AKP'den Alman İstihbarat Raporu'na tepki

AKP'den Alman İstihbarat Raporu'na tepki
Almanya Anayasayı Koruma Örgütü, AKP’ye yakın bazı kuruluşları 'izlenen örgütler' arasında göstermişti.

ARTI GERÇEK - AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Uluslararası Demokratlar Birliği‘nin (UETD/UID) Almanya Anayasayı Koruma Örgütü (BND) tarafından istihbarat faaliyeti kapsamında izlenmesine tepki gösterdi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Yeneroğlu, "Uluslararası Demokratlar Birliği‘nin çalışmalarının istihbarat faaliyeti kapsamında izlenmesiyle, Federal İçişleri Bakanlığı toparlanmaya başlayan Türk-Alman ilişkilerini yeniden zora sokmaktadır" dedi. Yeneroğlu, "Aşırı sağcı parti AfD’yi ‘nasyonalist‘ olarak nitelemekten kaçınan bir Anayasayı Koruma Teşkilatı’ndan ne beklenebilir ki?" şeklinde konuştu.

"UETD/UID'İN İZLENMESİNİ MEŞRULAŞTIRAN BİR GEREKÇE YOK"

Almanya Anayasayı Koruma Örgütü’nün yetkilerini aştığını iddia eden Yeneroğlu açıklamasında şunları kaydetti:

"Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın görevi, liberal demokratik düzeni tehdit eden oluşumları izlemek ve kamuoyunu bu konuda bilgilendirmektir. Fakat Türk-İslam sivil toplum kuruluşları söz konusu olduğunda, emniyet ve istihbarat teşkilâtları şimdiye kadar hep kendi yasal görevleri dışına çıkmışlardır. Vehimlerden hareketle soyut tehdit senaryolarından yola çıkarak, net olarak tanımlanmamış bir tehlikeyi önlemek adına hareket etmektedirler. Bunu yaparken de hiç bir yasal gözetleme ve müdahale şartlarını dikkate almak zorunda olmadıklarını varsaymakta, böylelikle ürkütme ve baskılama yoluyla meşru kuruluşları toplumsal hayattan dışlamakta, üyelerini  kriminalize etmektedirler."

BND tarafından UETD/UID’nin izlenmesini meşrulaştıran bir gerekçe olmadığını aktaran Yeneroğlu, raporda UETD/UID’in AKP yanlısı olarak gösterilmesinin keyfi tanımlamalar olduğunu belirterek "UETD/UID, siyasi ve toplumsal düzeyde, ‘AK Parti’nin çıkarları doğrultusunda  lobi yapan’, ‘Türk diasporasındaki kanaat oluşumunu ve eylemi etkileyen’ ve ‘Almanya’daki siyasal katılım süreçlerine doğrudan nüfuz eden hükümete yakın ve onun uzantısı olan bir kuruluş’ olarak tanımlanmaktadır. Özellikle raporda kalın puntoyla öne çıkarılan ‘uzantı kuruluş‘ ifadesi, her türlü keyfi yoruma ve uygulamaya kapı aralar niteliktedir" dedi.

AKP'YE YAKIN KURULUŞLAR 2017 RAPORUNDA

Almanya Anayasayı Koruma Örgütü her yıl istihbarat raporu yayınlamakta ve izlenen örgütleri bu rapor ile kamuoyuna açıklamakta. BND’nin geçtiğimiz hafta yayınlanan 2017 yılı raporunda Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nde (DİTİB) görev alan imamlar ile Almanya’daki Türk konsolosluklarına özellikle Gülen Cemaati mensuplarını ihbar etmeleri konusunda izin verildiğine dikkat çekilmiş, AKP'nin lobi örgütü UID/UETD’nin, AKP'nin Türkiye diasporasındaki tutumunun oluşmasında doğrudan etkili olduğu bilgisi paylaşılmıştı. Raporda ayrıca merkezi Köln'de bulunan UETD'nin, Almanya ve Avrupa'da siyasi ve ideolojik yönden AKP için lobi faaliyeti yürüttüğü ifade edilerek bu örgütün faaliyetlerinin izlendiği bilgisine de yer verilmişti.

YENEROĞLU'NUN TALİMATLARI ERDOĞAN'DAN ALDIĞI İDDİASI ALMAN BASININA YANSIMIŞTI

AKP’ye yakın kuruluşların izlenmesi ile DİTİB ve konsolosluk görevlilerine casusluk yapma izninin verilmesini Alman istihbaratı tarafından kamuoyuna açıklanmasına tepki gösteren AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun söz konusu örgütlerle yakın ilişki içinde olduğu ve AKP’yle ilişkilerin Yeneroğlu üzerinden sağlandığı belirtiliyor. Yeneoğlu’nun bu örgütlerin faaliyetlerine ilişkin talimatları Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldığı da Alman basınına yansımıştı. Öte yandan Yeneroğlu’nun, Almanya’da kriminal örgüt kapsamına alınan ve birçok üyesi tutuklanarak hapsedilen Osmanen Germania (Almanyalı Osmanlılar) örgütünün faaliyetlerine destek verdiği de iddia ediliyor.

Öne Çıkanlar