AİHM, Türkiye'nin Tuncer Bakırhan'a 13 bin euro tazminat ödemesine hükmetti

AİHM, Türkiye'nin Tuncer Bakırhan'a 13 bin euro tazminat ödemesine hükmetti
AİHM, HDP'li eski Siirt Belediye Eş Başkanı Tuncer Bakırhan'ın tutuklu yargılanmasının 'ifade özgürlüğü ihlali' olduğuna karar verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan'ın Siirt Belediye Eşbaşkanı olduğu dönemde, yaptığı konuşma nedeniyle hakkında açılan soruşturma kapsamında tutuklu yargılanmasına dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuruda ihlal kararı verdi. 

AİHM, Bakırhan'ın tutuklanmasını ve "Örgüt üyesi olma", "örgüt propagandası yapma" ve "Türkiye Cumhuriyeti devletini, kurum ve organlarını aşağılamak" iddialarıyla verilen 10 yıl 10 ay hapis cezasını  "ifade özgürlüğü ihlali" olarak değerlendirdi.

AİHM tarafından sayfasından yapılan açıklamada, Bakırhan’ın 2 yıl 11 ay hapiste kaldığını ve bu sürenin 2 yıl 8 aydan fazlasını yargılama öncesi tutuklulukta geçirdiğine dikkati çekildi. Yapılan açıklamada Bakırhan’ın yargılanmak üzere özgürlüğünden yoksun bırakılmasına karar vermek için yeterli gerekçe olmadığı vurgulanarak, "Mahkeme ayrıca başvuranın bir şehrin belediye başkanı olduğunu ve parti etiketi altında seçilmiş olduğunu kaydeder. Mahkeme'ye göre, başvurana karşı iddia edilen faaliyetler açıkça siyasidir. Bir toplumda siyasi tartışmanın serbest olması temel karakteri göz önüne alındığında AİHM, davanın ciddiyetini haklı çıkarabilecek hiçbir zorlayıcı sebep bulamadı. Halkın seçilmiş bir temsilcisi olan başvuranın özgürlüğünden yoksun bırakılmasının, siyasi faaliyetleri nedeniyle bu kadar uzun bir süre, açıkça müdahale anlamına gelir. Halkın seçilmiş bir temsilcisi olan başvuranın, siyasi faaliyetleri nedeniyle bu kadar bir süre boyunca tutuklu tutulmasının, Sözleşme'nin 10. maddesinin takip ettiği meşru amaçlarla açıkça orantısız bir müdahale teşkil ettiği kanaatine varmıştır."

AİHM, Türkiye'nin başvurana manevi tazminat olarak 10 bin Euro ve masraf ve giderler için 3 bin Euro ödemesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan 16 Kasım 2016'da gözaltına alınarak, "toplantı gösteri yürüyüşlerine katılarak örgüt lehine söz ve eylemde bulunmak, belediye adına tescilli araçları silahlı terör örgütü üyelerinin cenazelerine tahsis etmek suretiyle kullandırmak şeklinde birden fazla eyleme katılarak üzerine atılı suçu işlediğine yönelik kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller bulunması" iddialarıyla tutuklanmıştı.

Bakırhan'ın görevden alınması ve tutuklanmasının ardından Siirt Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın belediyeye kayyım olarak atanmıştı. Bakırhan, üç yıl cezaevinde tutulmuştu. (MA)

Öne Çıkanlar