Afganistan’daki Kadın Bakanlığı, 'Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı' oldu

Afganistan’daki Kadın Bakanlığı, 'Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı' oldu
Taliban yönetimi Kadın Bakanlığı'nın tabelasını 'Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı' ile değiştirdi.

Bir ay önce Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, ülkedeki Kadın Bakanlığı binasının tabelasını indirdi. Henüz resmi olarak Kadın Bakanlığı'nın lağvedildiği açıklanmasa da binanın 'Ahlaksızlığı Önlenme Bakanlığı'na dönüştüğü görüntülendi.

KADINLAR BİNANIN KAPISINDAN DÖNDÜ

Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Kadın Bakanlığı'nda tabela değişimi oldu. Paylaşılan görüntülerde Kadın Bakanlığı tabelası indirilirken yerine 'Dua, Rehberlik ve Namusun Teşviki ile Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı' ifadelerinin yer aldığı pano asıldı. Bakanlık çalışanı kadınlar ise binanın kapısından döndü. "Ailemin geçimini sağlayan tek kişi benim. Bakanlık olmasa Afgan kadınlar ne yapsın?" diye konuşan kadın çalışanlar, işlerine dönmek için Taliban'ın kendilerine izin vermesini istedi.

Aslında ahlak polisliği yapan bakanlık Afganistan için yeni bir uygulama değil. Ülkede Sovyet destekli yönetimin cihatçılar tarafından devrilmesiyle birlikte vücut bulan ve Taliban ile birlikte doruk noktasına ulaşan bakanlığın sicili oldukça kabarık. Tam ismi Namusun Teşviki ve Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı olan kurum, Taliban'ın 1996-2001 yılları arasındaki iktidarı boyunca kadınlar için katı giyim kuralları, toplum önünde infazlar ve kırbaçlamalar gibi uygulamalardan sorumluydu.

PEK ÇOK KARAR ALINDI

Taliban'dan konuya dair henüz bir açıklama yapılmadı. Her ne kadar Taliban, geçmiş dönemden daha farklı bir tutum takınacaklarını açıklamış olsa da ülkede özellikle kadınların toplum içerisindeki yerine dair bir ay içerisinde pek çok karar alındı. Bunlardan bir tanesi geçtiğimiz günlerde eğitim kurumlarda karma eğitimi kaldırılmasıydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar