ABD Temsilciler Meclisi'nde Ülkü Ocakları'nın 'terörist grup' olarak tanınması gündemde

ABD Temsilciler Meclisi'nde Ülkü Ocakları'nın 'terörist grup' olarak tanınması gündemde
Tasarıya göre Demokrat Temsilci Dina Titus, Ülkü Ocakları’nın terörist organizasyon olup-olmadığının araştırılmasını istedi.

ABD'de demokrat temsilci ülkü ocaklarının 'terörist grup' olarak tanımlanmasını istedi, teklif meclisten geçti.

ABD'nin Nevada eyaletinde Demokrat Temsilci Dina Titus, 2022 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nda (NDAA) bir değişiklik önererek Türkiye'deki ülkü ocaklarının 'terör örgütü' olarak tanımlanması istedi.

Ekathimerini'den aktarılan habere göre, değişiklik, ülkü ocaklarının "ABD çıkarlarına, müttefiklerine ve uluslararası ortaklarına karşı yürütülen" faaliyetleri hakkında ABD Dışişleri Bakanı tarafından "yabancı terör örgütü" olarak tanımlanmak için karşılanan kriterlerin gözden geçirilmesi de dahil olmak üzere bir rapor gerektiriyor.

Söz konusu yasa değişikliği teklifi için ayrıca Milliyetçi Hareket Partisi'nin militan kanadı olan grubun Göç ve Vatandaşlık Yasası'nın 219. maddesinde belirtilen kriterleri karşılayıp karşılamadığının belirlenmesini gerektiriyor.

Dışişleri Bakanı ülkü ocaklarının bu kriterleri karşılamadığını belirlerse, yasa değişikliği teklifine göre hangi kriterlerin karşılanmadığına dair ayrıntılı bir gerekçe sunulması istenecek.

Kasım ayında, Fransız hükümeti aşırı milliyetçi grubu ülkede şiddet eylemlerine öncülük etmek ve nefret söylemini yaygınlaştırmakla suçladıktan sonra faaliyetlerini yasaklamıştı.

Demokrat Temsilci Dina Titus tarafından önerilen değişiklikler doğrultusunda Ülkü Ocakları ile ilgili tasarı ABD Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı.

ABD Dışişleri Bakanı konu hakkında 180 gün içinde Kongre’ye bilgi verecek.

 

Öne Çıkanlar