700 milyon liralık OGS bedeline iade yok

700 milyon liralık OGS bedeline iade yok
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, OGS'nin kaldırılmasının ardından 1.2 milyon kişinin 40 dolar ödeyerek aldığı cihazların 'depozito bedeli'nin geri ödenmeyeceğini açıkladı.

DW Türkçe'den Eray Görgülü'nün haberine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu konuya ilişkin "HGS etiketi verileceği için OGS cihazı alınırken ödenen cihaz bedeli ile OGS-HGS ürünleri arasındaki fiyat farkı iade edilmeyecektir" açıklamasını yaparken, konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Milletvekili Burhanettin Bulut ise ödenmeyen miktarın 700 milyon TL'yi aştığını belirterek "Vatandaşı kazıkladılar" diye konuştu.

CİHAZ BAŞINA 40 DOLAR

Karayolları Genel Müdürlüğü şubat ayında yaptığı açıklamada 31 Mart’tan itibaren yeni uygulamaya geçileceğini ve uygulama kapsamında otoyol ve köprü geçişlerinde OGS’nin kaldırılacağını, artık yalnızca Hızlı Geçiş Sistemi’nin (HGS) kullanılacağını açıklamıştı. Bu açıklamanın ardından gözler, OGS kullanmak için belirli bir depozito (güvence bedeli) karşılığında cihaz alan yurttaşların ödediği paraların iade edilip edilmeyeceğine çevrilmişti. Cihazlarını Ziraat Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Denizbank ve Garanti BBVA aracılığı satın alan yurttaşlar, cihaz başına 40 dolar civarında ücret ödemişti.

BAKANLIK 'GERİ VERİLEBİLİR' DEMİŞTİ

Yeni kararın ardından cihaz bedelinin iadesi için bankalara başvuran yurttaşlara, bankalardan verilen yanıtta "Ödediğiniz depozito değil, cihaz bedeli" denilmişti. Tepkiler üzerine açıklama yapan bakanlık yetkilileri ise "Cihaz bedeli geri de verilebilir, HGS hesabında bakiye olarak kullanımına da açılabilir. Ama gecikmeksizin, bu durumla ilgili vatandaşlarımız bilgilendirilecek" açıklamasını yapmıştı.

BURHANETTİN BULUT MECLİS GÜNDEMİ'NE TAŞIDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da, OGS cihaz bedeli konusunu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Bakan Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Bulut, söz konusu bedelin iade edilip edilmeyeceğini sordu. Soru önergesini yanıtlayan Karaismailoğlu, "OGS cihazı yerine ücretsiz olarak HGS etiketi verileceği için OGS cihazı alınırken ödenen cihaz bedeli ile OGS-HGS ürünleri arasındaki fiyat farkı iade edilmeyecektir" ifadesini kullandı. Karaismailoğlu, hesap açılışı sırasında alınan depozitonun ise iade edileceğini belirtti. Karaismailoğlu, OGS hesaplarında kalan bakiye ile ilgili de, OGS cihazının iptal tarihi öncesindeki tarihlere ait OGS geçişlerinin hesaptaki bakiyeden tahsil edildikten sonra iade işlemi yapılacağını ifade etti.

'PARANIN ÜZERİNE KONMAK İÇİN...'

Hesap açılışı sırasında alınan depozitonun çok düşük bir miktar olduğuna dikkat çeken Bulut, asıl iade edilmesi gereken paranın 40 dolar tutarındaki cihaz depozitosu olduğunu söyledi. Bu şekilde 1,2 milyon kişinin mağdur olduğunu kaydeden Bulut, ödenmeyen toplam miktarın ise 700 milyon TL’yi aştığını kaydetti ve "1 milyon 200 bin kişi ödemiş olduğu depozito ücretini geri alamayacak. OGS ve HGS ürünleri arasındaki farkı iade etmeyerek, göz göre göre vatandaşı kazıkladılar. Paranın üzerine konmak için şimdi de kelime oyunlarına başladılar" ifadelerini kullandı.

'İKTİDAR YÜZ BİNLERCE VATANDAŞI MAĞDUR ETTİ'

Yıllardır OGS cihazı için alınan bedelin "depozito ücreti" adı altında toplandığını kaydeden Bulut, "Şimdi de bize verilen yanıtta depozitonun adı cihaz bedeli oldu. Bu yolla bankaların vatandaşın parasına çökmesine göz yumuyorlar" dedi. Bulut, "Vatandaştan değil, bankalardan yana tavır koyan iktidar, yüz binlerce vatandaşı mağdur etti" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar