Aile içi şiddet uygulayan kişilerin yüzde 71'i hayvanlara da şiddet uyguluyor

Aile içi şiddet uygulayan kişilerin yüzde 71'i hayvanlara da şiddet uyguluyor
2022'ye girerken hayvan istismarı istatistiklerinin derlenerek yayımlandığı rapor, dünya genelinde hayvanların uğradığı şiddeti ve yaşadığı kötü şartları ortaya koyuyor.

Yılda 100 milyondan fazla hayvan, endüstriyel amaçlarla işkenceye maruz bırakılıyor. Birçoğu endüstriyel çiftliklerde günışığı görmeden ölüyor, sokak hayvanları ise işkenceye maruz kalıyor. 

2022'ye girerken dünya genelinde hayvanların uğradığı istismar istatistiklerinin derlendiği bir rapor yayınlandı. Yayınlanan raporda yararlanılan istatistikler birçok kuruluşun verilerine dayanıyor. Bu kuruluşlar:

ALDF, ASPCA, ATI, AWI Online, BBC, Do Something, Fabiosa , HSI, Humane Society, ISWMP, LCA Animal, National Geographic , NCBI, PETA, PETA Kids, RSPCA, Sentient Media, World Animal Protection

pedsomeadvice.com sitesinden çevrilen raporun ana başlıkları şöyle:

"1. 2018'de istismara uğrayan tüm hayvanların %65'ini köpekler oluşturuyor.

ABD'de 10.000'den fazla yavru üretim merkezi var. 2 milyondan fazla yavru para için kötü şartlarda yetiştiriliyor. 

Barınaklardaki Pitbull cinsinin %50'sine ötenazi uygulanıyor.

Her yıl düzenlenen köpek dövüşlerinde 10.000 Bulldog ölüyor.

2. Aile içi şiddet uygulayan kişilerin %71'i hayvanlara da şiddet uygulamıştır.

3. Çin'de yaklaşık 6.000 kaplan geleneksel tıp için kullanılıyor.

Egzotik kuş ticareti nedeniyle papağan türünün üçte biri yok oluyor. İnsanlar bu kuşları yasadışı ticaret için satıyorlar. Aynı zamanda, kuşlar yaşam alanlarını kaybetmeye devam ediyor. Bu iki nedenden dolayı papağanlar yakında nesli tükenmekte olan türler listesine eklenebilir.

İngiltere’de her 30 saniyede bir hayvan istismarı bildirimi yapılıyor. 

Danimarka, kürk üretimi için, Covid-19 olan 17 milyon gelinciğin öldürülmesine izin verdi. 

Dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlar, her yıl 115 milyondan fazla hayvan üzerinde deneyler yapıyor. Ancak ülkeler genellikle bize hayvan testi verileri hakkında fazla bilgi vermediğinden, bu yalnızca bir tahmin. Bu alanda, ABD'nin 15,6 milyon, AB’nin ise 23 milyonun üzerinde hayvanı deneylerde kullandığını biliyoruz.

4. Çiftlik hayvanları istismar edilen hayvanların yüzde 97’sini oluşturuyor.

Kâr için seri üretime tabii tutulan çiftlik hayvanları, kimyasal yemler yemek ve çiftleşmek zorunda bırakılıyor. İstatistikler ise kâr etme adı altında yapılan bu istismarları gözler önüne seriyor.

Endüstriyel çiftlikler domuzların yüzde 95’ini küçük kafeslerde tutuyor.

İnekler normalin 10 katı süt üretmek için yetiştiriliyor. Normalde 20-25 yıllık ömre sahip olan bu canlılar, endüstriyel çiftliklerde sadece 5 yıl yaşayabiliyor.

5. ABD’deki laboratuvarlarda yılda 75.000 köpek istismar ediliyor.

Laboratuvarlardaki kedi sayısı ise 19.000’den fazla. Birçoğu ABD’deki barınaklardan geliyor.

Sadece bir deney, tüm süreç boyunca 120.000 hayvanın istismar edilmesi demek.

6. Sirk hayvanlarının yüzde 96’sı orada doğuyor ve ölüyor.

2000-2021 yılları arasında fillerle ilgili 35 vaka yaşandı. Bu olaylarda filler kaçmaya çalışırken hem filler hem de insanlar zarar gördü.

Tabii sadece filler acı çekmiyor. 1990’dan bu yana ABD’deki sirklerde 126 büyük kedi istismar edildi ve öldürüldü. 

Hayvanat bahçesi istatistiklerine göre, hayvanlarla insanlar arasındaki yakınlaşmanın kuralları yüzde 75 oranında ihlal edildi. İnsanların hayvanlara çok yakın mesafede olmaması gerekiyor, bu yakınlık hayvanlarda stres ve anksiyeteye sebep oluyor.

7. Her yıl 35.000 fil, dişleri için işkence görüyor.

Evcil hayvan sektörü istatistiklerine göre kertenkelelerin yüzde 75’i evcilleştirilirken ölüyor. Kertenkelelerin doğal bir yaşam alanına ihtiyacı var, evlere ve moderniteye değil."

 

 

Öne Çıkanlar