AB'den Rus gazına bağımlılığı azaltmak için 300 milyar euroluk plan

AB'den Rus gazına bağımlılığı azaltmak için 300 milyar euroluk plan
Avrupa Birliği, Rus petrol ve gazına bağımlılığını sona erdirmek için enerji alanında 300 milyar euroluk yatırım yapmayı planlıyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de enerji arz güvenliğini artırmak ve Rusya'ya bağımlılığı azaltmak için hazırlananın "REPowerEU" adlı plana ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel enerji piyasalarının işleyişini bozduğuna işaret eden von der Leyen, savaşın AB'nin özellikle Rusya'dan ithal edilen fosil yakıtlara bağımlılığını ortaya koyduğunu anlattı.

'RUSYA'YA BAĞIMLILIĞIMIZI AZALTMALIYIZ'

Von der Leyen, "Artık enerjide Rusya'ya bağımlılığımızı olabildiğince hızlı bir şekilde azaltmalıyız." dedi.

Hazırladıkları planın bunu gerçekleştirmeyi hedeflediğine işaret eden von der Leyen, Rus fosil yakıtlarının yerinin doldurulması için talep tarafında enerji tasarrufu, arz tarafında çeşitlendirmeyle temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Von der Leyen, "REPowerEU planı enerji tasarrufunu artırmamıza, fosil yakıtları aşamalı biçimde kaldırmayı hızlandırmamıza ve yeni bir ölçekte yatırımlar başlatmamıza yardımcı olacak." dedi.

Mevcut enerji krizini atlatmanın en hızlı ve en ucuz yolunun enerji tasarrufu olduğunu dile getiren von der Leyen, "Bu nedenle 2030 için AB enerji verimliliği hedefini yüzde 9'dan yüzde 13'e çıkaracağız." ifadesini kullandı.

'TEMİZ ENERJİ HEDEFİMİZİ YÜZDE 45'E ÇIKARIYORUZ'

Temiz enerji dönüşümünü hızlandırmak için harekete geçeceklerini vurgulayan von der Leyen, "AB'nin 2030 yenilenebilir enerji hedefini yüzde 40'tan yüzde 45'e çıkarıyoruz." dedi.

Von der Leyen, "Yenilenebilir kaynaklar ve şebekeler gibi altyapılarla ilgili izin prosedürlerini hızlandırmayı teklif ediyoruz." diye konuştu.

Güneş enerjisi yatırımlarına da hız vereceklerini vurgulayan von der Leyen, 2025 yılına kadar ticari ve kamu binalarına, 2029 yılına kadar da yeni konutlara çatı güneş paneli kurulması yükümlülüğü getirilmesini teklif ettiklerini aktardı.

Von der Leyen, AB liderlerinin ortak doğal gaz, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve hidrojen tedariki konusunda anlaştıklarını anımsatarak, REPowerEU planıyla ortak bir tedarik mekanizması ve tedarikçi ülkelere ortak erişim yolu belirlediklerini, böylece AB ülkelerinin, ihtiyacı olan enerji ürünleri birbirleriyle rekabet etmeden tedarik edebileceklerini anlattı.

Öne Çıkanlar