AKPM Başkanı'ndan Kılıçdaroğlu'na Kavala ve Demirtaş sitemi: Çok üzgünüz, onların yerinde olmak istemezdim

AKPM Başkanı'ndan Kılıçdaroğlu'na Kavala ve Demirtaş sitemi: Çok üzgünüz, onların yerinde olmak istemezdim
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı ile görüşen CHP liderinin, erken seçim sorusuna ‘İlk seçimde biz kazanacağız ve parlamenter sistemi geri getireceğiz’ yanıtını verdiği belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı (AKPM) Rik Daems ve beraberindeki heyetle TBMM’de görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Edinilen bilgiye göre Daems, Kılıçdaroğlu ile görüşmede erken seçim gündemi, İstanbul Sözleşmesi,  uzun tutukluluk süresi, AİHM kararları, Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi gibi konu başlıkları üzerinde durdu.

Milliyet’ten Mehtap Gökdemir’in haberine göre, AKPM Başkanı Daems, "Seçim söylentileri var. Erken seçim olası mıdır, değil midir, olursa nasıl olur, Seçim Kanunu değişikliği mi olur? Seçim Kanunu değişmeden mi olur? İttifaklar arasındaki dengeler nasıl? Kamuoyu araştırmalarına bakıyorum, bir takım şeyler görüyorum ama sizin değerlendirmenizi almak isterim. İttifaklar için de kaymalar olur mu? İttifakların bozulması, bölünmesi için bir takım faaliyetler olduğu söyleniyor, bunlar sizi ne kadar etkiliyor?" şeklinde sorular yöneltti. Daems’in ayrıca İstanbul Sözleşmesi konusunda da, "Ülkenizin imajı çok kötü görünüyor. Bu olay Türkiye’nin imajına çok zarar verdi. Niçin bunu yaptılar?" diye sorduğu da belirtildi.

‘KAVALA VE DEMİRTAŞ’IN YERİNDE OLMAK İSTEMEZDİM, ÇOK ÜZGÜNÜZ’,

Daems’in, insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala ile HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ve AİHM’in uygulanmayan kararlarını gündeme getirerek, "Çok üzülüyoruz o insanların durumu hakkında, o insanların yerinde olmak istemezdim" dediği kaydedildi.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Görüşmede demokrasi, muhalefetin durumu ve yargı başlıkları da ele alındı.

Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Sözleşmesi konusunda "İstanbul Sözleşmesi önemli. Bu şekilde kaldırılması anayasaya aykırı. Demokratik süreçlerin dışında, parlamento by-pass edilerek kendi başına karar alıyor. Meclis’in onayladığı bir uluslararası anlaşma anayasaya göre tek başına feshedilemez" dediği aktarıldı.

‘İLK SEÇİMLERİ BİZ KAZANACAĞIZ, TEKRAR PARLAMENTER SİSTEMİ GETİRECEĞİZ’

Türkiye’de siyasette ikili bir durum olduğunu, bir tarafta demokrasi taraftarı olan Millet İttifakı diğer tarafta otoriter rejim yanlısı Cumhur İttifakı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu’nun, "Bu durum seçimlerde değişecek. Yerel seçimler önemli bir gösterge oldu. İlk seçimde biz kazanacağız (Millet İttifakı). Türkiye’de tekrar demokratikleşme dönemini başlatacağız. Biz, seçimleri kazandıktan sonra Türkiye’de tekrar parlamenter sistemi getireceğiz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili partilerin hazırlıkları var şu anda o konularla ilgili çalışmalar nihayetlenmek üzere" değerlendirmesini yaptığı ifade edildi.

‘İTTİFAKTA ÇÖZÜLME YOK’

Kılıçdaroğlu’nun erken seçim konusunda da "Türkiye’de eğer erken seçim olacaksa bu konudaki karar yetkisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dadır. O karar verirse, ancak olur" derken, "Biz her zaman seçime hazırız" dediği belirtildi.

İttifaklar konusunda da, Kılıçdaroğlu’nun, Millet İttifakı içinde hiçbir şekilde çözülme olmadığını belirterek, "Bizim Millet İttifakı içinde fevkalade güçlü bir dayanışma var. İttifak mensubu partiler birbiriyle yakın bir eşgüdüm içinde görüş alışverişinde bulunuyor" şeklinde konuştuğu aktarıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar