41 Yıl Sonra 12 Eylül Tartışmaları ArtıGündem’de

41 Yıl Sonra 12 Eylül Tartışmaları ArtıGündem’de
Uzman ve döneme şahitlik eden konuklarla 12 Eylül ArtıGerçek ekranlarında canlı yayında tartışılacak.

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 41 yıl geçti. Türkiye demokrasisinde 'kara leke' olarak anılan darbe sonrası 650 bin kişi gözaltına alındı, 52 bin kişi tutuklandı.

80 Darbesi Türkiye siyasetine nasıl bir iz bıraktı? Kürt Hareketi 12 Eylül’den nasıl etkilendi? Cezaevlerinde neler yaşandı? Kenan Evren’in ruhu hâlâ aramızda mı? Uzman ve döneme şahitlik eden konuklar ile bu sorulara cevaplar aranacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirilen bu darbe, 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından silahlı kuvvetlerin yönetime üçüncü kez açık müdahalesi olarak tarihteki yerini aldı ve etkilerini günümüze kadar hissettirdi.

"Ülke bütünlüğünü korumak, millî birlik ve beraberliği sağlamak, muhtemel bir iç savaşı ve kardeş kavgasını önlemek, devlet otoritesini ve varlığını yeniden tesis etmek ve demokratik düzenin işlemesine mâni olan sebepleri ortadan kaldırmak" için 1980’de başlanan harekât sonucu Türkiye karanlık bir döneme girdi.

Sıkıyönetim döneminde, 14 kişi cezaevlerindeki açlık grevlerinde, 171 kişi sorguda ve uğradığı işkencelerde, 50 kişi de idam edilerek hayatını kaybetti.

Türkiye demokrasisinin 'kara lekesi' 12 Eylül'de neler yaşandı? Yaşananların ardından ne değişti?  Siyasetçi Hatip Dicle veErtuğrul Günay, Akademisyen Yektan Türkyılmaz, Avukat Fethiye Çetin, Avukat – İnsan Hakları Savunucusu Eren Keskin, Gazeteciler Ali Topuz, Ergun Babahan ve Alin Ozinian, 12 Eylül Pazar, saat 20.00’de ArtıGerçek Tv’de tartışacak.

Öne Çıkanlar