Akit’ten Erdoğan’a sert uyarı

Akit’ten Erdoğan’a sert uyarı
'Af yetkisi keyfi şekilde kullanılacak bir argüman değil.'

28 Şubat davasında haklarındaki hapis cezalarının onamasıyla sonrası aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir ve eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın da bulunduğu 13 isim cezaevine gönderildi.

Bu hamlenin ardından "af" tartışmaları gündeme gelirken, aralarında Nagehan Alçı'nın da olduğu isimlerden Erdoğan'a "af" çağrısı yapıldı.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Yeni Akit, bu gelişmelerin ardından Erdoğan'a uyarı niteliğinde bir "manşet" atarken, "Darbeciyi affedeni millet affetmez" dedi.

İşte Akit'in Erdoğan'a uyarı içeren o haberi:

"28 Şubat darbecileri 24 yıl sonra adaletle tanışarak cezaevine girerken, zindanda daha bir hafta bile geçirmeden af ve tahliye gündemi oluşturdular.

CUNTACILARA AF PROPAGANDASI   

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emk. Org. Çevik Bir, Genelkurmay Harekat Başkanı emk. Org. Çetin Doğan, Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak’ın aralarında yer aldığı cuntacılar hakkında tutuklama kararı verildi. 18 Ağustos 2021 itibariyle tutuklanmaya başlayan 14 darbecinin çeşitli şehirlerdeki cezaevlerinde infaz süreçleri başlatıldı.

Ancak 24 yıl sonra adaletle tanışarak cezaevine giren cuntacılar, zindanda daha bir hafta bile geçirmeden af ve tahliye gündemi oluşturuldu. Mao’cu Doğu Perinçek’in medya kuruluşları "ileri yaş" bahanesiyle 14 darbecinin cumhurbaşkanı affıyla tahliye edilmesini savunurken, Nagehan Alçı gibi kimi yazarlar da bu çirkin kampanyaya alet oldu. Cumhuriyet gazetesi ise af kararının darbeciler tarafından kabul edilip edilmeyeceğine dair manşet yayınladı.

SİVAS MAZLUMU 86 YAŞINDAYDI 

Cezaevindeki İdris Koralp 72, Kenan Deniz 73, Erol Özkasnak74, Fevzi Türkeri 81, Çetin Doğan, Çetin Sanerve Aydan Erol 81, Çevik Bir 82, Vural Avar 83, İlhan Kılıç 84, Ahmet Çörekçi 89 yaşında. Cuntacılar için "80 yaşin üzerinde olanlar af kararıyla tahliye edilsin" propagandası yapılıyor. Oysa 27 yıl boyunca müebbet hükümlüsü olarak cezaevinde tutulan Sivas mazlumu Ahmet Turan Kılıç 22 farklı hastalığı olmasına rağmen 86 yaşına kadar tahliye edilmemişti. Ahmet amca, Sivas Numune Hastanesi’nin "ölümcül hasta" raporunun ardından Afli Tıp Kurumu raporu neticesinde Cumhurbaşkanı affıyla tahliye edilmiş ve geçtiğimiz günlerde Hakk’ın rahmetine kavuşmuştu.

Ömrünün çeyrek asırını zindanda geçirmiş 86’lık bir ağır hastanın bile ölümüne yakın süreye kadar işletilmeyen "cumhurbaşkanı affı"nın, bu yaşa bile ulaşmamış olan darbeciler için uygulanmaması isteniyor.

HUKUKEN MÜMKÜN DEĞİL  

Hukukçular ve sivil toplum temsilcileri, darbecilere yönelik olası affın maşeri vicdanı yaralayacağı görüşünde birleşiyor. Avukat Hamza Uçan, Sivas mazlumu Ahmet Turan Kılıç örneğini verdiği konuşmasında, "Özel af yetkisi Anayasa’nın Cumhurbaşkanı makamına tanıdığı yetkidir. Sivas mahkumu Ahmet Turan Kılıç örneği var. Ahmet Kılıç 22 farklı hastalığı olmasına rağmen 86 yaşına kadar 27 yıl boyunca cezaevinde tutulmuş, ölümün pençesindeyken ancak Adli Tıp raporu sonrası geç de olsa Cumhurbaşkanımızın af yetkisiyle tahliye edilmişti. Fakat apoletlerinden kaynaklansa gerek ‘bunlar ileri yaş sebebiyle tahliye edilsin’ şeklinde propaganda yürütülüyor. Buna geçit verilmemlidir. Çok daha önce hüküm giyerek tutuklanmaları gerekiyordu bu isimlerin." dedi

MİLLET 15 TEMMUZ'DA DİRENDİĞİ GİBİ DİRENMELİ  

Cumhurbaşkanı affının Türkiye’de fazla işletilen bir sistem olmadığını ama hep mukaddesat düşmanlarının faydalandığını hatırlatan Hukukçu Hamza Uçan, "İşletilen somut örneklerden yola çıkılarak şunu söyleyebiliriz: Ne kadar İslam düşmanı varsa bu af müessesesi ona uygulanıyor. Ahmet Necdet Sezer’in cumhurbaşkanlığı döneminde 200’ün üzerinde sol örgüt mensubu özel af yetkisi kullanılarak tahliye edildi." sözlerini sarf etti.

"Af yetkisi keyfi şekilde kullanılacak bir argüman değil." diyen Uçan, şöyle devam etti: "Adli Tıp’ın ciddi bir raporuna ihtiyaç var. Ciddi biçimde tek başına cezaevinde kalamaz raporu gerekiyor. Ciddi kronik rahatsızlıklarının bulunması gerekiyor. Darbecilikten hüküm giyenlerin cezaevine girişine ilişkin görüntülerle net bir şekilde söyleyebiliriz ki bu beyefendiler sapasağlam. Bir hukukçu olarak af yetkisinin 28 Şubatçılar için mümkün olmadığını düşünüyorum. Vatandaşlarımız 15 Temmuz’da nasıl darbeye direndiyse, bu af iddialarına da direnmelidir."

ERDOĞAN'A YAKIŞMAZ

İnsan Hakları Savunucuları Derneği (İHSD) Genel Başkanı Ali Akbaş, "Darbeciler ve darbeseverlerin Cumhurbaşkanlığı’na yönelik af baskısı kabul edilemez." dedi. İHSD Başkanı Akbaş, "İsterse 100 yaşında olsun, bunlar hak ettiği cezayı hukuk çerçevesinde sonuna kadar çekmelidir. Bu tahliye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı töhmet altında bırakır. İktidarı boyunca darbeciyle, statükocuyla, din-iman-millet düşmanlarıyla çarpışan Tayyip Erdoğan’ı ‘darbeciyi affetti’ denilerek milletin gözünden düşürmek istiyorlar. Cumhurbaşkanımız bu milletin göz bebeğidir. Darbeciyi affedeni ise millet affetmez. Müslümanların iktidar sürecini azaltmaya çalışan bu şer odaklarının tezgahlarına gelinmemelidir." diye konuştu

İDAM EDİLMEDİKLERİNE ŞÜKRETSİNLER  

İnsan hakları savunucusu Akbaş, "İslami sermayeye kilit vuran, İmam Hatiplerin önünü kesen, tesettürlü kızları üniversitelerden atan, alnı secdelilerin iktidarını darbeyle yerle yeksan eden bu zalimler böyle basit sebeplerle tahliye edilemez, affedilemez." sözlerini sarf etti.

Akbaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Darbecilerin hak ettiği ceza idamdır. Asılmayıp cezaevlerinde tutulmalarına şükretmesi gereken darbeciler serbest kalma derdine düşüyor. Millet bunu kabul etmez. İnsanımız kabul etmez. Hukuk da kabul etmez."

Öne Çıkanlar