI (Devlet Islah Kurumu) Mahanoy’daki yetkililer ilk başta bunu reddettiler, ancak daha sonra Mumia’yı yatırmak zorunda kaldılar. Şimdi hapishane revirinde. Mumia’nın hayatı tehlikede. Neredeyse 67 yaşında; yıllarca tedavi edilmeyen Hepatit-C’den kaynaklanan karaciğer sirozu nedeniyle bağışıklık sistemi tehlikede. Ayrıca Mumia’nın artık konjestif kalp yetmezliği olduğu da bildiriliyor!

Mumia’ya Özgürlük (Free Mumia) Hareketi olarak herkesi DERHAL HAREKETE GEÇMEYE çağırıyoruz! Mumia hapishanede Covid yüzünden ölmemeli! Hemen serbest bırakılmalı!

'ŞİMDİ SALGINDAN DA KURTARMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ''

Mumia’nın hayatı, 1995 ve 1999 yıllarında devletin yasal linç girişiminden, işçilerin ve sendika temsilcilerinin de dahil olduğu kitlesel, uluslararası hareket ve protestolar tarafından kurtarıldı.

İnsan hakları ve sivil haklar örgütleri, işçi sendikaları ve öğrenciler Mumia’nın 2012’de idamdan kurtulmasını ve 2017’de ölümcül hepatit-C’nin tedavi edilmesini sağladılar. Şimdi de onun hayatını Covid-19’dan kurtarmak için aynısını yapmamız gerekiyor.

Ayrıca Mumia’nın beklemedeki yasal temyizi önündeki son engelle de mücadele etmeliyiz.

Mumia on yıllar boyunca Pennsylvania Eyalet Mahkemesi'nde ve ABD Federal Mahkemesi'nde ırkçı ve yozlaşmış savcılarla savaştı. "İlerici" Philadelphia Bölge Savcısı Larry Krasner, Mumia’nın suçlu olduğunu ve ömür boyu hapiste kalması gerektiğini belirten yasal savcılık brifingini Pennsylvania Yüksek Mahkemesi'ne sunarak bu saflara katıldı.

Yeni bir tehlike daha var. Ulusal ölçekte ve Philadelphia’da, kapitalizmin ayrılmaz bir parçası olan ve köleliğin mirasına dayanan köklü baskıcı, ırkçı ve sınıfsal ön yargılı adalet(sizlik) sistemini alt edecek "ilerici bölge savcıları" yanılsaması yükselişte.

'SAVCI İTİRAZI REDDEDİYOR'

"İlerici" Bölge Savcısı Larry Krasner, 3 Şubat 2021’de Mumia’nın Philadelphia Yüksek Mahkemesi'ne yaptığı yeni temyiz başvurusuna verdiği resmi savcılık yanıtıyla bu yolu tıkadı. Krasner, Mumia’nın -bırakın hakkındaki suçlamaların düşürülmesini- yeniden yargılanmasına karşı çıkıyor. Ve Krasner, temyiz mahkemesine Mumia’nın itirazını, gerçekleri ve yasaları dahi dikkate almadan, reddetme çağrısında bulunuyor.

Bölge Savcısı olarak Krasner, Mumia’nın davasını incelemek ve Anayasa’nın gerektirdiği üzere yasal süreçteki ihlalleri ve görevin kötüye kullanılması nedeniyle Mumia’nın mahkumiyetinin bozulmasını desteklemek için yasal yetki ve sorumluluğa sahipti. Bu yasal süreç ihlalleri şunları içeriyor:

Yargılama sırasında ve mahkumiyet sonrasında Yargıç Sabo ön yargılı ve ırkçıydı. Philadelphia Bölge Savcılığı Ofisi'nin bir politikası ve uygulaması olarak Afrikalı-Amerikalılar jüriden çıkarıldı. Polis ve savcılık, Mumia’nın Faulkner’ı vurduğuna dair sahte tanık ifadesi; Mumia’nın Polis Memuru Falkner’e vurduğuna dair, olay yeri fotoğrafları da dahil olmak üzere balistik, tıbbi ve diğer adli kanıtlarla çürütülmüş olan üretilmiş bir senaryo sunarak görevlerini kötüye kullandılar ve Mumia’nın Polis Memuru Faulkner’ı vurmadığını, tetikçinin kaçtığına dair ifade veren tanıklara baskı uyguladılar. Ancak "ilerici" Bölge Savcısı Krasner, bu faktörlerin dikkate alınmaması gerektiğini savundu.

Krasner’ın Mumia’nın temyiz başvurusuna cevabı, inkar edilemez bir yasal darbedir ve büyük olasılıkla Mumia’nın özgürlüğüne giden hukuki yolu tıkamıştır.

Mumia’yı kurtarmak için ne yapmalı? Ceza İnfaz Kurumu ve Vali’nin Mumia’yı ve 50 yaş ve üzerindeki mahkumların Covid'den ölmelerinin durdurulması için derhal serbest bırakılmalarını talep eden protesto eylemleri yapmaya devam edin. Pennsylvania’da vali, hükümleri hafifletme ve ömür boyu ağırlaştırılmış hapis mahkumlarını serbest bırakma yetkisine sahiptir.

Mumia’nın özgürlüğü için; masumiyetinin gerçeklere dayandığı ve tuzağa düşürüldüğü, devletin de işlemediğini bildiği bu cinayetten hiç tutuklanmamış ve yargılanmamış olması gerektiği anlayışını merkeze alan uluslararası kampanyayı genişletmeliyiz. 

Uluslararası eylemler, önceki sınırlı zaferlerimiz için kritik öneme sahipti. Şimdi her zamankinden de daha fazla önemli; güçlenmeli ve emekçiler, Siyah Hayatlar Değerlidir (Black Lives Matter-BLM), insan hakları ve sivil haklar örgütleri ile sol örgütleri de kapsayan mitingler ve kitlesel gösterilerdeki Mumia savunucularının sayısını artırmalıyız."

İmza: Rachel Wolkenstein (Mumia Abu-Jamal’ın Avukatı), Labor Action Committee to Free Mumia Abu-Jamal (Mumia Abu Jamal’a Özgürlük Eylem Komitesi) Jack Heyman, Bob Mandel, Carole Seligman.

BİR POLİSİ ÖLDÜRMEKLE SUÇLANIYOR

Mumia Abu Jamal 1982’de bir polisi öldürdüğü iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı. Uluslararası Af Örgütü’ne göre bu dava sırasında uluslararası düzeyde geçerli standartlar çiğnendi. İddiaya göre belgelerle onandı, adli tıp'tan çıkan sonuçlar polis tarafından yok edildi, görgü tanıklarının yanlış ifade vermeleri sağlandı.

Öne Çıkanlar