Alaattin Aktaş'tan kur korumalı mevduat tepkisi: 100 milyarı aşsaydı tören düzenlerlerdi

Alaattin Aktaş'tan kur korumalı mevduat tepkisi: 100 milyarı aşsaydı tören düzenlerlerdi
Aktaş, 'Vatandaş bu uygulamadan yararlanmak için bankalara akın edecek ama veriler ayak üstü yapılan açıklamalarla geçiştirilecek. Ciddi bir tutar olsaydı, tören düzenlenirdi, tören!' dedi.

ARTI GERÇEK - Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında, kur korumalı mevduata katılımın 100 milyar lirayı aştığı yönünde açıklamalara tepki gösterdi."Olacak olacak; hep cari fazla vereceğimiz günler de olacak!" başlıklı bir yazı kaleme alan Aktaş, "Resmi veriler lafla açıklanmaz" dedi.

Aktaş'ın yazısında yer alan değerlendirmeler şöyle:

"Uygulamanın dövizden TL'ye geçişe ilişkin ayağı çok daha önemseniyor ve burada ciddi bir hareket olmayınca gerçek kişiyle sınırlı kapsam tüzel kişileri de içine alacak şekilde genişletildi. Bu kapsam değişikliği bile tek başına vatandaşın bu uygulamaya ilgi göstermediğinin kanıtı gibi.

Ne demişler; "Kervan yolda düzülür"... Kamuoyunda kısaca kur korumalı mevduat olarak bilinen uygulama da öyle. "Bir an önce yola çıkalım" dercesine 20 Aralık’ta gündeme getirilen ve yalnızca gerçek kişileri kapsaması öngörülen uygulama, bakıldı ki mevcut haliyle pek de olmuyor; kervan yoldayken bir revizyona tabi tutuldu.

Bu uygulamanın iki ayağı var. Biri TL yatırılarak açılan "kur korumalı mevduat", diğeri ise döviz hesaplarından TL’ye geçilerek oluşturulan "Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm" uygulaması.

İşte başlangıçta yalnızca gerçek kişilere açık olan TL’ye dönüşümün desteklenmesi uygulamasına şimdi tüzel kişiler de katılabilecek. Bir kez daha vurgulayalım; tüzel kişiler doğrudan TL ile hesap açtıramayacak. Tüzel kişilere dönük uygulama yalnızca döviz ve altın hesaplarını kapsayacak, vade de yalnızca altı ay ya da bir yıl olacak.

TÜZEL KİŞİLER NİYE ŞİMDİ?

Tüzel kişilerin sisteme başlangıçta dahil edilmeyip şimdi kapsanmasının birkaç nedeni olabilir...

Bir olasılık başlangıçta tüzel kişiler akla gelmemiştir. Olabilir mi, pek sanmıyoruz.

Bir diğer olasılık, "Bize gerçek kişiler yeter, vatandaş zaten bu uygulamaya akın edecektir" diye düşünülmüştür. Böyle düşünülmüş ama aradan bir ay geçmeden tüzel kişilere bir anlamda ihtiyaç duyulur olmuşsa, demek ki gerçek kişiler bu uygulamaya öyle pek de ilgi göstermemiş.

RESMİ AÇIKLAMA YAPILMALI

Peki bu uygulamaya vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği ve tutarın 100 milyar lirayı aştığı yönündeki açıklamalar ne oluyor? Kaldı ki 100 milyar gerçekten aşılmış olsa bile bu önemli bir tutar mı? Bankalarda yaklaşık 5 trilyon lira mevduat var. 100 milyar dediğiniz tutar, toplamın yalnızca yüzde 2’si! Bu mu yani yoğun ilgi!

Vatandaş bu uygulamadan yararlanmak için bankalara akın edecek; ama bu konudaki veriler ayak üstü yapılan açıklamalarla geçiştirilecek!

Ciddi bir tutar olsaydı, tören düzenlenirdi, tören!

Bir kez daha vurgulayalım:

- Resmi veriler lafla açıklanmaz. Bu tür açıklamalar ancak bilgi verme amacıyla yapılabilir, sonrasında bu verileri kayıtlarda görmemiz gerekir.

- BDDK ve Merkez Bankası’nın web sayfalarında mevduatla ilgili her tür detay var ama bu sayfalarda bugüne kadar kur korumalı mevduat ve TL’ye geçişe ilişkin tek bir sayı yer almadı. Bu veriler tüm detaylar kapsanarak web sayfalarında ilan edilmelidir.

- Hesapların ne kadarının doğrudan TL yatırılarak, ne kadarının DTH’den TL’ye dönülerek açıldığı belirtilmelidir.

Oysa biz bugüne kadar bırakın bu detayları, resmi bir veriyi hiçbir yerde görmedik, okumadık; yalnızca duyduk."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar