ABD ile Taliban bir haftalık ateşkeste anlaştı

ABD ile Taliban bir haftalık ateşkeste anlaştı
ABD Savunma Bakanı, barış görüşmelerinde uzlaşma sağlanabilmesi için Taliban'ın bir hafta boyunca şiddeti azaltacağını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD ve Taliban’ın Afganistan’da şiddetin yedi gün boyunca azaltılması için bir teklifi görüştüklerini bildirdi. Esper açıklamayı Brüksel’deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda yaptı.

Esper "Bugün burada müttefiklerimize bu öneriyi danışıyorum. Önümüzdeki yolla ilgili de bir dizi yapıcı, ikili ve toplu görüşmeler yürüttük" ifadelerini kullandı. Esper bunun gelişen ve devam eden bir süreç olacağını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar Taliban’ın Afganistan’da şiddeti önemli ölçüde azaltması halinde ABD-Taliban barış anlaşmasının bu ay imzalanabileceğini bildirmişti. Anlaşmanın ABD askerlerinin Afganistan’dan tamamen çekilmesinin önünü açabileceği öngörülüyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de geçtiğimiz günlerde ABD ve Taliban arasında Katar’da yapılan görüşmelerde çok önemli bir aşamaya gelindiğini bildirmişti. Afganistan’da hala 13 bin ABD askeri ve binlerce NATO personeli bulunuyor.

2018 yılından bu yana Başkan Donald Trump yönetimindeki Amerikalı yetkililerle Taliban arasında çoğunlukla Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen barış görüşmeleri taslak bir anlaşma üzerinde görüş birliği sağlanmasına rağmen, geçen yıl Trump’ın tek taraflı kararıyla askıya alındı. Trump bu kararı, müzakerelerin devam ettiği dönemde Kabil’de bir Amerikan askeri de dahil 12 kişinin öldürüldüğü saldırı sonrasında almıştı.(Kaynak: Amerika'nın Sesi)

Öne Çıkanlar